9 sposobów na zdrowe oczy

... . Jednak jeszcze większe korzyści twoim oczom przyniosą luteina i zeaksantyna, znajdujące się m.in. w ciemnych, liściastych warzywach, brokułach, cukinii, brukselce i groszku. Kolejnym powodem, dla którego kawę warto ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... to przede wszystkim przyprawy i zioła. Kuchnia marokańskaKuchnia Maroka stanowi wypadkową wpływów śródziemnomorskich i arabskich. Przynależą do niej takie składniki, jak: oliwki, pomidory, cukinie, cytrusy ...

dawno temu

Randka z piekła rodem

... Egri Bikaver i wszyscy byli zadowoleni. Nikt nie zawracał sobie głowy krawatem, wysokimi obcasami i fusilli z cukinią w przytulnej knajpce na rogu. Niestety, te czasy minęły jak sen złoty i teraz trzeba ...

dawno temu

Smakołyki na jesień

... , zapobiega jej rogowaceniu i powstawaniu zmarszczek. Cukinia Jest warzywem bogatym w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP, C i karoten. Zawarte w niej związki działają odkwaszająco i nie powodują ...

dawno temu

Schudnij przed sylwestrem

... się jej urozmaicenie. Godne polecenia są od dawna obecne w polskiej kuchni buraki, marchew, kapusta, sałata, pomidory, ogórki, pietruszka, cukinia, cebula, jabłka, gruszki, śliwki. Wciąż jest na nie sezon. Dla odmiany ...

dawno temu

Mgła na indiańskim pogrzebie

... nas wybojami i mamić umysł dziwacznym widokiem olbrzymich warzyw. Rosną tu rzodkiewki wielkości jabłek i marchew przypominająca młode cukinie. Pierwsze zdziwienie poranka szybko znika przygniecione zmęczeniem ...

dawno temu

Facet w kuchni

... stawiał na mojej drodze. Śmiem więc twierdzić, że przeciętny mężczyzna, jeżeli mu się przyrządzi i podetknie pod nos, zje nawet ratatouille i frittatę z cukinii i to ze smakiem, natomiast pozostawiony ...

dawno temu

Indeks glikemiczny

... , przyprawy, skorupiaki,10 – awokado,15 – agrest złoty, brukselka, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, fasolka szparagowa, grzyby, imbir, kalafior, kapusta, kiełki soi, kiszona kapusta, koper ...

dawno temu

Kuchnia polska bez pszenicy? To możliwe!

... nabiał, którego obie już nie jemy. 26416 Obie uwielbiamy proste potrawy: kaszę z warzywami i tofu, makaron z jajkiem na miękko i smażoną cebulką, zupę z pomidorów i cukinii albo naleśniki ze szpinakiem ...