Jajeczne dylematy - czyli świąteczny cholesterol! List do Dietetyka
Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na łamanie żywieniowych zasad. Sięgamy po to, co na co dzień zakazane, zwłaszcza że trudno się oprzeć bogactwu potraw, które w towarzystwie zawsze lepiej smakują. Na stołach wielkanocnych prym wiodą jajka w najróżniejszych postaciach. Ze względu na dużą zawartość cholesterolu jedzenie ich wciąż budzi obawy. Zwolennicy doceniają jednak ich wpływ na utratę kilogramów. Wszelkie wątpliwości związane ze spożyciem królujących w święta jaj wyjaśnia konsultant ds. prawidłowego odżywiania, Agnieszka Boryna.
Pani Agnieszko!
Niedługo święta, a więc zaczyna się sezon większego spożycia jajek. Przyznam, że lubię jajka w każdej postaci, a najbardziej żółtka. Niestety, wszyscy odradzają jedzenie ich zbyt często ze względu na cholesterol. W święta jednak trudno sobie odmówić, bo co to za święta bez jajek. Czy rzeczywiście nie wolno jeść ich za dużo? Z drugiej strony zastanawiam się nad ich rolą w odchudzaniu. Wiele słyszałam o tym, że jedząc jajka, można schudnąć. Poza tym kiedy je jem, czuję, że szybko zaspokajam głód. Jak to jest z tymi jajkami? Proszę o odpowiedź.
Agata
***
[photo position="inside"]24737[/photo]Agnieszka Boryna - konsultant ds. prawidłowego odżywiania. Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Obecnie prowadzi warsztaty prawidłowego odżywiania dla osób, które mimo katorżniczych diet nie uzyskują wymarzonej sylwetki, dla osób z niedowagą, które chętnie przyjmą parę kilogramów, oraz dla osób, które po prostu chcą usystematyzować i rozszerzyć swoją dotychczasową wiedzę. Prywatnie uwielbia wypróbowywać nowe przepisy kulinarne i wyszukiwać zdrowszej alternatywy tradycyjnych polskich dań. Otwarta i ciekawa wszystkich eko nowości pojawiających się na rynku.
Pani Agato,
Definicja jaja kurzego mówi, że jest to najbardziej idealny produkt pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z budowy białka jaja, które zawiera najbardziej optymalny skład aminokwasów egzogennych (budulca protein). Dzięki temu jajo kurze pozostaje dobrym źródłem białka dla naszego organizmu. Ponadto jego przyswajalność przez organizm ludzki wynosi ok. 94%. Żaden inny produkt nie jest w stanie dorównać takiemu wynikowi.
Problemem jednak zawsze pozostaje kwestia złego cholesterolu. Żółtko zawiera około 210-280 mg cholesterolu. Wielokrotnie próbowano poprzez zmianę składu paszy podawanej zwierzętom obniżyć zawartość tego składnika, jednak okazało się to nie być łatwe. Skład chemiczny wraz z cholesterolem rządzi się swoimi prawami - prawami natury, ponieważ musi on zapewnić odpowiednie warunki dla rozwoju zarodka. Cholesterol jest ważnym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Jest składnikiem błon komórkowych, prekursorem hormonów płciowych i kwasów żółciowych. Gdyby udało się wyeliminować cholesterol całkowicie z naszej diety, życie mogłoby przestać istnieć. Znacznie podwyższony poziom cholesterolu we krwi, czyli cholesterolemia nie jest warunkowana jego wysokim spożyciem, tylko zaburzeniem przemiany materii. Organizm ludzki jest w stanie przyswoić tylko 35% cholesterolu z pożywienia. Jednym słowem wskazane jest spożycie jaj kurzych ze względu na ich niezwykle bogaty skład odżywczy, natomiast ostrożność powinny zachować osoby, u których stwierdzono nieprawidłowości metaboliczne i wysoki poziom cholesterolu we krwi.
Jaja kurze powinny być spożywane nie tylko kiedy się odchudzamy, ale również dla zdrowia. Ze względu na bogaty skład nasz organizm potrzebuje dużo czasu na ich trawienie, tak więc stąd uczucie pełności po ich spożyciu, o którym Pani pisze. Pamiętajmy również, że jaja są produktem niskokalorycznym - 2 żółtka zawierają 150 kalorii.
Pozdrawiam, Agnieszka Boryna
Kontakt do konsultantki ds. prawidłowego odżywiania: swiat-zdrowia, facebook.com/swiatzdrowia
Masz problem, wyślij do nas list z pytaniem do dietetytczki, magda.trawinska@kafeteria.pl;(z dopiskiem List do Dietetyka)