8 produkt贸w bogatych w magnez

9. Ma艂a rzecz, ogromny wp艂yw
                                                    9. Ma艂a rzecz, ogromny wp艂yw
                                                                                                            Niewielu ludzi zdaje sobie spraw臋 z tego, jak wa偶ny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze聽wzgl臋du na ka偶d膮 funkcj臋 i tkank臋 cia艂a, wspomaga zdrowie uk艂adu odporno艣ciowego, zapobiega stanom zapalnym聽zwi膮zanym z niekt贸rymi rodzajami raka, jest dobry na serce i mo偶e nawet zmniejszy膰 ryzyko zawa艂u. Badania na聽Uniwersytecie Harvarda wykaza艂y, 偶e codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyc臋 o 33%,聽a inne analizy pokaza艂y wp艂yw magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Dost臋pne s膮 suplementy, jednak eksperci聽radz膮, aby magnez spo偶ywa膰 naturalnie z produkt贸w spo偶ywczych. Oto 8 rodzaj贸w jedzenia, kt贸re w tym pomog膮.
Zdj臋cie jedzenia / Shutterstock

9. Ma艂a rzecz, ogromny wp艂yw

9. Ma艂a rzecz, ogromny wp艂yw
Niewielu ludzi zdaje sobie spraw臋 z tego, jak wa偶ny jest magnez dla naszego zdrowia. Jest istotny ze聽wzgl臋du na ka偶d膮 funkcj臋 i tkank臋 cia艂a, wspomaga zdrowie uk艂adu odporno艣ciowego, zapobiega stanom zapalnym聽zwi膮zanym z niekt贸rymi rodzajami raka, jest dobry na serce i mo偶e nawet zmniejszy膰 ryzyko zawa艂u. Badania na聽Uniwersytecie Harvarda wykaza艂y, 偶e codzienna dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzyc臋 o 33%,聽a inne analizy pokaza艂y wp艂yw magnezu na zapobieganie depresji i migrenie. Dost臋pne s膮 suplementy, jednak eksperci聽radz膮, aby magnez spo偶ywa膰 naturalnie z produkt贸w spo偶ywczych. Oto 8 rodzaj贸w jedzenia, kt贸re w tym pomog膮.

8. Ciemne li艣ciaste warzywa
                                                    8. Ciemne li艣ciaste warzywa
                                                                                                            Ciemne li艣ciaste warzywa s膮 rewelacyjnym jedzeniem, kt贸re zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minera艂y.聽Spo偶ywaj surowe lub gotowane li艣cie szpinaku, jarmu偶 lub botwin臋, a dostarczysz cia艂u magnez przy ma艂ej dawce聽kalorii.
Zdj臋cie autorstwa聽Daniella Segura / CC BY

8. Ciemne li艣ciaste warzywa

8. Ciemne li艣ciaste warzywa
Ciemne li艣ciaste warzywa s膮 rewelacyjnym jedzeniem, kt贸re zawiera kluczowe dla zdrowia witaminy i minera艂y.聽Spo偶ywaj surowe lub gotowane li艣cie szpinaku, jarmu偶 lub botwin臋, a dostarczysz cia艂u magnez przy ma艂ej dawce聽kalorii.

7. Orzechy i nasiona
                                                    7. Orzechy i nasiona
                                                                                                            Tylko p贸艂 kubeczka nasion dyni dostarcza prawie 100 procent dziennej dawki magnezu. Inne orzechy i nasiona bogate聽w magnez to migda艂y, nasiona s艂onecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemi臋 lniane i orzesznik聽jadalny. Orzechy i nasiona to 艣wietny pomys艂 na przek膮sk臋 lub dodatek do sa艂atki.
Zdj臋cie autorstwa聽dfespi48 / CC BY

7. Orzechy i nasiona

7. Orzechy i nasiona
Tylko p贸艂 kubeczka nasion dyni dostarcza prawie 100 procent dziennej dawki magnezu. Inne orzechy i nasiona bogate聽w magnez to migda艂y, nasiona s艂onecznika, orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki piniowe, siemi臋 lniane i orzesznik聽jadalny. Orzechy i nasiona to 艣wietny pomys艂 na przek膮sk臋 lub dodatek do sa艂atki.

6. Ryby
                                                    6. Ryby
                                                                                                            Ryby takie jak makrela, dziki 艂oso艣, halibut i tu艅czyk s膮 bogate w witamin臋 D, kwasy t艂uszczowe omega-3 i w艂a艣nie聽magnez. W zwi膮zku z tym jedz ryb臋 na obiad przynajmniej raz w tygodniu.
Zdj臋cie autorstwa聽joon2079 / CC BY

6. Ryby

6. Ryby
Ryby takie jak makrela, dziki 艂oso艣, halibut i tu艅czyk s膮 bogate w witamin臋 D, kwasy t艂uszczowe omega-3 i w艂a艣nie聽magnez. W zwi膮zku z tym jedz ryb臋 na obiad przynajmniej raz w tygodniu.

5. Soja warzywna
                                                    5. Soja warzywna
                                                                                                            Soja warzywna to bogata w sk艂adniki od偶ywcze ro艣lina str膮czkowa. Zawiera wysokie dawki b艂onnika, witamin,聽minera艂贸w i aminokwas贸w. Porcja p贸艂 kubeczka dostarczy prawie po艂ow臋 koniecznej dziennej dawki magnezu. Inne聽ro艣liny str膮czkowe bogate w magnez to fasola czarna, czerwona i bia艂a, ciecierzyca i soczewica.
Zdj臋cie autorstwa聽PublicDomainPictures / CC BY

5. Soja warzywna

5. Soja warzywna
Soja warzywna to bogata w sk艂adniki od偶ywcze ro艣lina str膮czkowa. Zawiera wysokie dawki b艂onnika, witamin,聽minera艂贸w i aminokwas贸w. Porcja p贸艂 kubeczka dostarczy prawie po艂ow臋 koniecznej dziennej dawki magnezu. Inne聽ro艣liny str膮czkowe bogate w magnez to fasola czarna, czerwona i bia艂a, ciecierzyca i soczewica.

4. Awokado
                                                    4. Awokado
                                                                                                            Awokado pe艂ne jest witamin, zwi膮zk贸w chemicznych uodparniaj膮cych nas na choroby i przyjaznych sercu sk艂adnik贸w聽od偶ywczych. Plaster awokado, np. jako dodatek do sa艂atki lub sk艂adnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15% zalecanej聽dziennej dawki magnezu.
Zdj臋cie autorstwa聽PublicDomainPictures / CC BY

4. Awokado

4. Awokado
Awokado pe艂ne jest witamin, zwi膮zk贸w chemicznych uodparniaj膮cych nas na choroby i przyjaznych sercu sk艂adnik贸w聽od偶ywczych. Plaster awokado, np. jako dodatek do sa艂atki lub sk艂adnik kanapki, pozwoli na zaspokojenie 15% zalecanej聽dziennej dawki magnezu.

3. Banany
                                                    3. Banany
                                                                                                            Owoce te bardziej znane s膮 z zawarto艣ci przyjaznemu sercu i ko艣ciom potasu, jednak 艣redni banan r贸wnie偶 zawiera 32聽miligramy magnezu oraz witamin臋 C i b艂onnik. Banan to jedynie 100 kalorii, wi臋c warto go mie膰 ze sob膮 jako 艣niadanie聽na wynos lub przek膮sk臋. Oczywi艣cie inne owoce tak偶e zapewni膮 dawk臋 magnezu organizmowi, np. truskawki,聽je偶yny, grapefruit i figi.
Zdj臋cie autorstwa聽218860 / CC BY

3. Banany

3. Banany
Owoce te bardziej znane s膮 z zawarto艣ci przyjaznemu sercu i ko艣ciom potasu, jednak 艣redni banan r贸wnie偶 zawiera 32聽miligramy magnezu oraz witamin臋 C i b艂onnik. Banan to jedynie 100 kalorii, wi臋c warto go mie膰 ze sob膮 jako 艣niadanie聽na wynos lub przek膮sk臋. Oczywi艣cie inne owoce tak偶e zapewni膮 dawk臋 magnezu organizmowi, np. truskawki,聽je偶yny, grapefruit i figi.

2. Ciemna czekolada
                                                    2. Ciemna czekolada
                                                                                                            Je艣li jeste艣 mi艂o艣nikiem ciemnej czekolady, oto kolejny pow贸d, by j膮 spo偶ywa膰. Jedna kostka tej s艂odko艣ci dostarczy聽24% dziennej dawki magnezu przy jedynie 145 kaloriach, a do tego zapewni przyp艂yw antyoksydant贸w, kt贸re obni偶aj膮聽ci艣nienie, poprawiaj膮 kr膮偶enie krwi i wzmacniaj膮 serce. Spo偶ywana z dodatkiem 艣wie偶ych owoc贸w, jest zdrowym deserem.
Zdj臋cie autorstwa聽AlexanderStein / CC BY

2. Ciemna czekolada

2. Ciemna czekolada
Je艣li jeste艣 mi艂o艣nikiem ciemnej czekolady, oto kolejny pow贸d, by j膮 spo偶ywa膰. Jedna kostka tej s艂odko艣ci dostarczy聽24% dziennej dawki magnezu przy jedynie 145 kaloriach, a do tego zapewni przyp艂yw antyoksydant贸w, kt贸re obni偶aj膮聽ci艣nienie, poprawiaj膮 kr膮偶enie krwi i wzmacniaj膮 serce. Spo偶ywana z dodatkiem 艣wie偶ych owoc贸w, jest zdrowym deserem.

1. Niskot艂uszczowy jogurt
                                                    1. Niskot艂uszczowy jogurt
                                                                                                            Magnez i wap艅 to cudowny zdrowotny duet, poniewa偶 przy dostatecznej ilo艣ci magnezu organizm lepiej wch艂ania聽wap艅 i dobrze go u偶ywa. Dlatego te偶 wi臋kszo艣膰 produkt贸w mlecznych jest rekomendowana jako 藕r贸d艂o magnezu聽鈥 oko艂o 19 miligram贸w minera艂u jest zawarte w jednej porcji niskot艂uszczowego jogurtu, kt贸ry razem z owocami聽pe艂nymi b艂onnika jest 艣wietn膮 opcj膮 na 艣niadanie.
Zdj臋cie kobiety / Shutterstock

1. Niskot艂uszczowy jogurt

1. Niskot艂uszczowy jogurt
Magnez i wap艅 to cudowny zdrowotny duet, poniewa偶 przy dostatecznej ilo艣ci magnezu organizm lepiej wch艂ania聽wap艅 i dobrze go u偶ywa. Dlatego te偶 wi臋kszo艣膰 produkt贸w mlecznych jest rekomendowana jako 藕r贸d艂o magnezu聽鈥 oko艂o 19 miligram贸w minera艂u jest zawarte w jednej porcji niskot艂uszczowego jogurtu, kt贸ry razem z owocami聽pe艂nymi b艂onnika jest 艣wietn膮 opcj膮 na 艣niadanie.

Podziel si臋:

Przeczytaj tak偶e:

Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy

Poka偶 wszystkie komentarze

Tak偶e w kategorii Zdrowie:

Jak poradzi膰 sobie z menopauz膮? Hormon poca艂unku pomaga zaj艣膰 w ci膮偶臋 Dobre rady na 艢wi臋ta Ryzykowna moda na operacje plastyczne Jak dorobi膰 do pensji, sprzedaj膮c cz臋艣ci swojego cia艂a? Zamie艅 s艂odycze na warzywa Po co je艣膰 czosnek? Spos贸b od偶ywiania si臋 reguluje zegar biologiczny Najnowsze trendy w stomatologii i ortodoncji Zab贸jcze szczepionki dla dzieci! M膮dre zakupy Zm臋czenie 鈥 jesienne przesilenie czy objaw powa偶nej choroby