8 produktów bogatych w magnez

9. Mała rzecz, ogromny wpływ
                                                    9. Mała rzecz, ogromny wpływ
                                                                                                            Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze względu na każdą funkcję i tkankę ciała, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi rodzajami raka, jest dobry na serce i może nawet zmniejszyć ryzyko zawału. Badania na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 33%, a inne analizy pokazały wpływ magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Dostępne są suplementy, jednak eksperci radzą, aby magnez spożywać naturalnie z produktów spożywczych. Oto 8 rodzajów jedzenia, które w tym pomogą.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

9. Mała rzecz, ogromny wpływ

9. Mała rzecz, ogromny wpływ
Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak ważny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze względu na każdą funkcję i tkankę ciała, wspomaga zdrowie układu odpornościowego, zapobiega stanom zapalnym związanym z niektórymi rodzajami raka, jest dobry na serce i może nawet zmniejszyć ryzyko zawału. Badania na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 33%, a inne analizy pokazały wpływ magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Dostępne są suplementy, jednak eksperci radzą, aby magnez spożywać naturalnie z produktów spożywczych. Oto 8 rodzajów jedzenia, które w tym pomogą.

8. Ciemne liściaste warzywa
                                                    8. Ciemne liściaste warzywa
                                                                                                            Ciemne liściaste warzywa są rewelacyjnym jedzeniem, które zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minerały. Spożywaj surowe lub gotowane liście szpinaku, jarmuż lub botwinę, a dostarczysz ciału magnez przy małej dawce kalorii.
Zdjęcie autorstwa Daniella Segura / CC BY

8. Ciemne liściaste warzywa

8. Ciemne liściaste warzywa
Ciemne liściaste warzywa są rewelacyjnym jedzeniem, które zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minerały. Spożywaj surowe lub gotowane liście szpinaku, jarmuż lub botwinę, a dostarczysz ciału magnez przy małej dawce kalorii.

7. Orzechy i nasiona
                                                    7. Orzechy i nasiona
                                                                                                            Tylko pół kubeczka nasion dyni dostarcza prawie 100 procent dziennej dawki magnezu. Inne orzechy i nasiona bogate w magnez to migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemię lniane i orzesznik jadalny. Orzechy i nasiona to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do sałatki.
Zdjęcie autorstwa dfespi48 / CC BY

7. Orzechy i nasiona

7. Orzechy i nasiona
Tylko pół kubeczka nasion dyni dostarcza prawie 100 procent dziennej dawki magnezu. Inne orzechy i nasiona bogate w magnez to migdały, nasiona słonecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemię lniane i orzesznik jadalny. Orzechy i nasiona to świetny pomysł na przekąskę lub dodatek do sałatki.

6. Ryby
                                                    6. Ryby
                                                                                                            Ryby takie jak makrela, dziki łosoś, halibut i tuńczyk są bogate w witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 i właśnie magnez. W związku z tym jedz rybę na obiad przynajmniej raz w tygodniu.
Zdjęcie autorstwa joon2079 / CC BY

6. Ryby

6. Ryby
Ryby takie jak makrela, dziki łosoś, halibut i tuńczyk są bogate w witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 i właśnie magnez. W związku z tym jedz rybę na obiad przynajmniej raz w tygodniu.

5. Soja warzywna
                                                    5. Soja warzywna
                                                                                                            Soja warzywna to bogata w składniki odżywcze roślina strączkowa. Zawiera wysokie dawki błonnika, witamin, minerałów i aminokwasów. Porcja pół kubeczka dostarczy prawie połowę koniecznej dziennej dawki magnezu. Inne rośliny strączkowe bogate w magnez to fasola czarna, czerwona i biała, ciecierzyca i soczewica.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Soja warzywna

5. Soja warzywna
Soja warzywna to bogata w składniki odżywcze roślina strączkowa. Zawiera wysokie dawki błonnika, witamin, minerałów i aminokwasów. Porcja pół kubeczka dostarczy prawie połowę koniecznej dziennej dawki magnezu. Inne rośliny strączkowe bogate w magnez to fasola czarna, czerwona i biała, ciecierzyca i soczewica.

4. Awokado
                                                    4. Awokado
                                                                                                            Awokado pełne jest witamin, związków chemicznych uodparniających nas na choroby i przyjaznych sercu składników odżywczych. Plaster awokado, np. jako dodatek do sałatki lub składnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15% zalecanej dziennej dawki magnezu.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

4. Awokado

4. Awokado
Awokado pełne jest witamin, związków chemicznych uodparniających nas na choroby i przyjaznych sercu składników odżywczych. Plaster awokado, np. jako dodatek do sałatki lub składnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15% zalecanej dziennej dawki magnezu.

3. Banany
                                                    3. Banany
                                                                                                            Owoce te bardziej znane są z zawartości przyjaznemu sercu i kościom potasu, jednak średni banan również zawiera 32 miligramy magnezu oraz witaminę C i błonnik. Banan to jedynie 100 kalorii, więc warto go mieć ze sobą jako śniadanie na wynos lub przekąskę. Oczywiście inne owoce także zapewnią dawkę magnezu organizmowi, np. truskawki, jeżyny, grapefruit i figi.
Zdjęcie autorstwa 218860 / CC BY

3. Banany

3. Banany
Owoce te bardziej znane są z zawartości przyjaznemu sercu i kościom potasu, jednak średni banan również zawiera 32 miligramy magnezu oraz witaminę C i błonnik. Banan to jedynie 100 kalorii, więc warto go mieć ze sobą jako śniadanie na wynos lub przekąskę. Oczywiście inne owoce także zapewnią dawkę magnezu organizmowi, np. truskawki, jeżyny, grapefruit i figi.

2. Ciemna czekolada
                                                    2. Ciemna czekolada
                                                                                                            Jeśli jesteś miłośnikiem ciemnej czekolady, oto kolejny powód, by ją spożywać. Jedna kostka tej słodkości dostarczy 24% dziennej dawki magnezu przy jedynie 145 kaloriach, a do tego zapewni przypływ antyoksydantów, które obniżają ciśnienie, poprawiają krążenie krwi i wzmacniają serce. Spożywana z dodatkiem świeżych owoców, jest zdrowym deserem.
Zdjęcie autorstwa AlexanderStein / CC BY

2. Ciemna czekolada

2. Ciemna czekolada
Jeśli jesteś miłośnikiem ciemnej czekolady, oto kolejny powód, by ją spożywać. Jedna kostka tej słodkości dostarczy 24% dziennej dawki magnezu przy jedynie 145 kaloriach, a do tego zapewni przypływ antyoksydantów, które obniżają ciśnienie, poprawiają krążenie krwi i wzmacniają serce. Spożywana z dodatkiem świeżych owoców, jest zdrowym deserem.

1. Niskotłuszczowy jogurt
                                                    1. Niskotłuszczowy jogurt
                                                                                                            Magnez i wapń to cudowny zdrowotny duet, ponieważ przy dostatecznej ilości magnezu organizm lepiej wchłania wapń i dobrze go używa. Dlatego też większość produktów mlecznych jest rekomendowana jako źródło magnezu – około 19 miligramów minerału jest zawarte w jednej porcji niskotłuszczowego jogurtu, który razem z owocami pełnymi błonnika jest świetną opcją na śniadanie.
Zdjęcie kobiety / Shutterstock

1. Niskotłuszczowy jogurt

1. Niskotłuszczowy jogurt
Magnez i wapń to cudowny zdrowotny duet, ponieważ przy dostatecznej ilości magnezu organizm lepiej wchłania wapń i dobrze go używa. Dlatego też większość produktów mlecznych jest rekomendowana jako źródło magnezu – około 19 miligramów minerału jest zawarte w jednej porcji niskotłuszczowego jogurtu, który razem z owocami pełnymi błonnika jest świetną opcją na śniadanie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Kilka słów o teście ciążowym Zostań miss plaży w 5 krokach Bolą mnie nogi Sposoby na pękające pięty. 3 kroki Choroba Parkinsona dotyka coraz młodszych Jak znaleźć prawdziwego przyjaciela? Pigułka antykoncepcyjna - fakty i mity Lekcja makijażu dla każdej z was Dobroczynna guma do żucia Chcesz być lubianą? Naśladuj gesty swoich rozmówców Związek ze starszym mężczyzną... Bomby witaminowe

Popularne w tym tygodniu:

Materac 80x200 - jak dobrać właściwy rodzaj materaca?