Witamina B17
KAROLINA • dawno temuJaka jest recepta na to, by cieszyć się przez długi czas nienagannym zdrowiem? Odpowiedź na to pytanie jest dość prosta, choć często nie zdajemy sobie z niej sprawy. Otóż dla właściwego funkcjonowania organizmu niezbędne jest dostarczenie mu wszelkich niezbędnych witamin oraz mikro- i makroelementów. Dzięki zachowaniu właściwych proporcji nasze ciało będzie posiadało wszelkie warunki do rozwoju i regeneracji. Jedne ze składników pokarmowych są nam doskonale znane, podczas gdy inne stanowią dla nas zupełnie nieodkryte obszary. I tak, wszyscy doskonale wiedzą, że odporność wzmocnimy, dostarczając organizmowi witaminę C, a witamina A świetnie działa na poprawę wzroku i stan skóry. Mało osób natomiast wie nie tylko o zastosowaniu czy występowaniu, ale w ogóle o istnieniu witaminy B17. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł. Poświęcając chwilę, dowiesz się co to jest witamina B17, a także poznasz źródła jej występowania.
Co to jest witamina B17?
Jednym ze związków zaliczanych do witamin z grupy B jest witamina B17, która została odnaleziona i opisana dopiero na początku XX wieku. Znaleźć ją możemy również pod nazwą amigdaliny, ponieważ po raz pierwszy wyodrębniono ją właśnie z migdałów. Niektórzy nie godzą się z jej klasyfikacją, zgodnie z którą zaliczana jest do grupy witamin. Być może ma to związek z tym, że od samego początku amigdalina była wiązana z działaniem polegającym na leczeniu raka. Trzeba jednak zaznaczyć, że leczenie witaminą B17 jest nadal kwestią sporną. Przeprowadzane badania bowiem nie wskazują na wyraźny związek między zwalczaniem nowotworu a przyjmowaniem tej substancji. Co więcej, coraz częściej mówi się o tym, że witamina B17 na raka nie tylko nie oddziałuje, lecz także jej stosowanie w wyniku reakcji z innymi substancjami, na przykład witaminą C, może być wręcz toksyczne. Z tego względu rozpoczynanieterapii witaminą B17 powinno być skonsultowane z lekarzem. Dzięki temu zmniejszymy możliwość negatywnego wpływu tej substancji na nasz organizm.
W czym jest witamina B17?
Występowanie witaminy B17 nie jest tak powszechne, jak ma to miejsce w przypadku innych substancji zaliczanych do witamin z grupy B. Otóż jej głównym źródłem są pestki tylko niektórych roślin. O jej obecności mówi specyficzny gorzkawy smak. Witaminę B17 znaleźć można zatem w gorzkich migdałach, pestkach wiśni, czereśni, lecz również pigwy. Zwykle pestki nie są naszym przysmakiem, z tego też względu prawdopodobieństwo zatrucia cyjanowodorem, na jaki rozkładana jest witamina B17 w organizmie, nie jest duże. Jednakże w sklepach znaleźć można witaminę B17 w tabletkach. Jej przyjmowanie, zwłaszcza gdy preparaty te pochodzą z niewiadomego źródła, może być zagrożeniem dla naszego zdrowia. Z tego też względu przed włączeniem jakichkolwiek suplementów diety do codziennego jadłospisu warto jest zasięgnąć porady lekarza o konieczności takiego postępowania. Nic nie działa tak dobrze jak przyjmowanie witamin w naturalnej postaci, połączone ze świadomością dostarczania odpowiednich ich ilości.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze