Zdecydowana większość Polaków nie lubi eksperymentować w kuchni. A ty?
Polacy w kuchni są narodem konserwatywnym i przywiązanym do tradycji. Na polskim stole od lat króluje schabowy, mielony, ziemniaki i surówka. Ponad połowa Polaków przyznaje, że nigdy nie jada poza domem. Uważają, że kuchnia jest głęboko zakorzeniona w kulturze narodu, dlatego swoje przyzwyczajenia narodowe traktują jako element tożsamości narodowej. Na polskich stołach goszczą potrawy przyrządzone według starych, sprawdzonych przepisów.
Polacy doceniają też żywność regionalną i potrawy o charakterze lokalnym. Wyjątkowe smaki i aromaty polskich serów czy wędlin zaczęły być doceniane, a nawet stały się modne. Regionalne produkty nie są tanie, ale Polacy coraz bardziej są świadomi tego, jak ważne jest spożywanie zdrowej żywności.
Na preferencje smakowe ma również wpływ płeć, uwarunkowanie genetyczne a także to jakie pokarmy mama spożywała w czasie ciąży.
Niezależnie od płci Polacy doceniają smak piwa.
- Zaczynamy szukać piw, których w Polsce przez wiele lat nie było, albo były bardzo niskiej jakości. Są to różnego rodzaju specjalności, piwa ciemne, piwa pszeniczne. – mówi Patryk Pietrzak ambasador marki Pilsner Urquell.
Nie wszyscy Polacy są uprzedzeni do nowości. Jesteśmy narodem ciekawskim, interesują nas odmienne smaki i tradycje kulinarne. Jednak odwagę, by eksperymentować w kuchni, mają przede wszystkim młodzi. To właśnie oni dają upust swojej fantazji kulinarnej, gotując potrawy inspirowane kuchniami świata.
Źródło: Newseria Lifestyle