Agencja FDA uznała, że tłuszcze typu trans wywołują choroby serca, zwiększają ryzyko wystąpienia zawałów i cukrzycy typu 2 u ludzi, którzy spożywają margarynę. Za epidemię chorób serca, jaka pojawiła się w ostatnich latach, możemy obarczyć właśnie margarynę. Amerykanie już zmądrzeli a my kiedy? Na półkach w polskich sklepach nadal znajdziemy rozmaite margaryny, na opakowaniu których znajduje się informacja: "rekomendowane przez lekarzy". CZYTAJ WIĘCEJ
Czy można mówić o zagrożeniach wynikających z oddziaływania stresu, skoro go nie widać. Wielokrotnie bagatelizowany przez lekarzy i specjalistów... A to właśnie stres jest odpowiedzialny za złe samopoczucie i pogarszający się stan zdrowia człowieka. Czyżby stres był cichym zabójcą? CZYTAJ WIĘCEJ
Kiedyś mówiono, że kury niosą jaja, a krowy dają mleko. Dziś nazewnictwo uległo znacznej zmianie. Zwierzęta produkują i traktowane są jako istne fabryki. Po raz kolejny chodzi o ilość, bynajmniej nie o jakość. Jak to wygląda naprawdę i czy faktycznie współczesna "produkcja" zwierzęca nie służy naszemu zdrowiu? Dlaczego to, co dziś mamy na stołach, nie smakuje tak jak kiedyś? CZYTAJ WIĘCEJ
Jedzenie może być albo najcudowniejszym lekarstwem albo najskuteczniejszą trucizną. Autorem tych słów jest Hipokrates. Lecz czy mimo upływu tylu lat nadal pozostają one aktualne? Skoro medycyna i farmacja wykonały tak niebywały skok naprzód, to czy nadal potrzebujemy zdrowego i racjonalnego pożywienia? A może po prostu wystarczy zażyć magiczną pigułkę, która uleczy nas ze wszystkiego i nie trzeba będzie czytać etykiet w sklepach i zastanawiać się co włożyć do sklepowego wózka. CZYTAJ WIĘCEJ