Jaja z majonezem, p贸艂miski w臋dlin, bia艂e pieczywo, rze偶ucha, sa艂atki z nut膮 ostrego chrzanu i ciasta - to cz臋艣膰 z produkt贸w na wielkanocne 艣niadanie, kt贸re tradycyjnie pojawiaj膮 si臋 w polskich domach. Czy wszystkie z nich s膮 zdrowe i niskokaloryczne? Jak zaplanowa膰 艣wi膮teczne posi艂ki, aby nie skar偶y膰 si臋 na dolegliwo艣ci uk艂adu trawienia przez kolejne dni? Specjalnie dla nas praktyczne porady przygotowa艂a dietetyk Magdalena Kopalska, ekspertka z poradni skutecznydietetyk.eu. CZYTAJ WI臉CEJ
Gotuj膮c w domu, wi臋kszo艣膰 nas nie wyobra偶a sobie zaserwowania potraw, kt贸re wcze艣niej nie zosta艂y odpowiednio doprawione. Wraz z mod膮 na kuchni臋 indyjsk膮, chi艅sk膮 czy francusk膮 w naszych kuchniach pojawi艂y si臋 curry, imbir i zio艂a prowansalskie. Dodajemy je nie tylko do klasyk贸w z zagranicznych przepis贸w, ale te偶 traktujemy nimi niekt贸re typowo polskie specja艂y. Tym samym w pewnym stopniu zapomnieli艣my o przyprawach, kt贸re niegdy艣 wystarcza艂y naszym prababciom i babciom. Ros贸艂 nie musi by膰 przyprawiany kurkum膮 dla pi臋knego koloru i smaku, mo偶na u偶y膰 do niego lubczyku. Ostry smak to nie tylko wasabi, ale przede wszystkim nasz polski chrzan. Oto lista sk艂adnik贸w, o tych warto sobie przypomnie膰. CZYTAJ WI臉CEJ
Nie wyobra偶amy sobie bez nich dobrego gulaszu, aromatycznej szarlotki, a nawet klasycznej jajecznicy. Zestaw sk艂adaj膮cy si臋 m.in. z pieprzu, soli, papryki czy cynamonu pojawia si臋 w wielu polskich kuchniach. I nic dziwnego, bo to w艂a艣nie te przyprawy dodaj膮 potrawom oraz deserom charakteru. To ich zapach kojarzy nam si臋 z ulubionymi smakami. Warto jednak pami臋ta膰, 偶e nie ka偶d膮 przypraw臋 da si臋 spo偶ywa膰 bez umiaru. Nadmiar mo偶e negatywnie odbi膰 si臋 na naszym samopoczuciu. CZYTAJ WI臉CEJ
Szafran nazywany jest arystokrat膮 w艣r贸d przypraw. R臋cznie zbierane, drobne s艂upki z kwiat贸w krokusa uprawnego to obecnie przyprawa powszechnie uznawana za najdro偶sz膮 na 艣wiecie. Aby uzyska膰 kilogram cieniutkich, czerwono-pomara艅czowych niteczek, potrzeba a偶 150 tys. kwiat贸w. Przyprawa ta wzbogaca potrawy pod wzgl臋dem smaku, ale te偶 wizualnie, poniewa偶 ma zdolno艣膰 barwienia produkt贸w. Szafran uprawiany jest w okre艣lonych warunkach pogodowych 鈥 s艂u偶膮 mu ciep艂y klimat i umiarkowane s艂o艅ce. Wsp贸艂cze艣nie w produkcji szafranu przoduj膮 takie kraje jak Iran, Hiszpania i Maroko. CZYTAJ WI臉CEJ
Potrawa przygotowana z najdro偶szych sk艂adnik贸w nie b臋dzie mia艂a smaku, je艣li odpowiednio jej nie doprawimy. Polacy ch臋tnie u偶ywaj膮 przypraw i szukaj膮 nowych po艂膮cze艅 smakowych, chocia偶 do niedawna kr贸lowa艂 zestaw 鈥瀙ieprz i s贸l鈥 鈥 z du偶膮 przewag膮 soli, co odbi艂o si臋 na kondycji naszego zdrowia. Dzi艣 mamy wi臋ksz膮 艣wiadomo艣膰 proporcji, jakie nale偶y zachowa膰 w przypadku soli i t臋 klasyczn膮 zast臋pujemy bardzo aromatyczn膮 zio艂ow膮 wersj膮 lub sol膮 himalajsk膮. R贸wnie偶 w przypadku pieprzu mamy odwag臋 zaszale膰 鈥 stosuj膮c tu偶 obok czarnego, na przyk艂ad pieprz cayenne czy czosnkowy. Wracamy r贸wnie偶 do przypraw, kt贸re w kuchni polskiej s膮 od lat, 偶eby nie powiedzie膰 - od wiek贸w. Przedstawiamy te najwa偶niejsze, ich w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne oraz zastosowanie w kuchni. CZYTAJ WI臉CEJ
W艂oskie knajpki s膮 oblegane na star贸wce, a potrawy takie jak lasagne, tagliatelle bolognese czy carbonara zna prawie ka偶dy Polak. Nic wi臋c dziwnego, 偶e w wi臋kszo艣ci polskich kuchni znale藕膰 mo偶na opakowania pe艂ne suchego, gotowego do wrzucenia we wrz膮tek makaronu. Ale czy znamy wszystkie jego rodzaje i podstawowe, cz臋sto nierespektowane, zasady gotowania? Oto praktyczny poradnik. CZYTAJ WI臉CEJ