Glutaminian sodu jest odpowiedzialny za przyrost wagi

Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia, od 1980 roku odsetek osób otyłych lub z nadwagą wzrósł na świeci ponad dwukrotnie.
image
Danuta Capiga

Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia, od 1980 roku odsetek osób otyłych lub z nadwagą wzrósł na świeci ponad dwukrotnie.

Za nagły przyrost wagi może być odpowiedzialny glutaminian sodu. Współczesne badania dowodzą, że spożywanie glutaminianu sodu trzykrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi lub otyłości. Okazuje się również, że nawet jeśli ograniczymy ilość kalorii w naszej diecie, ale pozostaniemy przy spożywaniu produktów zawierających glutaminian, nasza waga może wzrosnąć.

Czym właściwie jest glutaminian sodu?

Inaczej jest to sól sodowa kwasu glutaminowego, odkryty przez japońskiego naukowca, który odizolował ten kwas z bulionu z wodorostów morskich.

Glutaminian nie jest konserwantem, dodawany jest do żywności, by była smaczniejsza. Sam w sobie nie ma konkretnego smaku, ale mocno podkreśla smak innych składników, z którymi zostanie zmieszany. Można go znaleźć w zupach w proszku, kostkach rosołowych, sosach w proszku i tych w słoikach, przyprawach do mięs, soli czosnkowej, ketchupie, konserwach itd. Dieta bogata w produkty wysoko przetworzone dostarcza dużą ilość pustych kalorii. Tego typu produkty są ubogie w błonnik, mikroskładniki i fitozwiązki, a bogate w tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cukry proste oraz wzmacniacze smaku.

- Jednym z takich czynników jest glutaminian sodu, który powoduje, że żywność jest nienaturalnie smaczna, bardzo ładnie wygląda i pachnie. Z punktu widzenia organoleptycznego dla organizmu jest to zaburzenie sytuacji normalnej. W efekcie mamy ochotę tej żywności spożyć więcej – tłumaczy Krzysztof Lewandowski ze Smart Food.

Żyjemy dziś szybko i w życiowym pośpiech sięgamy po gotowe rozwiązania w kuchni, w ten sposób oszczędzając czas. Wiąże się to jednak z wysokim ryzykiem dla naszego zdrowia. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy i zmniejszyć spożycie wysoko przetworzonych produktów. Natomiast starać się zwiększyć spożycie warzyw, owoców i samemu przygotowywać potrawy. Lepiej wbudować w swój organizm witaminy i minerały naturalne a nie chemiczne składniki wzmacniające smak i zapach, zastępujące aromaty naturalne, które po wielu latach zagrozić mogą naszemu zdrowi a nawet życiu.

Źródło: Newseria Lifestyle

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇