Dieta, fitness i wiek
W każdym wieku kobieta chciałaby wyglądać atrakcyjnie. Niestety, wraz z upływem czasem tempo naszego metabolizmu maleje, a tym samym trudniej zachować zgrabną sylwetkę. Dzięki odpowiedniej diecie i systematycznemu wysiłkowi fizycznemu można jednak dłużej zachować młodość. Poznaj wskazówki dotyczące odpowiednich nawyków żywieniowych i sportowych dla każdej dekady życia.
Chociaż dwudziestolatkom najłatwiej jest zachować odpowiednią masę ciała, to wcale nie znaczy, że nie muszą przykładać zbytniej wagi do tego, jak się odżywiają. Zarówno aktywność fizyczna, jak i sposób odżywiania wpływają bowiem na samopoczucie i sprawność ruchową w przyszłości. W wieku 20 lat organizm w szczególności potrzebuje wapnia, dlatego w diecie powinny znaleźć się takie produkty jak ser, mleko, zielona fasolka, groszek, brokuły oraz produkty bogate w witaminę C – sok pomarańczowy, zielone warzywa, słodkie ziemniaki.
Bardzo ważne są też systematyczne treningi- 40-60 minut co najmniej cztery razy w tygodniu.
Po trzydziestce metabolizm jest już wolniejszy. Często więc osoby szczupłe teraz właśnie zaczynają tyć. Na talerzu trzydziestolatki powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw (minimum pół kilograma), ponieważ zawarty w nich błonnik i przeciwutleniacze spowalniają proces starzenia i zapobiegają chorobom układu krążenia. Unikać należy gazowanych napojów i słodyczy. Owoce ze względu na znaczną ilość cukru warto ograniczyć.
Ponieważ ciało zaczyna gromadzić coraz więcej tłuszczu, a mięśnie tracą jędrność, ogromne znaczenie ma aktywność fizyczna.
Czterdziestolatki
- Po czterdziestce powinniśmy coraz częściej sięgać po treningi BodyMindowe – czyli pilates, jogę, zdrowy kręgosłup czy stretching. Celem treningów wydolnościowych na tym etapie życia będzie utrzymanie formy, natomiast realizując trening siłowy konieczne jest pamiętanie o odpowiednim zmniejszeniu ciężarów. - mówi Marta Makowiecka.
Źródło: informacja prasowa Sandra Żochowska