Zbawienny wpływ winogron. 6 powodów, by jeść je jak najczęściej
Pomagają dbać o linię
W winogronach znaleźć można ogromną ilość flawonoidów, które mogą sprzyjać poprawie metabolizmu. Badania opublikowane w 2016 roku dowiodły, że wysoka zawartość tych związków w naszym organizmie sprzyja odchudzaniu. Poza tym szklanka winogron ma tylko 100 kalorii. To pyszna i zdrowa przekąska.
Zapobiegają przeziębieniom i chorobom
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, winogrona świetnie zwalczają wszelkie stany zapalne w ciele. Dlatego w trakcie przeziębienia dobrze jest dodać winogrona do jadłospisu.
Są przekąską zdrową dla serca
Antyoksydanty mają również świetny wpływ na ciśnienie i nasz układ krążenia. A co za tym idzie, zmniejszają ryzyko zawałów i chorób serca. Wystarczy garść winogron dziennie.
Świetnie nawadniają
O tym, że każdego dnia powinniśmy dostarczać sobie ponad 2 litry wody, wie chyba każdy. A ponieważ winogrona to w 82 proc. woda, wnioski nasuwają się same. Winogrona pomogą nawodnić organizm.
Są zbawienne dla cery
W niektórych owocach i warzywach, w tym w winogronach, znaleziono fitonutreiny, które potrafią budować na komórkach skóry swego rodzaju tarczę. Jakie jest jej zadanie? Ochrona tkanki przed światłem UV. Czyli czynnikiem, który przyspiesza starzenie się cery i wywołuje nowotwory skóry.
W winie siła!
Okazuje się, że proces obróbki i fermentacji (czyli moment, kiedy winogrona stają się winem) nie odbiera tym owocom ich zbawiennych właściwości. To oznacza, że umiarkowane picie dobrej jakości wina pozytywnie wpływa na zdrowie.
Paulina Brzozowska