Potwierdzają to badania przeprowadzone na zwierzętach. Myszy i szczury żyły o 1/3 czy nawet o połowę dłużej niż przewidywano, gdy dieta była ograniczona w ilość spożywanych kalorii. Stawały się wtedy bardziej energiczne, były szczuplejsze i wyglądały młodziej, a przede wszystkim mniej chorowały.
Inne badania wykazały, że szczupli mężczyźni w średnim wieku żyją dłużej o 40% niż ci, którzy mają problemy z nadwagą. Ponadto ryzyko śmierci w wyniku chorób serca jest o 60% mniejsze.
Zalety ograniczenia ilości spożywanych kalorii:
zmniejsza się poziom cukru i insuliny we krwi. Insulina wraz z tłuszczem przyczynia się do rozwoju chorób serca, niekorzystnie wpływa na mózg. Prawdopodobnie pobudza rozwój nowotworu.większa odporność organizmu.powstaje mniej wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek, choroby i śmierć.wzrasta ilość enzymów antyoksydacyjnych, które neutralizują wolne rodniki, naprawiają uszkodzenia genetyczne, usuwają z organizmu substancje rakotwórcze.mniejsze ryzyko zachorowania na raka - zmniejszenie o 1/3 ilości kalorii spowodowało ograniczenia rozwoju komórek przedrakowych w jelicie grubym o 40%.
Osoby bardzo szczupłe powinny ograniczyć ilość kalorii o około 10%, a osoby z nadwagą o 25-30%.
Jak zmniejszać kalorie?
ograniczaj ilość kalorii stopniowo, unikaj zbyt szybkiego spadku wagi, głodówek, drastycznych diet, gdyż są niezdrowe. Kobieta na początku powinna spożywać 1800 kalorii, a mężczyzna 2000, ale pokarmy powinny zawierać dużo składników odżywczych.dietę niskokaloryczną wprowadź jak najszybciej po osiągnięciu wieku dorosłości.jedz produkty pozbawione pustych kalorii, zawierające składniki odżywcze i jak najmniej wolnych rodników np. owoce i warzywa.diety drastycznie zmniejszające ilość kalorii nie są wskazane dla dzieci, niedożywionych starszych osób oraz dla chorych.
Zalecane produkty:
Owoce i warzywa - jedz przynajmniej pięć porcji dziennie. Około 70 chorób wynika z ich braku. Zawierają ponad cztery tysiące antyoksydantów, które mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu opóźniają proces starzenia. Komórki stają się bardziej sprężyste, błony elastyczne, a cera gładsza.
Ryby - wskazane dwa lub trzy razy w tygodniu. Dzięki zawartych w nich kwasach tłuszczowych omega-3 pozwalają osiągnąć odpowiednią wagę oraz zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Kwasy omega- 3 pozwalają także zwalczać objawy depresji.
Cynamon - codzienne spożywanie niewielkiej ilości cynamonu może obniżyć poziom złego cholesterolu, uchronić przed wahaniami poziomu cukru we krwi oraz pomóc w powrocie do naturalnej wagi.
Goździki - pomagają w redukcji masy ciała oraz podobnie jak cynamon obniżają poziom złego cholesterolu i pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
Herbata - zwalcza wolne rodniki, obniża ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pomaga pozbyć się nadwagi. Spalanie tłuszczu i właściwą przemianę materii zapewnia zwłaszcza zielona herbata. Większe działanie herbaty zapewnisz sobie, dodając do niej parę goździków i laseczkę cynamonu. Osoby lubiące w nocy podjadać, powinny po kolacji popijać herbatę.
Oliwa z oliwek, olej canola czy tłuszcz z orzechów makadamii - warto je stosować w diecie w celu uniknięcia szkodliwych tłuszczów.
Migdały - zalecana dawka do spożycia to ¼ szklanki dziennie. Przyczyniają się one do obniżenia złego cholesterolu, pomagają w redukcji masy ciała i usprawniają przemianę materii. Spożywanie migdałów może o 60% przyczynić się do utraty masy ciała, o 50% zmniejszyć obwód w talii, a o 56% pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Siemię lniane - zalecane 1-2 łyżeczki dziennie. Można dodawać szczyptę nasion lnu do płatków czy tostów. Dzięki ich spożyciu organizm nie odczuwa potrzeby spożywania słodkich i tłustych pokarmów. Len umożliwia spadek masy ciała oraz efektywniejsze spalanie tłuszczu.
Figi (najlepiej świeże) - umożliwiają powrót do naturalnej wagi oraz chronią układ sercowo- naczyniowy.
Z ograniczaniem kalorii nie należy jednak przesadzać, by nie doprowadzić do anoreksji, anemii lub zagłodzenia. Ograniczanie kalorii to nie dieta, a jedynie zdrowszy styl życia. Rezygnujemy z pustych kalorii na rzecz bardziej wartościowego pożywienia.