Jajeczne dylematy - czyli świąteczny cholesterol! List do Dietetyka

Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na łamanie żywieniowych zasad. Sięgamy po to, co na co dzień zakazane, zwłaszcza że trudno się oprzeć bogactwu potraw, które w towarzystwie zawsze lepiej smakują. Na stołach wielkanocnych prym wiodą jajka w najróżniejszych postaciach. Ze względu na dużą zawartość cholesterolu jedzenie ich wciąż budzi obawy. Zwolennicy doceniają jednak ich wpływ na utratę kilogramów. Wszelkie wątpliwości związane ze spożyciem królujących w święta jaj wyjaśnia konsultant ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna.
image
Nina Wesołowska

Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na łamanie żywieniowych zasad.  Sięgamy po to, co na co dzień zakazane, zwłaszcza że trudno się oprzeć bogactwu potraw, które w towarzystwie zawsze lepiej smakują. Na stołach wielkanocnych prym wiodą  jajka w najróżniejszych postaciach. Ze względu na dużą zawartość cholesterolu jedzenie ich wciąż budzi obawy. Zwolennicy doceniają jednak ich wpływ na utratę kilogramów. Wszelkie wątpliwości związane ze spożyciem  królujących w święta jaj wyjaśnia konsultant ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna.

Pani Agnieszko!

Niedługo święta, a więc zaczyna się sezon większego spożycia jajek. Przyznam, że lubię jajka w każdej postaci, a najbardziej żółtka. Niestety, wszyscy odradzają jedzenie ich zbyt często ze względu na cholesterol. W święta jednak trudno sobie odmówić, bo co to za święta bez jajek. Czy rzeczywiście nie wolno jeść ich za dużo? Z drugiej strony zastanawiam się nad ich rolą w odchudzaniu. Wiele słyszałam o tym, że jedząc jajka, można schudnąć. Poza tym kiedy je jem, czuję, że szybko zaspokajam głód. Jak to jest z tymi jajkami? Proszę o odpowiedź.

Agata

***

[photo position="inside"]24737[/photo]Agnieszka Boryna - konsultant ds. prawidłowego odżywiania. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Obecnie prowadzi warsztaty prawidłowego odżywiania dla osób, które mimo katorżniczych diet nie uzyskują wymarzonej sylwetki, dla osób z niedowagą, które chętnie przyjmą parę kilogramów, oraz dla osób, które po prostu chcą usystematyzować i rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę. Prywatnie uwielbia wypróbowywać nowe przepisy kulinarne i wyszukiwać zdrowszej alternatywy tradycyjnych  polskich dań. Otwarta i ciekawa wszystkich eko nowości pojawiających się na rynku.

Pani Agato,

Definicja jaja kurzego mówi, że jest to najbardziej idealny produkt pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z budowy białka jaja, które zawiera najbardziej optymalny skład aminokwasów egzogennych (budulca protein). Dzięki temu jajo kurze pozostaje dobrym źródłem białka dla naszego organizmu. Ponadto jego przyswajalność przez organizm ludzki wynosi ok. 94%. Żaden inny produkt nie jest w stanie dorównać takiemu wynikowi.

Problemem jednak zawsze pozostaje kwestia złego cholesterolu. Żółtko zawiera około 210-280 mg cholesterolu. Wielokrotnie próbowano poprzez zmianę składu paszy podawanej zwierzętom obniżyć zawartość tego składnika, jednak okazało się to nie być łatwe. Skład chemiczny wraz z cholesterolem rządzi się swoimi prawami - prawami natury, ponieważ musi on zapewnić odpowiednie warunki dla rozwoju zarodka. Cholesterol jest ważnym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jest składnikiem błon komórkowych, prekursorem hormonów płciowych i kwasów żółciowych. Gdyby udało się wyeliminować cholesterol całkowicie z naszej diety, życie mogłoby przestać istnieć. Znacznie podwyższony poziom cholesterolu we krwi, czyli cholesterolemia nie jest warunkowana jego wysokim spożyciem, tylko zaburzeniem przemiany materii. Organizm ludzki jest w stanie przyswoić tylko 35% cholesterolu z pożywienia. Jednym słowem wskazane jest spożycie jaj kurzych ze względu na ich niezwykle bogaty skład odżywczy, natomiast ostrożność powinny zachować osoby, u których stwierdzono nieprawidłowości metaboliczne i wysoki poziom cholesterolu we krwi.

Jaja kurze powinny być spożywane nie tylko kiedy się odchudzamy, ale również dla zdrowia. Ze względu na bogaty skład nasz organizm potrzebuje dużo czasu na ich trawienie, tak więc stąd uczucie pełności po ich spożyciu, o którym Pani pisze. Pamiętajmy również, że jaja są produktem niskokalorycznym - 2 żółtka zawierają 150 kalorii.

Pozdrawiam, Agnieszka Boryna

Kontakt do konsultantki ds. prawidłowego odżywiania: swiat-zdrowia, facebook.com/swiatzdrowia

Masz problem, wyślij do nas list z pytaniem do dietetytczki, magda.trawinska@kafeteria.pl;(z dopiskiem List do Dietetyka)

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀