Chińskie potrawy

... Tradycja kuchni chińskiej jest bardzo długa i nawet największych znawców potrafi zaskoczyć swą różnorodnością. Obejmuje wiele odmiennych tradycji kulinarnych, między innymi kantońską, pekińską ... , kolorów, form i aromatów kuchni chińskiej. Nie ...

dawno temu

Smaki Jamajki

... To, co zachwyca w kuchni jamajskiej, to bogactwo smaków. Wpływ na to miała przede wszystkim różnorodność kultur i narodów, które odcisnęły swe piętno na tej kolorowej wyspie. Największe znaczenie ... miała kuchnia afrykańska i brytyjska, ale ...

dawno temu

Promują polskich projektantów. Zarabiają na modzie

... Na sesjach mody do światowych tytułów przemycają ubrania młodych polskich projektantów, wystawiają ich stroje na brytyjskim i amerykańskim eBayu. Wyszukują takich artystów, którzy zwracają uwagę ... na jakość materiałów i wykonania. Dzięki nim ...

dawno temu

Mięta w kuchni

... i jak działa na organizm?  Wartość odżywcza mięty i jej zastosowanie w kuchni Ta niepozorna roślina skrywa w sobie wiele wartościowych składników odżywczych. Można w niej znaleźć kwas askorbinowy ... może więc sprawić, że zwyczajna potrawa ...

dawno temu

Sos holenderski

... Lubisz doświadczać nowych smaków albo szukać u źródła historii powstania twoich ulubionych potraw? Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku na pewno interesujesz się kuchniami świata i możliwościami ... może być kuchnia holenderska. Oprócz ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... w wyśmienitych zupach. To właśnie one w kilka chwil sprawiają, że jesteśmy rozgrzani i czujemy się znacznie lepiej. Przy okazji ugotowanie zupy jest wprost idealnym daniem dla kulinarnych leniuchów ... , ponieważ odpowiednio przechowywana może ...

dawno temu

Jak ugotować grochówkę?

... Grochówka – pyszna i pożywna. Wystarczy, że zrobiło się trochę chłodniej i już masz ochotę na trochę cięższe potrawy? Doskonała będzie zatem zupa z mięsem. Jeśli lubisz boczek, to ten przepis ... , marchewkę i pietruszkę (oczywiście wcześniej ...

dawno temu

Sos grzybowy ze śmietaną

...   Zapach grzybów unoszący się w mieszkaniu budzi skojarzenia z Wigilią. Ten niezwykły aromat powinien jednak gościć w naszej kuchni jak najczęściej i jeśli nie w postaci zupy, to w formie pysznego dodatku do dań, którym możemy podkreślić smak ...

dawno temu

Seksowny garnek na mleko

... Dzisiejsze wyposażenie naszych kuchni wcale nie musi być oldschoolowe. Dowodem jest prezentowany na zdjęciu kubek o bardzo nietuzinkowym designie. ... Dzisiejsze wyposażenie naszych kuchni wcale nie musi być oldschoolowe. Dowodem jest ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować ...

dawno temu

Jak to robią górale- czyli potrawy z samiuśkich Tatr

... Góralskie specjały sprawiają, że z naszej rodzimej kuchni możemy być dumni. Przysmaki z południowych regionów Polski cieszą się sławą nawet poza granicami naszego kraju. Nie dziwi więc, że by skosztować regionalych specjałów, corocznie zjeżdżają ...

dawno temu

Polska rodzina sprowadziła ją do Polski. Niezwykła historia 19-latki z Kenii

... Laura Makena to 19-latka z Kenii, która od kilku lat korzysta ze wsparcia adopcji na odległość. Jest pierwszą dziewczyną, która przyjechała na studia do Polski w ramach takiego programu pomocy ... . Na miejscu pomaga jej rodzina adopcyjna. To ...

dawno temu

Ile waży największa dynia w Polsce?

...   W Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, w ubiegłą niedzielę, odbył się szósty Festiwal Dyni. Poza smakowitościami z dyni (konfitury, dżemy, zupy, chleb, a nawet bałkańskie przysmaki z dodatkiem dyni ... ), przeprowadzono też konkurs na Największą ...

dawno temu

Przepis na pasztet domowy

... do polskich warunków. Podstawowym surowcem do przyrządzenia pasztetu jest mięso wieprzowe lub cielęce z drobiem i wątróbką. Dla smakoszy kuchnia polska oferuje pasztety z zająca oraz z różnymi ... Pasztety zyskały w Polsce dużą popularność, a to ...

dawno temu

Elektryczna tarka - pomocna w każdej kuchni

... W naszej kuchni spotkamy wiele akcesoriów, które używamy praktycznie codziennie, ale i takie, które tylko leżą i od czasu do czasu wyciągamy. Do tych pierwszych z pewnością zaliczymy tarki ...

dawno temu

The Stirr – on ci namiesza w kuchni!

... Urządzenie pokazane na zdjęciu powyżej jest gadżetem kuchennym. Jego zalety z pewnością docenią wszystkie gospodynie domowe. Nudne i żmudne mieszanie zup oraz sosów nie musi być już tak męczące ... coś przypalić? Nie zdążyliście pomieszać zupy w ...

dawno temu

Jak zrobić chłodnik pomidorowy?

... go z lodówki, dorzucasz oliwki, tosty i pierwsze danie gotowe. Jesz smacznie i pochłaniasz mnóstwo witamin, bo w zupie są nie tylko pomidory pełne błonnika witaminy B2 i żelaza, ale także naturalny antybiotyk – czosnek. ... go z lodówki, ...

dawno temu

Polska to piękny kraj

... W ostatni weekend po pokazie slajdów z końca świata, zapytałam znanego podróżnika, czy odkrył na Ziemi miejsce, w którym mógłby mieszkać poza Polską. Nie proszę pani – odpowiedział - już po 3 miesiącach tak tęsknię za krajem, że podróż przestaje ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... , pulpety w sosie i koniecznie mielone. Choć ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... Danie to jest popularne w Polsce i za granicą, podawane w formie zupy na gorąco. Kombinacja kuchni francuskiej i rosyjskiej, w Polsce znana jako Strogonow. Skąd pochodzi, jak je przyrządzić i jakie składniki dodać? Oto tradycyjny przepis. ... ...

dawno temu

To Polska właśnie!

... i zjawiska, które – proszę przyznać, są w Polsce niezmienne. Oto całkiem subiektywny ranking spraw wspólnych ostatnim dwóm Rzeczpospolitym Polskim, zbudowany na podstawie obserwacji własnej, rodziny, przyjaciół i znajomych, wreszcie – osób ...

dawno temu

W telewizji ma być lekkostrawnie i niskokalorycznie

... , aby w swoich autorskich programach przestali tłusto gotować i zaczęli promować lekką, zdrową i niskokaloryczna kuchnię. ... , aby w swoich autorskich programach przestali tłusto gotować i zaczęli promować lekką, zdrową i niskokaloryczna ...

dawno temu

Przetwory z agrestu

... Te słodkie owoce są często niedoceniane w polskiej kuchni i spotkanie deserów, ciast czy innych propozycji kulinarnych z ich udziałem to prawdziwa rzadkość. Najczęściej można natomiast znaleźć agrest ... ... i gotowe! W takich przypadkach można ...

+ Pokaż więcej