Produkty, które dodadzą ci energii
10. Żywność jako źródło energii
Rodzaj oraz ilość spożywanych produktów żywieniowych w ciągu dnia ma ogromne przełożenie na poziom energii każdego żywego organizmu. Niedostateczna ilość posiłków lub spożywanie żywności przetworzonej może znacząco obniżyć jego wydolność fizyczną i psychiczną.
9. Węglowodany
Węglowodany stanowią podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. W wielu dietach znacząco bądź całkowicie ogranicza się żywność obfitującą w te związki chemiczne, gdyż obwinia się je za nadwagę i otyłość. W rzeczywistości stanowią one niezbędny element racjonalnej diety. Jedynie w przypadku nadmiaru węglowodanów prostych (białe pieczywo, biały makaron, cukier, słodycze) w diecie można odnaleźć powiązanie pomiędzy ich spożywaniem a tendencją do tycia.
8. Ryż brązowy
Pełnoziarnisty ryż brązowy, w przeciwieństwie do klasycznego ryżu białego, zawiera zdecydowanie więcej witamin i składników mineralnych. Jego spożycie zapewnia organizmowi energię na długi czas. Poza tym, ryż ten zawiera dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego.

7. Bataty
Słodkie ziemniaki są źródłem korzystnych dla naszego organizmu węglowodanów złożonych. W przeciwieństwie do tradycyjnych kartofli, bataty cechują się niskim indeksem glikemicznym, a to z kolei sprzyja odchudzaniu. Poza tym, jest to źródło witamin A oraz C, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Miód
To bogactwo cukrów naturalnych, witamin oraz składników mineralnych. Jest doskonałą i o wiele zdrowszą alternatywą dla zwykłego cukru. Może stanowić idealny dodatek do muesli, marynat, kanapek czy herbaty.
5. Owoce
Owoce to źródło cennych dla organizmu witamin i mikroelementów. Są bardzo słodkie i stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy. Warto wiedzieć, że nasz organizm bardzo szybko pozyskuje energię z owoców. Spożycie niewielkiej ilości tej grupy żywności to idealny sposób na zwiększenie wydajności fizycznej organizmu przed treningiem.
4. Banan
Bez wątpienia, banan stanowi ważny element diety wielu sportowców. W jego składzie zawarte są naturalne cukry, które organizm w szybki sposób przekształca na energię. Poza tym, to bogate źródło potasu stanowiącego ważny składnik mięśni szkieletowych.
3. Warzywa
Niektóre warzywa zawierają w sobie nie tylko cenne dla naszego organizmu węglowodany, ale również białka. Dotyczy to głównie roślin strączkowych, takich jak fasola, ciecierzyca, bób czy soczewica. Zapewniają one organizmowi odpowiednią dawkę energii, a jednocześnie umożliwiają odbudowę mięśni po wysiłku – ze względu na obecne w ich składzie białko.
2. Fasola
W fasoli znajdują się witaminy C, E oraz B. Poza tym, stanowi ona źródło pierwiastków niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu, takich jak potas czy magnez. Ze względu na obecne w jej składzie białko, stanowi również ważny element diety wegetariańskiej.

1. Migdały
Migdały zawierają w składzie białko oraz korzystne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. Doskonale działają na pamięć i stanowią smaczną przekąskę między posiłkami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze