Miłośniczko czosnku! Zobacz, jak skutecznie pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNie wyobrażasz sobie ulubionych potraw bez czosnku czy cebuli? Podczas gdy skutecznie wzbogacają one smak i aromat naszej kuchni, mają jeden ogromny mankament – powodują nieprzyjemny oddech. A zapach czosnku i cebuli z ust może się utrzymać nawet do 72 godzin! Jeżeli jesteś miłośniczką aromatycznych potraw, zapoznaj się z 9 produktami spożywczymi, które ułatwią ci zlikwidowanie brzydkiego oddechu.
Musztarda
Zawiera kurkumę, która pomaga w zapobieganiu i eliminowaniu nieprzyjemnego oddechu. Płucz usta 1 łyżeczką musztardy przez ok. 1 minutę. Następnie wypluj zawartość ust i przygotuj kolejną połowę łyżeczki specyfiku. Tym razem musztardę połknij.
Mleko
Tłuszcze zawarte w mleku pomagają zlikwidować kłopotliwy problem. Wystarczy wypić szklankę pełnowartościowego mleka po czosnkowym posiłku.
Pietruszka
Zawiera wysoki poziom chlorofilu, który jest naturalnym odświeżaczem oddechu. Pietruszka działa także przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dzięki czemu eliminuje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej i pozostałych części ciała. Skuteczne jest jedynie żucie świeżej pietruszki – suszenie pozbawia ją wartościowych składników.
Zioła
Mięta, kardamon, goździki i koper włoski maskują brzydki oddech. Oprócz żucia tych ziół pomocne okazać się może także jedzenie świeżych liści mięty.
Jogurt
Z badań wynika, że spożywanie jogurtu pomaga zneutralizować niekorzystne bakterie w jamie ustnej. Oddziałuje także na siarkowodór, który przyczyniać się może do nieprzyjemnego zapachu, także spowodowanego jedzeniem czosnku.
Ziarna kawy
Dostarczają one związków o działaniu antybakteryjnym, dzięki czemu szybko zwalczają brzydki zapach z ust. Żucie prażonych ziaren kawy stanowi skuteczny sposób na uporczywy, czosnkowy oddech.
Cytryna
Ten cytrus z powodzeniem zwalczy bakterie powodujące nieprzyjemny aromat z ust. Wystarczy wypić świeżo wyciśnięty sok z cytryny po posiłku lub possać kawałek owocu. Pomocne okazuje się także żucie skórki cytrynowej.
Herbata
Zielona i miętowa herbata zawierają polifenole, które zmniejszają stężenie siarkowodoru, czyli produkowanego przez czosnek związku – to właśnie on odpowiedzialny jest za całe to zamieszanie. Napar wypić można po lub w trakcie posiłku.
Masz inny sposób na czosnkowy oddech? Podziel się nim!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze