9 dietetycznych pokarmów, przez które tyjesz!

9. Chleb pełnoziarnistyNiestety wiele produktów wieloziarnistych wcale nie powstaje z pełnego ziarna. Jest to jedynie zabieg marketingowy. Ziarna przeważnie przetwarzane są w drobną mąkę, która jest trawiona tak szybko i podnosi poziom cukru we krwi tak skutecznie jak zboża rafinowane. Chleb pełnoziarnisty może zawierać nieco więcej błonnika i niektórych składników odżywczych, co niestety nie ma większego znaczenia dla organizmu.
Zdjęcie autorstwa Damien Pollet / CC BY

9. Chleb pełnoziarnisty
Niestety wiele produktów wieloziarnistych wcale nie powstaje z pełnego ziarna. Jest to jedynie zabieg marketingowy. Ziarna przeważnie przetwarzane są w drobną mąkę, która jest trawiona tak szybko i podnosi poziom cukru we krwi tak skutecznie jak zboża rafinowane. Chleb pełnoziarnisty może zawierać nieco więcej błonnika i niektórych składników odżywczych, co niestety nie ma większego znaczenia dla organizmu.

8. Jogurt niskotłuszczowyPo usunięciu z jogurtu tłuszczu, nie smakuje on najlepiej. Dlatego też producenci dodają do nich sztuczne słodziki, które nie wpływają korzystnie na wagę. Co ciekawe, z badań wynika, że tłuszcze nasycone są dla nas nieszkodliwe. Okazuje się więc, że jogurt odtłuszczony pozbawiany jest dobrych składników na rzecz znacznie gorszych zamienników.
Zdjęcie autorstwa Janine / CC BY

8. Jogurt niskotłuszczowy
Po usunięciu z jogurtu tłuszczu, nie smakuje on najlepiej. Dlatego też producenci dodają do nich sztuczne słodziki, które nie wpływają korzystnie na wagę. Co ciekawe, z badań wynika, że tłuszcze nasycone są dla nas nieszkodliwe. Okazuje się więc, że jogurt odtłuszczony pozbawiany jest dobrych składników na rzecz znacznie gorszych zamienników.

7. Płatki śniadanioweChociaż uchodzą za idealną propozycję na zdrowe śniadanie, w rzeczywistości wypełnione są cukrem i rafinowanymi węglowodanami. Tymczasem są to jedne z najszybciej tuczących składników żywieniowych. Rozpoczynając dzień miską przetworzonych płatków, podniesiesz poziom cukru i insuliny we krwi. W ten sposób po kilku godzinach twój organizm zacznie domagać się kolejnej bogatej w węglowodany przekąski.
Zdjęcie autorstwa Jonathan Lin / CC BY

7. Płatki śniadaniowe
Chociaż uchodzą za idealną propozycję na zdrowe śniadanie, w rzeczywistości wypełnione są cukrem i rafinowanymi węglowodanami. Tymczasem są to jedne z najszybciej tuczących składników żywieniowych. Rozpoczynając dzień miską przetworzonych płatków, podniesiesz poziom cukru i insuliny we krwi. W ten sposób po kilku godzinach twój organizm zacznie domagać się kolejnej bogatej w węglowodany przekąski.

6. Soki owocoweWiele osób sądzi, że skoro soki owocowe produkowane są z owoców, są zdrowe. Jednak niektóre z nich nie są niczym innym jak tylko wodą, cukrem i związkami chemicznymi nadającymi mieszance owocowy smak.
Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

6. Soki owocowe
Wiele osób sądzi, że skoro soki owocowe produkowane są z owoców, są zdrowe. Jednak niektóre z nich nie są niczym innym jak tylko wodą, cukrem i związkami chemicznymi nadającymi mieszance owocowy smak.

5. Przetworzone produkty organiczneGdy przyjrzysz się etykietom większości organicznych produktów, z łatwością zauważysz, że niewiele różnią się od swoich przetworzonych odpowiedników. Być może zawierają one organiczny cukier trzcinowy, jednak wcale nie jest on zdrowszy od tradycyjnego.
Zdjęcie autorstwa Ginny / CC BY

5. Przetworzone produkty organiczne
Gdy przyjrzysz się etykietom większości organicznych produktów, z łatwością zauważysz, że niewiele różnią się od swoich przetworzonych odpowiedników. Być może zawierają one organiczny cukier trzcinowy, jednak wcale nie jest on zdrowszy od tradycyjnego.

4. GranolaJest zdrowa, gdy powstaje z naturalnych składników – orzechów i owsa. Jednak masowo produkowana granola często wzbogacana jest o oleje i cukry, przez co przestaje nieść organizmowi korzyści.
Zdjęcie autorstwa outlinedspider / CC BY

4. Granola
Jest zdrowa, gdy powstaje z naturalnych składników – orzechów i owsa. Jednak masowo produkowana granola często wzbogacana jest o oleje i cukry, przez co przestaje nieść organizmowi korzyści.

3. Gazowane napoje dietetyczneWiele osób pragnących schudnąć zastępuje napoje gazowane dietetycznymi odpowiednikami. W badaniach naukowych nie udało się jednak potwierdzić, że zmiana taka rzeczywiście prowadzi do spadku wagi. Chociaż sztuczne słodziki nie zawierają kalorii, mogą pobudzać apetyt, co niesie skutki odwrotne do zamierzonych.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

3. Gazowane napoje dietetyczne
Wiele osób pragnących schudnąć zastępuje napoje gazowane dietetycznymi odpowiednikami. W badaniach naukowych nie udało się jednak potwierdzić, że zmiana taka rzeczywiście prowadzi do spadku wagi. Chociaż sztuczne słodziki nie zawierają kalorii, mogą pobudzać apetyt, co niesie skutki odwrotne do zamierzonych.

2. Mieszanka studenckaZwykle zawiera ona suszone owoce i orzechy, czasem także ziarna. Wydaje się, że takie połączenie może nieść organizmowi same korzyści. Tymczasem suszone owoce zawierają znaczne ilości cukru, a orzechy są bogatym źródłem tłuszczu. Spożywana w nadmiernej ilości, mieszanka studencka może więc tuczyć.
Zdjęcie autorstwa s58y / CC BY

2. Mieszanka studencka
Zwykle zawiera ona suszone owoce i orzechy, czasem także ziarna. Wydaje się, że takie połączenie może nieść organizmowi same korzyści. Tymczasem suszone owoce zawierają znaczne ilości cukru, a orzechy są bogatym źródłem tłuszczu. Spożywana w nadmiernej ilości, mieszanka studencka może więc tuczyć.

1. Dressingi do sałatekWarzywa są bardzo zdrowe – dostarczają składników odżywczych, przeciwutleniaczy i rozpuszczalnego błonnika. Jednak wiele osób twierdząc, że sałatka złożona z samych warzyw jest zbyt mdła, dodaje do niej dressing. Tymczasem gotowy produkt może zawierać szereg niezdrowych składników, takich jak olej sojowy czy syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Zdjęcie autorstwa Kurman Communications, Inc. / CC BY

1. Dressingi do sałatek
Warzywa są bardzo zdrowe – dostarczają składników odżywczych, przeciwutleniaczy i rozpuszczalnego błonnika. Jednak wiele osób twierdząc, że sałatka złożona z samych warzyw jest zbyt mdła, dodaje do niej dressing. Tymczasem gotowy produkt może zawierać szereg niezdrowych składników, takich jak olej sojowy czy syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Witamina C zapobiega procesom starzenia skóry Jak działa krem nawilżający? Karl Lagerfeld lubi i promuje tylko chude modelki Pomysły na jesienny chłodny wieczór Co zbadać, gdy nie możesz zajść w ciążę? Ćwiczenia w ciąży - koci grzbiet Metoda objawowo-termiczna Stulejka chłopięca przypadłość Chcesz schudnąć? Sięgnij po spalacz tłuszczu! Opinie o Trizer Nadmierne pocenie się Naturalne kosmetyki do włosów Poznaj zaskakujący wpływ orgazmu na zdrowie

Popularne w tym tygodniu:

Pierwsze objawy grypy – jak odróżnić ją od przeziębienia?MATERIAŁ PROMOCYJNY Jak działa ubezpieczenie kosztów rezygnacji z podróży? Ubezpieczenie w razie odwołania lub przerwania podróżyMATERIAŁ PROMOCYJNY Labiominoroplastyka – zaawansowane techniki oraz aspekt kwalifikacji do zabiegu