Dobre jedzenie dla mózgu Twojego dziecka
MAGDALENA MOSKAL • dawno temuDziÅ› o diecie, ale nieco od strony naukowej. Wiemy już, jak odżywiać siÄ™ mÄ…drze i bez konserwantów, czas wiÄ™c na kolejny poziom w naszej grze o zdrowie i dobre samopoczucie Twojej rodziny. Korzystam ze Å›wietnej amerykaÅ„skiej strony www.askdrsears.com
Wszyscy wiemy, że trzeba jeść Å›niadania.Ale co na Å›niadanie? Wiadomo, mózg do pracy potrzebuje wÄ™glowodanów (zużywa nawet 20% ich dziennej podaży), ale sÄ… wÄ™glowodany lepsze i gorsze. Gorsze — to cukry proste, te dostarczane w popolarnych przekÄ…skach: sÅ‚odyczach, wafelkach.Niektórzy uważni rodzice zaobserwowali, że zjedzenie czegoÅ› sÅ‚odkiego sprawiaÅ‚o, że dziecko dostawaÅ‚o maÅ‚piego rozumu (prowadzono nawet badania naukowe, by sprawdzić, czy podaż cukru ma zwiÄ…zek z wystÄ™powaniem ADHD). Cukry proste rozkÅ‚adajÄ… siÄ™ szybko i dziecko (a także dorosÅ‚y) dostaje coÅ› w rodzaju insulinowego kopa, który wcale nie przekÅ‚ada siÄ™ na lepsze skupienie czy wyniki w nauce.
Dobrym pokarmem dla mózgu są więc węglowodany złożone(takie jak fruktoza występująca w owocach): niski indeks glikemiczny mają też np. warzywa, nabiał, owsianka i ryż, a wcale nie popularne płatki kukurydziane! Należy też dbać o prawidłową kombinację węglowodanów i białek (tyrozyna pobudza mózg, a tryptofan go uspokaja).
Jeszcze jedna ważna rzecz: małe dzieci nie mogą być na diecie niskotłuszczowej, gdyż ich mózg potrzebuje dobrego tłuszczu do rozwoju (w ciągu pierwszego roku życia mózg człowieka potraja swój rozmiar!). System nerwowy niemowlęcia zużywa 60% dostarczanej energii, a sam mózg składa się w 60% z tłuszczu właśnie. Jedzmy wysokogatunkową oliwę i masło, żadnych margaryn - utwardzanych tłuszczów trans.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze