Zdrowie prosto z lodówki

Zamrażanie i rozmrażanie półproduktów i gotowych potraw wydaje się proste. W rzeczywistości istnieje szereg zasad, którymi trzeba się kierować, przygotowując potrawy do zamrożenia. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy uzupełniamy zawartość lodówki i robimy zakupy na zapas. Jak przechowywać produkty spożywcze, aby nie traciły swoich wartości odżywczych i były bezpieczne dla naszego organizmu?
Magdalena Trawińska-Gosik

O odpowiednim przygotowaniu do świąt myśli większość z nas. Nie chcemy, żeby umknęła nam chociaż jedna tradycyjna potrawa. Opracowujemy listy świątecznych zakupów. W okresie przedświątecznym warto dłużej zastanowić się nad tym, jakie produkty wybieramy oraz jak będziemy je przechowywać, żeby były świeże przez cały okres świąt. Słodkie wypieki, sałatki, a przede wszystkim potrawy mięsne wymagają szczególnej uwagi.

Zanim zaczniesz robić zapasy

W sklepie często mamy wątpliwości czy oferowane produkty są rzeczywiście świeże. Jest na to prosta rada – najlepiej kupować u zaufanego sprzedawcy, który na pewno zadba o swoich stałych klientów i poleci to, co najlepsze. Jeśli nie mamy swojego ulubionego sklepu z mięsem i wędliną, lepiej popytać znajomych, które miejsca polecają. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie kłopotów i ewentualnych przykrych niespodzianek, np. odświeżanych kiełbas.

Świeże wyroby transportujemy do domu tylko i wyłącznie w specjalnych termoizolacyjnych torbach, gdyż w temperaturze powyżej 7°C mięso i wędliny zaczynają się bardzo szybko psuć.

Gdy jesteśmy już w domu, zabieramy się do segregowanie i układania zakupów na odpowiednich półkach w lodówce. I tu pojawia się kolejny problem – w którym miejscu umieścić wędlinę, a w którym warzywa? Niektóre lodówki i chłodziarko-zamrażarki posiadają specjalne oznaczenia z symbolami produktów na szufladach i półkach, informujące o tym co, gdzie i jak długo można przechowywać. Takie wskazówki znajdziemy też na etykietach producenta. Dobrze jest też sprawdzić, jaka temperatura panuje na poszczególnych poziomach lodówki. Mięso i wędliny potrzebują niższej temperatury, a warzywa wręcz przeciwnie.

Kilka podstawowych kroków

Na co dzień lepiej nie kupować zbyt dużych ilości mięsa i wędliny na zapas, w okresie przedświątecznym jest to nieuniknione. Zatem ruszamy do zamrażania.

Krok 1 - przygotowanie produktu

mięsa nie myjemy przed zamrażaniem, a jeśli miało ono kontakt z wodą, wtedy starannie je suszymy. Dzięki temu ograniczymy rozwój bakterii odpowiedzialnych za psucie się produktu. Można też użyć soku z cytryny, który dodatkowo zakonserwuje surowe mięso.

Krok 2 – pakowanie

następnie kroimy mięso na mniejsze porcje i zawijamy w folię. Jeśli poszczególne kawałki oddzielimy od siebie nawoskowanym papierem, unikniemy sklejania się porcji.

Krok 3 – zamrażanie

odpowiednio przygotowany produkt poddajemy działaniu możliwie najniższej osiągalnej temperatury. W domowych warunkach z reguły uzyskujemy temperaturę do -12°C w małych zamrażalnikach lub do -18°C w chłodziarko-zamrażarkach. Szybkie zamrażanie, czyli od razu w bardzo niskiej temperaturze, spowolni rozwój szkodliwych bakterii i pozwoli dłużej zachować świeżość i wartość odżywczą przechowywanych produktów.

Krok 4 – czas przechowywania

świeżo zamrożone mięso możemy przechowywać do 3 miesięcy (z kurczaka do miesiąca). Produkty pakowane próżniowo nie zachowają dłużej swojej świeżości.

Gdy jesteśmy już gotowi do przygotowywania świątecznych smakołyków, sięgamy do lodówki i zaczynamy rozmrażać.

Krok 5 – rozmrażanie

podczas rozmrażania, w przeciwieństwie do zamrażania, nie należy się spieszyć. Szybka obróbka termiczna może uszkodzić mięso i spowodować częściową utratę jego walorów smakowych. Specjaliści zalecają dwie formy rozmrażania mięsa i jego przetworów – w lodówce w temperaturze 4-7°C lub w wodzie. Metoda pierwsza jest korzystniejsza, choć zajmuje o wiele więcej czasu, np. na rozmrożenie 2,5 kg mięsa potrzeba około doby.

Krok 6 – przygotowanie potrawy

rozmrożone produkty są szczególnie podatne na zepsucie, dlatego najlepiej od razu zabrać się za ich gotowanie, pieczenie, smażenie czy duszenie. Przed uprzednim umyciem mięsa i oczyszczeniem z błonek.

Pamiętaj: Mięsa i wędlin nigdy nie wolno rozmrażać i zamrażać ponownie – nieprzestrzeganie tej zasady grozi poważnym zatruciem pokarmowym!

Więcej informacji na temat przechowywania w poradniku „Zawsze świeże” na stronie internetowej firmy Pamso.

Wybrane dla Ciebie

Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity