8 produkt贸w bogatych w magnez

9. Ma艂a rzecz, ogromny wp艂yw
                                                    9. Ma艂a rzecz, ogromny wp艂yw
                                                                                                            Niewielu ludzi zdaje sobie spraw臋 z tego, jak wa偶ny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze聽wzgl臋du na ka偶d膮 funkcj臋 i tkank臋 cia艂a, wspomaga zdrowie uk艂adu odporno艣ciowego, zapobiega stanom zapalnym聽zwi膮zanym z niekt贸rymi rodzajami raka, jest dobry na serce i mo偶e nawet zmniejszy膰 ryzyko zawa艂u. Badania na聽Uniwersytecie Harvarda wykaza艂y, 偶e codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyc臋 o 33%,聽a inne analizy pokaza艂y wp艂yw magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Dost臋pne s膮 suplementy, jednak eksperci聽radz膮, aby magnez spo偶ywa膰 naturalnie z produkt贸w spo偶ywczych. Oto 8 rodzaj贸w jedzenia, kt贸re w tym pomog膮.
Zdj臋cie jedzenia / Shutterstock

9. Ma艂a rzecz, ogromny wp艂yw

9. Ma艂a rzecz, ogromny wp艂yw
Niewielu ludzi zdaje sobie spraw臋 z tego, jak wa偶ny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze聽wzgl臋du na ka偶d膮 funkcj臋 i tkank臋 cia艂a, wspomaga zdrowie uk艂adu odporno艣ciowego, zapobiega stanom zapalnym聽zwi膮zanym z niekt贸rymi rodzajami raka, jest dobry na serce i mo偶e nawet zmniejszy膰 ryzyko zawa艂u. Badania na聽Uniwersytecie Harvarda wykaza艂y, 偶e codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyc臋 o 33%,聽a inne analizy pokaza艂y wp艂yw magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Dost臋pne s膮 suplementy, jednak eksperci聽radz膮, aby magnez spo偶ywa膰 naturalnie z produkt贸w spo偶ywczych. Oto 8 rodzaj贸w jedzenia, kt贸re w tym pomog膮.

8. Ciemne li艣ciaste warzywa
                                                    8. Ciemne li艣ciaste warzywa
                                                                                                            Ciemne li艣ciaste warzywa s膮 rewelacyjnym jedzeniem, kt贸re zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minera艂y.聽Spo偶ywaj surowe lub gotowane li艣cie szpinaku, jarmu偶 lub botwin臋, a dostarczysz cia艂u magnez przy ma艂ej dawce聽kalorii.
Zdj臋cie autorstwa聽Daniella Segura / CC BY

8. Ciemne li艣ciaste warzywa

8. Ciemne li艣ciaste warzywa
Ciemne li艣ciaste warzywa s膮 rewelacyjnym jedzeniem, kt贸re zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minera艂y.聽Spo偶ywaj surowe lub gotowane li艣cie szpinaku, jarmu偶 lub botwin臋, a dostarczysz cia艂u magnez przy ma艂ej dawce聽kalorii.

7. Orzechy i nasiona
                                                    7. Orzechy i nasiona
                                                                                                            Tylko p贸艂 kubeczka nasion dyni dostarcza prawie 100 procent dziennej dawki magnezu. Inne orzechy i nasiona bogate聽w magnez to migda艂y, nasiona s艂onecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemi臋 lniane i orzesznik聽jadalny. Orzechy i nasiona to 艣wietny pomys艂 na przek膮sk臋 lub dodatek do sa艂atki.
Zdj臋cie autorstwa聽dfespi48 / CC BY

7. Orzechy i nasiona

7. Orzechy i nasiona
Tylko p贸艂 kubeczka nasion dyni dostarcza prawie 100 procent dziennej dawki magnezu. Inne orzechy i nasiona bogate聽w magnez to migda艂y, nasiona s艂onecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemi臋 lniane i orzesznik聽jadalny. Orzechy i nasiona to 艣wietny pomys艂 na przek膮sk臋 lub dodatek do sa艂atki.

6. Ryby
                                                    6. Ryby
                                                                                                            Ryby takie jak makrela, dziki 艂oso艣, halibut i tu艅czyk s膮 bogate w witamin臋 D, kwasy t艂uszczowe omega-3 i w艂a艣nie聽magnez. W zwi膮zku z tym jedz ryb臋 na obiad przynajmniej raz w tygodniu.
Zdj臋cie autorstwa聽joon2079 / CC BY

6. Ryby

6. Ryby
Ryby takie jak makrela, dziki 艂oso艣, halibut i tu艅czyk s膮 bogate w witamin臋 D, kwasy t艂uszczowe omega-3 i w艂a艣nie聽magnez. W zwi膮zku z tym jedz ryb臋 na obiad przynajmniej raz w tygodniu.

5. Soja warzywna
                                                    5. Soja warzywna
                                                                                                            Soja warzywna to bogata w sk艂adniki od偶ywcze ro艣lina str膮czkowa. Zawiera wysokie dawki b艂onnika, witamin,聽minera艂贸w i aminokwas贸w. Porcja p贸艂 kubeczka dostarczy prawie po艂ow臋 koniecznej dziennej dawki magnezu. Inne聽ro艣liny str膮czkowe bogate w magnez to fasola czarna, czerwona i bia艂a, ciecierzyca i soczewica.
Zdj臋cie autorstwa聽PublicDomainPictures / CC BY

5. Soja warzywna

5. Soja warzywna
Soja warzywna to bogata w sk艂adniki od偶ywcze ro艣lina str膮czkowa. Zawiera wysokie dawki b艂onnika, witamin,聽minera艂贸w i aminokwas贸w. Porcja p贸艂 kubeczka dostarczy prawie po艂ow臋 koniecznej dziennej dawki magnezu. Inne聽ro艣liny str膮czkowe bogate w magnez to fasola czarna, czerwona i bia艂a, ciecierzyca i soczewica.

4. Awokado
                                                    4. Awokado
                                                                                                            Awokado pe艂ne jest witamin, zwi膮zk贸w chemicznych uodparniaj膮cych nas na choroby i przyjaznych sercu sk艂adnik贸w聽od偶ywczych. Plaster awokado, np. jako dodatek do sa艂atki lub sk艂adnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15% zalecanej聽dziennej dawki magnezu.
Zdj臋cie autorstwa聽PublicDomainPictures / CC BY

4. Awokado

4. Awokado
Awokado pe艂ne jest witamin, zwi膮zk贸w chemicznych uodparniaj膮cych nas na choroby i przyjaznych sercu sk艂adnik贸w聽od偶ywczych. Plaster awokado, np. jako dodatek do sa艂atki lub sk艂adnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15% zalecanej聽dziennej dawki magnezu.

3. Banany
                                                    3. Banany
                                                                                                            Owoce te bardziej znane s膮 z zawarto艣ci przyjaznemu sercu i ko艣ciom potasu, jednak 艣redni banan r贸wnie偶 zawiera 32聽miligramy magnezu oraz witamin臋 C i b艂onnik. Banan to jedynie 100 kalorii, wi臋c warto go mie膰 ze sob膮 jako 艣niadanie聽na wynos lub przek膮sk臋. Oczywi艣cie inne owoce tak偶e zapewni膮 dawk臋 magnezu organizmowi, np. truskawki,聽je偶yny, grapefruit i figi.
Zdj臋cie autorstwa聽218860 / CC BY

3. Banany

3. Banany
Owoce te bardziej znane s膮 z zawarto艣ci przyjaznemu sercu i ko艣ciom potasu, jednak 艣redni banan r贸wnie偶 zawiera 32聽miligramy magnezu oraz witamin臋 C i b艂onnik. Banan to jedynie 100 kalorii, wi臋c warto go mie膰 ze sob膮 jako 艣niadanie聽na wynos lub przek膮sk臋. Oczywi艣cie inne owoce tak偶e zapewni膮 dawk臋 magnezu organizmowi, np. truskawki,聽je偶yny, grapefruit i figi.

2. Ciemna czekolada
                                                    2. Ciemna czekolada
                                                                                                            Je艣li jeste艣 mi艂o艣nikiem ciemnej czekolady, oto kolejny pow贸d, by j膮 spo偶ywa膰. Jedna kostka tej s艂odko艣ci dostarczy聽24% dziennej dawki magnezu przy jedynie 145 kaloriach, a do tego zapewni przyp艂yw antyoksydant贸w, kt贸re obni偶aj膮聽ci艣nienie, poprawiaj膮 kr膮偶enie krwi i wzmacniaj膮 serce. Spo偶ywana z dodatkiem 艣wie偶ych owoc贸w, jest zdrowym deserem.
Zdj臋cie autorstwa聽AlexanderStein / CC BY

2. Ciemna czekolada

2. Ciemna czekolada
Je艣li jeste艣 mi艂o艣nikiem ciemnej czekolady, oto kolejny pow贸d, by j膮 spo偶ywa膰. Jedna kostka tej s艂odko艣ci dostarczy聽24% dziennej dawki magnezu przy jedynie 145 kaloriach, a do tego zapewni przyp艂yw antyoksydant贸w, kt贸re obni偶aj膮聽ci艣nienie, poprawiaj膮 kr膮偶enie krwi i wzmacniaj膮 serce. Spo偶ywana z dodatkiem 艣wie偶ych owoc贸w, jest zdrowym deserem.

1. Niskot艂uszczowy jogurt
                                                    1. Niskot艂uszczowy jogurt
                                                                                                            Magnez i wap艅 to cudowny zdrowotny duet, poniewa偶 przy dostatecznej ilo艣ci magnezu organizm lepiej wch艂ania聽wap艅 i dobrze go u偶ywa. Dlatego te偶 wi臋kszo艣膰 produkt贸w mlecznych jest rekomendowana jako 藕r贸d艂o magnezu聽鈥 oko艂o 19 miligram贸w minera艂u jest zawarte w jednej porcji niskot艂uszczowego jogurtu, kt贸ry razem z owocami聽pe艂nymi b艂onnika jest 艣wietn膮 opcj膮 na 艣niadanie.
Zdj臋cie kobiety / Shutterstock

1. Niskot艂uszczowy jogurt

1. Niskot艂uszczowy jogurt
Magnez i wap艅 to cudowny zdrowotny duet, poniewa偶 przy dostatecznej ilo艣ci magnezu organizm lepiej wch艂ania聽wap艅 i dobrze go u偶ywa. Dlatego te偶 wi臋kszo艣膰 produkt贸w mlecznych jest rekomendowana jako 藕r贸d艂o magnezu聽鈥 oko艂o 19 miligram贸w minera艂u jest zawarte w jednej porcji niskot艂uszczowego jogurtu, kt贸ry razem z owocami聽pe艂nymi b艂onnika jest 艣wietn膮 opcj膮 na 艣niadanie.

Podziel si臋:

Przeczytaj tak偶e:

Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy

Poka偶 wszystkie komentarze

Tak偶e w kategorii Zdrowie:

艁ysienie - problem natury biologicznej i psychicznej Pozb膮d藕 si臋 kompleks贸w Szpinak Sok 鈥 zielona porcja zdrowia Pozycje jogi Dzi臋ki tej pastylce nie masz ochoty na tucz膮ce produkty Suplementy diety. Z艂e czy dobre? Witamina A - za co odpowiada i gdzie j膮 znale藕膰? Jaki irygator do z臋b贸w wybra膰? Sprawd藕 czym jest i jak funkcjonuje irygator Co powinna艣 wiedzie膰, zanim kupisz chleb? Pachn膮ce stopy: jak tego dokona膰? Co sprzyja opryszczce? 9 produkt贸w, kt贸rych nie jadamy, a powinni艣my