Jak powstaje trądzik? Obalamy czekoladowy mit!
ALICJA • dawno temuPowszechnie panuje przekonanie, że jedzenie czekolady wpływa
na powstawanie lub nasilenie się wyprysków. Z punktu widzenia medycyny to
wierutna bzdura. Dowiedli tego dermatolodzy z Uniwersytetu Pensylwanii. Nie
wierzysz? Przeczytaj, do jakich wniosków doszli.
Badaniu poddano 65 młodych osób z trądzikiem. Przez miesiąc
podawano im niemal pół kilograma czekolady dziennie. W innym miesiącu podawano
im namiastkę czekolady. Badacze nie stwierdzili istotnej zmiany w nasileniu
trądziku porównując oba miesiące.
Niekorzystnywpływ
jodu
Jeśli jesteś osobą ze skłonnością do trądziku, unikaj
pokarmów zawierających jod. To właśnie jego obecność może powodować wypryski.
Jod występuje w pokarmach typu fast-food, w skorupiakach czy soli.
Zapotrzebowanie na cynk
U osób z trądzikiem zwykle odnotowuje się niedobór cynku.
Jego braki można uzupełnić spożywając ostrygi, kiełki pszenne, przetwory
zbożowe, orzeszki ziemne, warzywa strączkowe czy mięso z indyka.
Źródło: J. Carper, Żywność – twój cudowny lek, Poznań 2008
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze