5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCzęsto słyszymy, jak ważne jest spożywanie kolorowych produktów. Jednak ich barwa jest tylko jednym z wyznaczników składników odżywczych. Białe jedzenie może być tak korzystne dla organizmu jak żółte, zielone czy czerwone. Dowiedz się, dlaczego warto spożywać białe produkty i które wybrać.
Ziemniaki
Wiele białych warzyw zawiera składniki, których najbardziej brakuje w naszej diecie, a mianowicie magnez, potas i błonnik. Dwa ostatnie znajdziesz choćby w ziemniakach. Warzywo średniej wielkości, upieczone w skórce, dostarcza jedynie 163 kcal oraz aż 941 mg potasu i 3,6 g błonnika. Do tego, zaopatruje organizm w witaminy C i B6, a także jakościowe białko (w mniejszej ilości).
Grzyby
Równie korzystne dla organizmu są grzyby. Są one niskokaloryczne, wolne od tłuszczu, cholesterolu, glutenu i zawierają nieznaczne ilości sodu. Poza tym, dostarczają selenu, potasu, ryboflawiny, niacyny i witaminy D. Grzyby ułatwiają utrzymanie sytości, co jest niezwykle istotne dla osób pragnących schudnąć.
Kalafior
Szczególnie pożądanym w tym sezonie warzywem będzie kalafior. Wraz z innymi produktami z tej rodziny, czyli brokułem, kapustą i brukselką, dostarcza organizmowi związków siarki, które są pomocne w walce z nowotworami, budowaniu mocnej tkanki kostnej i utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych.
Czosnek
Kolejnym białym produktem, którego nie powinno zabraknąć w twojej kuchni jest czosnek. Wspomaga on wzrost włosów, walkę z trądzikiem oraz profilaktykę przeziębień i grypy. Jego właściwości przeciwutleniające wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Aby wydobyć z niego jak najwięcej korzyści, posiekaj świeży czosnek i zanim wrzucisz go do garnka, pozostaw przez chwilę na powietrzu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze