Wysokokaloryczne jedzenie też może być zdrowe!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOgraniczone spożycie wysokokalorycznych produktów, np. lodów, ciastek i frytek, często okazuje się kluczem do szczupłej sylwetki. Jednak nie eliminuj z diety bogatych w kalorie przekąsek, które są korzystne dla organizmu. Jedzone w umiarkowanych ilościach dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych i chronią przed chorobami.
Awokado
Jednym z produktów o wysokiej wartości energetycznej, ale korzystnym wpływie na organizm, jest awokado. Jest ono doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i beta-karotenu, które wspomagają pamięć, zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL, podnoszą stężenie dobrego cholesterolu HDL oraz zapobiegają chorobom serca.
Zalecane dzienne spożycie tłuszczów wynosi 60–65 g. Jako że jedno awokado o wadze 30 g zawiera ok. 322 kcal, każdego dnia zjadaj połówkę owocu.
Ziemniaki
Nie cieszą się one dobrą sławą wśród pań dbających o linię, ponieważ zawierają mnóstwo węglowodanów, jednak nie powinnaś rezygnować z tego warzywa w wersji pieczonej. Średni ziemniak ze skórką dostarcza 161 kcal, jednak jest bogatym źródłem żelaza, potasu i błonnika.
Należy pamiętać, że najbardziej kaloryczne są dodawane do niego produkty, m.in. masło, ser, śmietana i boczek. Dlatego pieczonego ziemniaka spożywaj z oliwą z oliwek i szczyptą soli.
Orzechy i nasiona
Migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, fistaszki, a także sporządzone z nich masło orzechowe, zawierają ok. 160–190 kcal w 30 g. Być może są to produkty wysokokaloryczne, ale i niezwykle korzystne dla organizmu.
Dostarczają mnóstwo budującego mięśnie białka, zdrowych dla serca tłuszczów, błonnika, witaminy E, magnezu, cynku, kwasu foliowego i potasu. Zamiast spożywać orzechy i nasiona garściami, dodaj niewielką ich ilość do sałatki lub płatków śniadaniowych.
Ser
Pełnotłuste produkty, takie jak ser, zawierają dużo kalorii, lecz dostarczają organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania białek i wapnia.
Jako że w serze znajduje się wysoka ilość soli i kalorii, musisz zadowolić się plasterkiem na kanapce lub cienkim paseczkiem w roli przekąski między posiłkami.
Oliwa z oliwek
Chociaż potrawy i dressingi przyrządzone z wykorzystaniem oliwy z oliwek mogą wpłynąć negatywnie na twoją sylwetkę, nie unikaj spożywania tego tłuszczu, który stanowi podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej.
Zawarte w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko chorób serca oraz niektórych rodzajów nowotworów. Co więcej, posiadają właściwości przeciwzapalne, wspaniale wpływają na zdrowie kości i pomagają w nauce. Pamiętaj, że jedna łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera 120 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze