Rozszerzanie diety niemowląt – poznaj fakty i mity
Artykuł sponsorowany
Młodzi rodzicie mogą spotkać się z wieloma informacjami dotyczącymi rozszerzania diety niemowlaka – niektóre z nich wzajemnie się wykluczają. Dlatego warto poznać fakty i mity dotyczące wprowadzania nowych pokarmów do jadłospisu maluszka, aby mieć pewność, że postępujemy zgodnie z aktualnymi wytycznymi.
Eksperci zalecają, aby rozszerzanie diety niemowląt rozpocząć nie wcześniej niż w 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. W tym czasie maluszek jest gotowy na nowe posiłki. Co jeszcze warto wiedzieć o ich wprowadzaniu? Poznaj fakty i mity, stworzone w oparciu o najnowsze zalecenia specjalistów.
Rozszerzanie diety niemowlaka wiąże się z zakończeniem karmienia piersią
Mit! W pierwszym roku życia mleko mamy jest podstawą jadłospisu maluszka. Wprowadzanie warzyw, owoców, kaszek czy mięska nie powinno sprawiać, że mama przestanie karmić piersią. Rozszerzanie diety ma na celu zaznajomienie dziecka z nowymi smakami i konsystencjami, a także uzupełnienie niedoborów składników odżywczych (m. in. żelaza) czy energii, których samo mleko mamy w drugim półroczu życia dziecka nie jest w stanie zapewnić.
Jako pierwsze wprowadzamy do diety dziecka warzywa
Fakt! Przy rozszerzaniu diety niemowlęcia jako pierwsze powinny pojawić się warzywa, np. marchewka. Maluszki mają naturalną preferencję do smaku słodkiego, dlatego warzywa mogą być trudniej akceptowane, zwłaszcza jeśli dziecko uprzednio pozna słodki smak owoców. A warzywa stanowią ważny składnik diety dziecka – dostarczają m. in. błonnika pokarmowego.
Warto już na tym etapie kształtować właściwe nawyki żywieniowe u dziecka, aby w przyszłości je powielało i chętniej sięgało po warzywa (w diecie Juniora i osób dorosłych zaleca się 5 porcji warzyw każdego dnia).
Należy unikać wprowadzania glutenu w pierwszym roku życia
Mit! Najnowsze zalecania zawarte w schemacie żywienia niemowląt mówią o tym, że gluten należy wprowadzać do diety nie wcześniej niż w 17. tygodniu, ale jeszcze przed ukończonym 12. miesiącem życia.
Opóźnienie ekspozycji na gluten nie zmniejsza ryzyka wystąpienia alergii czy celiakii (predyspozycje do tych chorób są dziedziczone). Zatem produkty zbożowe, z których część stanowi źródło glutenu, możesz podawać dziecku zaraz po tym, jak oswoi się z pierwszymi warzywami i owocami.
Jeśli dziecko nie akceptuje smaku, nie powinnam ponownie podawać nielubianego produktu
Mit! Dzieci maja różne preferencje i potrafią nawet kilka razy odrzucić dany rodzaj pożywienia: np. brokuły czy kalafiora. Nie zniechęcaj się i podejmij kolejne próby podania nielubianego produktu – eksperci mówią, że nawet 10–15 prób mieści się w normie. Maluszek z czasem oswoi się ze smakiem i z chęcią zje serwowany posiłek. Pamiętaj, ze im bardziej różnorodna dieta dziecka, tym więcej składników odżywczych mu dostarczasz.
Artykuł sponsorowany
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze