8 produktów bogatych w magnez

9. Mała rzecz, ogromny wpływ
                                                    9. Mała rzecz, ogromny wpływ
                                                                                                            Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze względu na każdą funkcję i tkankę ciała, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi rodzajami raka, jest dobry na serce i może nawet zmniejszyć ryzyko zawału. Badania na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 33%, a inne analizy pokazały wpływ magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Dostępne są suplementy, jednak eksperci radzą, aby magnez spożywać naturalnie z produktów spożywczych. Oto 8 rodzajów jedzenia, które w tym pomogą.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

9. Mała rzecz, ogromny wpływ

9. Mała rzecz, ogromny wpływ
Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze względu na każdą funkcję i tkankę ciała, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi rodzajami raka, jest dobry na serce i może nawet zmniejszyć ryzyko zawału. Badania na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 33%, a inne analizy pokazały wpływ magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Dostępne są suplementy, jednak eksperci radzą, aby magnez spożywać naturalnie z produktów spożywczych. Oto 8 rodzajów jedzenia, które w tym pomogą.

8. Ciemne liściaste warzywa
                                                    8. Ciemne liściaste warzywa
                                                                                                            Ciemne liściaste warzywa są rewelacyjnym jedzeniem, które zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minerały. Spożywaj surowe lub gotowane liście szpinaku, jarmuż lub botwinę, a dostarczysz ciału magnez przy małej dawce kalorii.
Zdjęcie autorstwa Daniella Segura / CC BY

8. Ciemne liściaste warzywa

8. Ciemne liściaste warzywa
Ciemne liściaste warzywa są rewelacyjnym jedzeniem, które zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minerały. Spożywaj surowe lub gotowane liście szpinaku, jarmuż lub botwinę, a dostarczysz ciału magnez przy małej dawce kalorii.

7. Orzechy i nasiona
                                                    7. Orzechy i nasiona
                                                                                                            Tylko pół kubeczka nasion dyni dostarcza prawie 100 procent dziennej dawki magnezu. Inne orzechy i nasiona bogate w magnez to migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemię lniane i orzesznik jadalny. Orzechy i nasiona to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do sałatki.
Zdjęcie autorstwa dfespi48 / CC BY

7. Orzechy i nasiona

7. Orzechy i nasiona
Tylko pół kubeczka nasion dyni dostarcza prawie 100 procent dziennej dawki magnezu. Inne orzechy i nasiona bogate w magnez to migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemię lniane i orzesznik jadalny. Orzechy i nasiona to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do sałatki.

6. Ryby
                                                    6. Ryby
                                                                                                            Ryby takie jak makrela, dziki łosoś, halibut i tuńczyk są bogate w witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 i właśnie magnez. W związku z tym jedz rybę na obiad przynajmniej raz w tygodniu.
Zdjęcie autorstwa joon2079 / CC BY

6. Ryby

6. Ryby
Ryby takie jak makrela, dziki łosoś, halibut i tuńczyk są bogate w witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 i właśnie magnez. W związku z tym jedz rybę na obiad przynajmniej raz w tygodniu.

5. Soja warzywna
                                                    5. Soja warzywna
                                                                                                            Soja warzywna to bogata w składniki odżywcze roślina strączkowa. Zawiera wysokie dawki błonnika, witamin, minerałów i aminokwasów. Porcja pół kubeczka dostarczy prawie połowę koniecznej dziennej dawki magnezu. Inne rośliny strączkowe bogate w magnez to fasola czarna, czerwona i biała, ciecierzyca i soczewica.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Soja warzywna

5. Soja warzywna
Soja warzywna to bogata w składniki odżywcze roślina strączkowa. Zawiera wysokie dawki błonnika, witamin, minerałów i aminokwasów. Porcja pół kubeczka dostarczy prawie połowę koniecznej dziennej dawki magnezu. Inne rośliny strączkowe bogate w magnez to fasola czarna, czerwona i biała, ciecierzyca i soczewica.

4. Awokado
                                                    4. Awokado
                                                                                                            Awokado pełne jest witamin, związków chemicznych uodparniających nas na choroby i przyjaznych sercu składników odżywczych. Plaster awokado, np. jako dodatek do sałatki lub składnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15% zalecanej dziennej dawki magnezu.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

4. Awokado

4. Awokado
Awokado pełne jest witamin, związków chemicznych uodparniających nas na choroby i przyjaznych sercu składników odżywczych. Plaster awokado, np. jako dodatek do sałatki lub składnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15% zalecanej dziennej dawki magnezu.

3. Banany
                                                    3. Banany
                                                                                                            Owoce te bardziej znane są z zawartości przyjaznemu sercu i kościom potasu, jednak średni banan również zawiera 32 miligramy magnezu oraz witaminę C i błonnik. Banan to jedynie 100 kalorii, więc warto go mieć ze sobą jako śniadanie na wynos lub przekąskę. Oczywiście inne owoce także zapewnią dawkę magnezu organizmowi, np. truskawki, jeżyny, grapefruit i figi.
Zdjęcie autorstwa 218860 / CC BY

3. Banany

3. Banany
Owoce te bardziej znane są z zawartości przyjaznemu sercu i kościom potasu, jednak średni banan również zawiera 32 miligramy magnezu oraz witaminę C i błonnik. Banan to jedynie 100 kalorii, więc warto go mieć ze sobą jako śniadanie na wynos lub przekąskę. Oczywiście inne owoce także zapewnią dawkę magnezu organizmowi, np. truskawki, jeżyny, grapefruit i figi.

2. Ciemna czekolada
                                                    2. Ciemna czekolada
                                                                                                            Jeśli jesteś miłośnikiem ciemnej czekolady, oto kolejny powód, by ją spożywać. Jedna kostka tej słodkości dostarczy 24% dziennej dawki magnezu przy jedynie 145 kaloriach, a do tego zapewni przypływ antyoksydantów, które obniżają ciśnienie, poprawiają krążenie krwi i wzmacniają serce. Spożywana z dodatkiem świeżych owoców, jest zdrowym deserem.
Zdjęcie autorstwa AlexanderStein / CC BY

2. Ciemna czekolada

2. Ciemna czekolada
Jeśli jesteś miłośnikiem ciemnej czekolady, oto kolejny powód, by ją spożywać. Jedna kostka tej słodkości dostarczy 24% dziennej dawki magnezu przy jedynie 145 kaloriach, a do tego zapewni przypływ antyoksydantów, które obniżają ciśnienie, poprawiają krążenie krwi i wzmacniają serce. Spożywana z dodatkiem świeżych owoców, jest zdrowym deserem.

1. Niskotłuszczowy jogurt
                                                    1. Niskotłuszczowy jogurt
                                                                                                            Magnez i wapń to cudowny zdrowotny duet, ponieważ przy dostatecznej ilości magnezu organizm lepiej wchłania wapń i dobrze go używa. Dlatego też większość produktów mlecznych jest rekomendowana jako źródło magnezu – około 19 miligramów minerału jest zawarte w jednej porcji niskotłuszczowego jogurtu, który razem z owocami pełnymi błonnika jest świetną opcją na śniadanie.
Zdjęcie kobiety / Shutterstock

1. Niskotłuszczowy jogurt

1. Niskotłuszczowy jogurt
Magnez i wapń to cudowny zdrowotny duet, ponieważ przy dostatecznej ilości magnezu organizm lepiej wchłania wapń i dobrze go używa. Dlatego też większość produktów mlecznych jest rekomendowana jako źródło magnezu – około 19 miligramów minerału jest zawarte w jednej porcji niskotłuszczowego jogurtu, który razem z owocami pełnymi błonnika jest świetną opcją na śniadanie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Jak znaleźć motywację do biegania jesienią? Uzależnienie od jedzenia Ile chemikaliów nakładają na siebie kobiety? 10 gwiazd, które mają alergię Suplementy najlepsze dla zdrowia Co to jest naprotechnologia? Płatki jaglane, czyli źródło witamin i składników mineralnych. Przekonaj się, dlaczego warto jeść jagły Czekolada w aerozolu na poprawę nastroju Korzyści płynące z muzyki Superprodukty pomagające zachować zdrowie i opóźniające starzenie Hawajski taniec hula Lodowata kąpiel dla zdrowia