Trądzik a dieta - czego jeść nie wolno?
TYNKA • dawno temuTrądzik to problem, który spędza sen z powiek nastolatkom. Młodzież to jednak nie jedyna ofiara tych niedoskonałości skóry. Z problem boryka się również coraz większa liczba dorosłych. Jednym z powodów powstawania trądziku jest nieodpowiednia dieta. Czy wiesz co powinnaś jeść, by mieć piękną, zdrową i gładką cerę?
Krok 1
Niestety dieta na trądzik sprowadza się głównie do ograniczania różnych produktów. Przede wszystkim należy wyeliminować słodycze, które zawierają różne sztuczne barwniki i aromaty. Działają one bowiem trądzikotwórczo.
Krok 2
Problemy z trądzikiem mogą się zwiększyć również przez pokarmy smażone na tłuszczach, które są wykorzystywane do tego celu wielokrotnie oraz potrawy przygotowywane na tłuszczach zwierzęcych.
Krok 3
Ostre przyprawy także należą do wrogów pięknej cery. Pieprz i ostra papryka odpadają.
Krok 4
Okazuje się również, że sól jest szkodliwa nie tylko dla naszej figury i zdrowia, ale także cery. Sól jest bowiem wydalana przez skórę, a wtedy tworzą się wysięki, nacieki zapalne i pryszcze.
Krok 5
Pryszcze występują znacznie częściej u osób, które palą papierosy lub są jedynie biernymi palaczami. Składniki dymu kumulują się bowiem w skórze, działając na nią drażniąco i ograniczając jej oddychanie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze