Mięso przetworzone nie zawsze jest rakotwórcze. Od czego to zależy?
ARTUR TOPOLSKI • dawno temu • 2 komentarzeW ostatnich latach wiele mówi siÄ™ o negatywnym wpÅ‚ywie na zdrowie przetworzonych produktów miÄ™snych. Åšwiatowa Organizacja Zdrowia zaklasyfikowaÅ‚a przetworzone miÄ™so jako produkty o dziaÅ‚aniu rakotwórczym. Pora jednak na uÅ›ciÅ›lenie - nie każdy tego typu produkt wykazuje tak dramatycznie zÅ‚y wpÅ‚yw na organizm czÅ‚owieka. Wszystko zależy od zawartoÅ›ci pewnego skÅ‚adnika. Jakiego?
MiÄ™so przetworzone — co kryje siÄ™ pod tym pojÄ™ciem?
Za mięso przetworzone uznaje się mięso poddane takim procesom przetwórczym jak:
— solenie
— wÄ™dzenie
— fermentacja
— peklowanie
Do produktów z miÄ™sa przetworzonego zaliczamy m. in. parówki, szynki, kieÅ‚basy, konserwy, miÄ™sa suszone i peklowane, boczek. Wspomniane wczeÅ›niej procesy przetwórcze majÄ… na celu poprawÄ™ walorów smakowych miÄ™s, ale także — wydÅ‚użenie ich okresu przydatnoÅ›ci do spożycia. Niekiedy jednak takie zabiegi okazujÄ… siÄ™ być niewystarczajÄ…ce — i dlatego bardzo czÄ™sto w celu konserwowania miÄ™sa używany jest azotan sodu.
Azotyn sodu (E 250) to dodatek do żywnoÅ›ci, który zapobiega psuciu siÄ™ produktów miÄ™snych oraz hamuje namnażanie bakterii Clostridium botulinum, czyli paÅ‚eczek jadu kieÅ‚basianego. Zgodnie z zaleceniami Åšwiatowej Organizacji Zdrowia, dopuszczalne dzienne spożycie tego zwiÄ…zku wraz z dietÄ… nie powinno przekraczać 0,1 mg/ kg masy ciaÅ‚a. Niestety — codzienna dieta może dostarczać znacznie wiÄ™cej tego zwiÄ…zku.
WedÅ‚ug danych Instytutu Å»ywnoÅ›ci i Å»ywienia, przeciÄ™tny Polak może spożywać nawet 150% dopuszczalnego dziennego spożycia. Gdzie znajduje siÄ™ najwiÄ™cej azotynu sodu? Jego głównymi źródÅ‚ami w diecie sÄ… oczywiÅ›cie przetwory miÄ™sne. W konserwie turystycznej znaleźć można Å›rednio 22,3 mg azotanu sodu/ 100 mg, w kieÅ‚basie — 121,5 mg/ 100 g, a w prasowanym filecie z indyka — aż 142,5 mg/ 100 g. Inne źródÅ‚a azotanu sodu w diecie to produkty zbożowe, przetwory warzywne oraz przetwory mleczne.
Dowiedz siÄ™ wiÄ™cej: Papryczka chilli — dlaczego warto jeść? Jakie sÄ… korzyÅ›ci dla zdrowia?
Rakotwórczy jest azotyn sodu, a nie każde mięso przetworzone
Wyniki badań dotyczących wpływu mięsa przetworzonego na ryzyko rozwoju raka jelita grubego nie były jednoznaczne. Naukowcy z Wielkiej Brytanii zdecydowali się więc dokonać przeglądu ponad 60 najnowszych badań i doszli do istotnych wniosków. W połowie badań uzyskano wyniki wskazujące na powiązanie między spożyciem mięsa przetworzonego a rozwojem nowotworów jelita grubego czy odbytnicy. Z kolei w przypadku mięsa przetworzonego zawierającego azotyny dodatnią korelację wykazano dla ponad 2/3 badań. Takie wyniki metaanalizy wskazują na fakt, że to nie samo mięso przetworzone, ale zawarty w nim azotan sodu może wykazywać działanie rakotwórcze. A to narzuca konieczność zmiany klasyfikacji mięsa przetworzonego jako produktu rakotwórczego, opracowanej przez IARC, czyli Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem.
Azotyn sodu w kwaśnym środowisku żołądka może przekształcać się do nitrozoamin, czyli związków o działaniu rakotwórczym. Nitrozoaminy powstają także pod wpływem wysokiej temperatury, czyli podczas obróbki termicznej przetworów mięsnych. W celu oceny potencjalnej rakotwórczości mięs uwzględnić należy zatem stopień ich przetworzenia, rodzaj obróbki cieplnej, a także zawartość azotynów sodu. W związku z tym, że obecnie bardzo trudno jest wyprodukować przetwory mięsne bez możliwości dodania do nich azotynu sodu, warto ograniczyć spożycie mięs i ich przetworów.
Zobacz także: Jak zacząć zdrowe odżywianie? Proste zasady dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze