Jak wykonać naturalny peeling?
BEATA RATUSZNIAK • dawno temuJuż nasze babcie wiedziały, jak dobrze wygładzać skórę, kiedy kosmetyki nie były tak powszechne, jak dzisiaj. Peeling można przyrządzić samemu. Niższym kosztem, z tą samą skutecznością. Wystarczy dobrze zaopatrzona, domowa spiżarnia…
CUKIER
Peeling z cukru to jedna z najpopularniejszych metod domowego wygładzania skóry. Aby go przygotować, potrzebujesz ¼ szklanki cukru i kilka łyżek oliwy z oliwek. Dla urozmaicenia mikstury możesz dodać też zmielone avocado. Mieszankę nałóż na ciało i energicznie masuj. Po kilku minutach spłucz peeling letnią wodą. Skóra będzie gładka i świeża. Do twarzy możesz użyć zgęstniałego miodu, który nie podrażni tak bardzo skóry.
KAWA
Peeling na bazie kawy można wykorzystać do wygładzenia twarzy. Drobno zmieloną kawę (kilka małych, stołowych łyżeczek) wymieszaj z oliwą z oliwek, bądź też z balsamem do ciała. Możesz też użyć jogurtu. Nałóż mieszankę na twarz i delikatnie masuj, a po chwili spłucz letnią wodą. Peeling kawowy możesz stosować także na uda, wtedy jednak do mieszanki dodaj jeszcze płatki owsiane.
PŁATKI OWSIANE
Z płatków można przyrządzić świetny peeling gruboziarnisty. Zalej płatki gorącym mlekiem i zostaw na chwilę, by wystygły i napęczniały. I oto peeling gotowy! Możesz nakładać mieszankę na ciało, najlepiej na dekolt i skórę ramion. Unikaj nakładania gruboziarnistego peelingu na twarz, gdyż możesz ją zbyt mocno podrażnić.
PESTKI MORELI
Jeśli dysponujesz blenderem, możesz zmielić pestki moreli w drobne kawałki. Następnie wymieszaj je ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Owoc moreli możesz zjeść lub również dodać do maseczki. Mieszankę możesz stosować zarówno na twarzy, jak i na reszcie ciała. Uważaj jednak na delikatne okolice oczu. Do peelingu możesz dodać również pestki winogron — całe, lub zmielone, a także miąższ z owoców.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze