Wysokokaloryczne jedzenie też może być zdrowe!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuOgraniczone spożycie wysokokalorycznych produktów, np. lodów, ciastek i frytek, często okazuje się kluczem do szczupłej sylwetki. Jednak nie eliminuj z diety bogatych w kalorie przekąsek, które są korzystne dla organizmu. Jedzone w umiarkowanych ilościach dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych i chronią przed chorobami.
Ten artykuł ma 5 stron:
Oliwa z oliwek
Chociaż potrawy i dressingi przyrządzone z wykorzystaniem oliwy z oliwek mogą wpłynąć negatywnie na twoją sylwetkę, nie unikaj spożywania tego tłuszczu, który stanowi podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej.
Zawarte w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko chorób serca oraz niektórych rodzajów nowotworów. Co więcej, posiadają właściwości przeciwzapalne, wspaniale wpływają na zdrowie kości i pomagają w nauce. Pamiętaj, że jedna łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera 120 kcal.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze