Tran dla dzieci
BEATKA • dawno temuTran jeszcze 50 lat temu był obowiązkowym elementem profilaktyki zdrowotnej. Żadne dziecko nie uniknęło przymusowego wypicia swojej porcji tego nielubianego specyfiku. Bo o ile właściwości odżywcze tranu są nie do zakwestionowania, o tyle jego smak skutecznie zniechęcał. Obecnie w aptekach dostępny jest tran w kapsułkach i nikt już nie musi pić nieprzetworzonego tranu. Tran jest bogaty w witaminy A, E i D, kwasy omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju dzieci.
Wpływ tranu na zdrowie
Tran to ciekły tłuszcz, który pochodzi ze świeżej wątroby ryb z gatunku dorszowatych. W środowisku medycznym przyjęło się jednak wykorzystywać ten termin na określenie ciekłych tłuszczów wszystkich typów morskich stworzeń. Stąd tran z rekina lub wieloryba. Tran jest bogaty w wiele składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka.
Składniki odżywcze tranu:
Witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, poprawny rozwój kości oraz szybką regenerację organizmu. Poza tym, witamina A jest zaliczana do najsilniejszych przeciwutleniaczy, które zabijają wolne rodniki (odpowiedzialne za szybkie starzenie się skóry i choroby nowotworowe). W związku z tym witamina A poprawia stan skóry, włosów, paznokci. Zaburzenia widzenia, np. kurza ślepota, łuszcząca się skóra, łamliwe włosy oraz paznokcie, częste infekcje mogą być objawem niedoborów witaminy A.
Bierze ona udział w procesach przyswajania wapnia i fosforu. Oba pierwiastki korzystnie oddziałują na kształtowanie się kości i zębów oraz na funkcjonowanie układów nerwowego i mięśniowego. Witamina D zmniejsza stany zapalne skóry, buduje odporność dziecka, przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych, reguluje produkcję insuliny. Jeżeli zauważyłaś u swojego dziecka spadek odporności, krzywicę i wady kręgosłupa, być może w jego organizmie powstał niedobór witaminy D.
- Witamina E
Witamina E, podobnie jak witamina A, chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Ponadto wzmacnia naczynka krwionośne, zmniejsza podwyższony poziom lipidów w surowicy krwi i minimalizuje ryzyko pojawienia się schorzeń naczyń krwionośnych. Niedobór witaminy E może wywołać niedokrwistość u dzieci, wolniejsze gojenie ran, osłabienie mięśni szkieletowych.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe
Stanowią one konieczny składnik budulcowy komórek, w tym komórek mózgowych. Wpływają na funkcjonowanie układów nerwowego i odpornościowego. Metabolizują cholesterol, regulują wydalanie sodu z organizmu, hamują agregację płytek krwi. Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych może doprowadzić do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi, osłabienia koncentracji, pogorszenia samopoczucia. Nienasycone kwasy tłuszczowe nie są syntetyzowane w organizmie, więc należy dostarczać je z pożywieniem.
- Alkiloglicerole
Znajdują się w oleju z wątroby rekina. Organizm ludzki potrafi je wytwarzać – można je znaleźć w wątrobie, śledzionie, szpiku kostnym, mleku matki. Wzmacniają one odporność dziecka, zmniejszają alergię pokarmową, łagodzą objawy astmy oskrzelowej.
- Skwalen
To silny przeciwutleniacz, który działa przeciwzapalnie i ochronnie. Niszczy bakterie w organizmie, przyspiesza gojenie ran.
Kiedy zażywać tran?
Tran najlepiej łykać zapobiegawczo w celach profilaktycznych. Regularne zażywanie tranu działa profilaktycznie podczas infekcji wirusowych oraz bakteryjnych. Pomaga zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym oraz zaburzeniom lipidowym. Tran wzmacnia organizm w okresie rekonwalescencji. Jest skutecznym środkiem na nadwagę u dzieci, oczywiście razem z dietą i aktywnością fizyczną. Jest polecany w okresie wzrostu dzieci, gdyż umożliwia prawidłowy rozwój. Tran może być stosowany w wypadku niedoborów witamin A i D. Preparat zapobiega krzywicy i poprawia stan skóry.
Tran może wywoływać działania niepożądane. Należą do nich mdłości, wzdęcia u dzieci, biegunki u dzieci, hiperwitaminoza A i D, zmniejszenie krzepnięcia krwi i nasilenie krwawień oraz zmniejszenie ciśnienia krwi. Preparat należy przyjmować zgodnie z instrukcją lekarza lub według wskazań zamieszczonych w ulotce.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze