Jak i gdzie przechowywać warzywa i owoce? Zła temperatura może je popsuć

Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.

Warzywa i owoce są bogactwem witamin. Aby ich nie utracić, a jednocześnie zachować smak i aromat, istotne jest prawidłowe przechowywanie.

Które owoce można włożyć do lodówki, a które pozostawić w temperaturze pokojowej? W lodówce nie powinniśmy trzymać przede wszystkim owoców egzotycznych, takich jak: awokado, banany czy ananasy. Przechowywanie w zimnie może zabić ich smak, a nawet przyspieszyć psucie. Lodówka nie sprzyja również ziemniakom, cebuli, ogórkom i pomidorom.

W niższej temperaturze możemy przechowywać jabłka, gruszki, kapustę, rzodkiewki, truskawki, maliny.

Aby zapobiec zbyt szybkiemu dojrzewaniu, a tym samym zbyt szybkiemu psuciu się zielonych warzyw, takich jak sałata, brokuły czy ogórki, nie należy przechowywać ich razem z produktami wydzielającymi etylen. Do tej grupy należą m.in. papryka, banany, jabłka, gruszki czy pomidory.

Źródło: Newseria Lifestyle

Źródło zdjęć: Shutterstock

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kafeteria.tv:

Taylor Swift odwiedziła CHORE DZIECI w szpitalu! Nieoceniona broń w walce z wieloma chorobami. Każda matka powinna o tym wiedzieć Co by było, gdyby kobiety MÓWIŁY, CO MYŚLĄ? Widzowie mdleli na premierze FILMU. Wszystko przez szokujące sceny Ten człowiek maluje oczami. Wykorzystał innowacyjną technologię Natalia Siwiec pozuje w TUTORIALU MAKIJAŻOWYM HIT INTERNETU. Ironicznie o słowiańskiej urodzie! Co piąte dziecko UDAJE DOROSŁEGO w sieci! Obniżają cholesterol, odchudzają, poprawiają kondycję skóry i włosów. Jakie PŁATKI wybrać? Co kryje się w MIĘSIE MIELONYM? Uważaj na sztuczki producentów Domowa ZUPA INSTANT. Wystarczy zalać ją wrzątkiem! Brzuch to twój kompleks? Ta metoda wzmocni nie tylko skórę, ale i mięśnie