Dieta podczas karmienia piersią
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuOdkąd urodziłaś wciąż słyszysz miliony porad, jak pielęgnować dziecko, jak dbać o siebie, co jeść, żeby nie zaszkodzić dziecku, a dzięki czemu urośnie duże, zdrowe i mądre. Nic dziwnego, że masz mętlik w głowie i trzy razy zastanawiasz się, zanim w sklepie wrzucisz ulubiony produkt do koszyka. Jak powinna wyglądać twoja dieta po ciąży, kiedy karmisz piersią?
Początek problemów
Wydawać by się mogło, że poród to rozwiązanie nie tylko ciąży, ale też problemów przyszłej mamy z dietą. Przez całą 9-miesięczną wędrówkę musiała uważać na to, co je, by nie zaszkodzić dziecku, sobie i… wadze. Okazuje się jednak, że gotowa na karmienie piersią kobieta musi jeszcze uważniej planować swoje codzienne menu, bowiem pokarmy, które przyjmuje, docierają wraz z mlekiem do wrażliwego żołądka dziecka. Co więc jeść podczas karmienia piersią?
Ogólne zasady diety
Dieta podczas karmienia piersią nie jest ani rygorystyczna, ani niepoważna. Jej najważniejsza zasada to rozsądek i umiar. To oczywiste, że tuż po porodzie nie będziesz zajadać się tłustymi, smażonymi potrawami i kilogramami słodyczy. Zacznij od prostych produktów i dań – rosołu, mięsa drobiowego, owoców (np. pysznych jesiennych jabłek). Kolejne wprowadzaj stopniowo i pojedynczo. Dzięki temu unikniesz kłopotów w rozpoznaniu, który składnik nie odpowiada maluszkowi. Często zdarza się bowiem, że dziecko nie toleruje jeszcze danego produktu lub ma niego alergię. Będziesz więc wiedziała, z którego z nich na razie zrezygnować. Przez pierwsze 2–3 miesiące karmienia unikaj potraw ciężkostrawnych oraz tłuszczów zwierzęcych, postaw raczej na owoce, warzywa, białko i węglowodany. Pamiętaj o nawodnieniu organizmu, ale nie przesadzaj – wystarczy 1,5 litra dziennie (w tym płynne potrawy, jak zupy). Jeśli obawiasz się przytycia, pamiętaj, że nie musisz jeść podwójnie – mleka nie zabraknie, a energia zgromadziła się już podczas ciąży.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze