Co wybrać? Cukier brązowy, trzcinowy, słodzik, miód? Co będzie najzdrowsze?

... , fruktoza i inne rodzaje cukru są dodawane do większości produktów żywnościowych. A każdy cukier powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej, co prowadzi do cukrzycy, nadciśnienia, podwyższonego poziomu ...

dawno temu

Jak zmienić dotychczasową dietę? List do Dietetyka

... . Nie zapominajmy także  o 7 porcjach warzyw i owoców. Owoców jemy mniej ze względu na fruktozę. Warzywa mogą być spożywane osobno jako forma zdrowej przekąski bądź jako dodatek do posiłku. Proszę ...

dawno temu

Słodzić czy nie słodzić?

... , rozszerza naczynia krwionośne, zwiększa filtrację nerek oraz zapobiega tworzeniu się piasku i kamieni nerkowych. Przy schorzeniach układu krążenia, ze względu na dużą zawartość glukozy, fruktozy ...

dawno temu

Miodowe kosmetyki z domowej spiżarni

... . Barwniki roślinne – karoten, ksantofil, flawonoidy i antocyjany niszczą toksyny i wolne rodniki. Zawarta w nim katechina także opóźnia proces starzenia się komórek. Cukry proste – glukoza i fruktoza ...

dawno temu

Dieta w insulinooporności – fakty i mity

... są bogate w cukry, wiele osób twierdzi, że należy ich unikać w tym schorzeniu. Jednak pomimo że owoce są bogate we fruktozę, jedząc je, dostarczamy również innych substancji, np. błonnika, który wpływa ...

dawno temu

15 kg w 15 tygodni. Dieta Montignac

... do 1,5% (im bliżej 0% tym lepiej), tuńczyka z wody, dżemu słodzonego fruktozą; tłuszcze - mięsa, ryby, sery, jajka, nabiał powyżej 18% (im wyżej tym lepiej), tuńczyk w oleju. Wszystkie zaś posiłki ...

dawno temu

Sok – bogactwo witamin i substancji odżywczych

... znajdziemy tzw. fruktozę, glukozę czasami również sacharozę. Średnio cukry stanowią ok. 10 proc. masy soku owocowego. W sokach owocowych i pomidorowych nie ma jednak cukru dodanego co jest bardzo ważne ...