Ból głowy na kacu
ALICJA • dawno temuPrzyczyną kacowych bólów głowy jest nie tylko nadużycie
alkoholu. Jak się okazuje, winę ponoszą również wszelkie dodatkowe substancje
barwiące i smakowe, które decydują o rodzaju i gatunku napoju alkoholowego. Jak
uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości dnia następnego?
Przyczyny bólu
Najwięcej szkody wyrządzają substancje, które dostają się do
alkoholu na etapie produkcji, m.in. fenole z winogron, czy aldehydy, które
powstają podczas destylacji i leżakowania. Kolejny szkodliwy dodatek to
siarczyny, które zwiększają trwałość trunku do spożycia.
Za jedne z głównych czynników migrenowych bólów głowy
uważane są: czerwone wino, whisky i szampan, które posiadają liczne dodatki. Najmniej
substancji dodatkowych ma wódka, dlatego rzadziej wywołuje ból głowy. Co nie
oznacza, że można pić ją bez żadnych ograniczeń. Niestety, skłonność do bólów
głowy po alkoholu może być dziedziczna.
Co na ból głowy?
Procesy powodujące ból głowy po spożyciu alkoholu nie są do
końca poznane. Jednak remedium na poalkoholowe dolegliwości upatruje się m.in.
w słodkim soku, który powinno wypić się przed pójściem spać. Uzupełni on
niedobór cukrów w komórkach, który powstaje na skutek spożycia alkoholu i może
powodować dolegliwości bólowe. Wskazane jest spożycie małej przekąski. Odwodniony
organizm to kolejna możliwa przyczyna bólu, dlatego należy wypić duże ilości
płynów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze