Sposób na wyhamowanie apetytu
JOANNA BISZEWSKA • dawno temuNorwescy naukowcy opracowali miksturę, która dodawana do posiłków sprawi, że będziemy czuły się syte przez wiele godzin i nie szybko poczujemy głód. Jednak na wprowadzenie mikstury do produkcji trzeba będzie poczekać jeszcze kilka lat.
Opóźniający głód dodatek do posiłków to dość prosta receptura. Emulsja opracowana przez inżynierów z Instytutu Żywienia w Norwegii składa się z oleju, wody i stabilizatorów używanych przez piekarzy. Taki specyfik dodawany do hamburgerów, mlecznych shake’ów czy sałatek spowoduje, że stracimy apetyt i przez 12 godzin po posiłku nie poczujemy głodu. Według przeprowadzonych testów, które trwały ponad trzy lata, wynika, że emulsja z oleju i wody – którą możemy same zastosować jako dressing do sałatki – powoduje, że dressing dłużej utrzymuje się w żołądku. Wszystko dzięki temu, że olej został zmieszany z wodą. Sama woda szybko opuszcza brzuch, jednak zmieszana z olejem pozostaje tam na dłużej, utrzymując nas w poczuciu sytości. Specjalnie wyprodukowana syta emulsja, zanim trafi na półki sklepowe i na nasze talerze, będzie jeszcze testowana. Naukowcy szacują, że zajmie to kolejne 5 lat, ale są przekonani, że w dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej ludzi cierpi na chorobliwą otyłość, ich wynalazek na pewno się sprawdzi i zostanie wprowadzony do obiegu. W końcu lepiej jeść i nie tyć, niż się głodzić.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze