Zabójcze tłuszcze trans

Przyczyniają się do cukrzycy, miażdżycy i nowotworów. O otyłości nie wspominając. Ich stosowania zakazano w Danii i Stanach Zjednoczonych, do ograniczenia nawołuje Wielka Brytania. W Polsce najgorszy rodzaj tłuszczów, czyli tłuszcze trans, jemy w najlepsze. Znajdują się w ciastkach, batonikach, wafelkach, krakersach i innych słonych przekąskach. A także w margarynie, chociaż nie w każdej.
image

Przyczyniają się do cukrzycy, miażdżycy i nowotworów. O otyłości nie wspominając. Ich stosowania zakazano w Danii i Stanach Zjednoczonych, do ograniczenia nawołuje Wielka Brytania. W Polsce najgorszy rodzaj tłuszczów, czyli tłuszcze trans, jemy w najlepsze. Znajdują się w ciastkach, batonikach, wafelkach, krakersach i innych słonych przekąskach. A także w margarynie, chociaż nie w każdej.

Najgroźniejszy wróg

Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza w diecie spożywanie nie więcej niż 1 proc. tłuszczów trans, fachowo nazywanych izomerami trans kwasów tłuszczowych, jednak zaleca, żeby ich konsumpcja była jak najmniejsza. Większość z nas tę bezpieczną dawkę przekracza codziennie. Wystarczy pączek, batonik i chipsy, by pochłonąć sporą ilość szkodliwych związków. W tłuszcze trans obfitują również inne popularne produkty: chrupki, ciastka z kremem, prażone, solone czy obtaczane w cieście orzeszki, kupowane w puszce oraz dania instant, np. w postaci ekspresowych zupek.

Tłuszcze te bardzo dobrze znoszą temperaturę pokojową i dzięki temu wydłużają okres przydatności do spożycia, co producenci ochoczo wykorzystują. Poza tym są tanie i można na nich wielokrotnie smażyć potrawy, dlatego królują w fastfoodowych sieciach (i nie tylko), służąc do przygotowywania frytek, kotletów, nuggetsów czy warzyw.

Chociaż jest światełko w tunelu. O ile w 2002 r. przeciętny Polak spożywał dziennie 4,9 g izomerów trans, to teraz jest ich w naszym jadłospisie raczej nie więcej niż 2 g. W latach 90. ich zawartość w produktach ciastkarskich dochodziła nawet do 33 proc. wszystkich znajdujących się w nich kwasów tłuszczowych. Potem systematycznie spadała.

Badania warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia przeprowadzone w 2004 r. wykazały, że w ciastkach i herbatnikach na izomery trans przypadało ponad 15 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych. Z najnowszych badań wynika, że w 88 proc. przebadanych próbek wyrobów cukierniczych zawartość szkodliwych związków nie przekraczała 1 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych, a w kolejnych próbkach mieściła się w zakresie od 1 do 4 proc.

Czym są właściwie tłuszcze trans? To rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych. W naturalnej formie występują w mleku i jego przetworach oraz w mięsie. Jednak to nie jest zmartwieniem, ponieważ w znacznie większych ilościach występują właśnie w półsyntetycznie produkowanych stałych tłuszczach roślinnych, takich jak margaryna i masło roślinne, które są otrzymywane w wyniku częściowego uwodorniania naturalnych tłuszczów roślinnych.

Margaryna - tak czy nie?

Jak zatem wygląda sprawa z margaryną? Zalewają nas przecież reklamy polecające zdrowe dla serca i obniżające poziom cholesterolu produkty. Dobrym przykładem mogą być tzw. miękkie margaryny (sprzedawane zazwyczaj w kubeczkach), które dzięki zmodyfikowaniu technologii są dużo zdrowsze niż kiedyś, a na ich opakowaniach coraz częściej pojawia się napis „bez tłuszczów trans”. Obecnie odchodzi się od utwardzania metodą tradycyjną, jednak najtańsze margaryny i tłuszcze piekarnicze nadal są tak wytwarzane.

Przeestryfikowanie to nowa metoda produkcji, która umożliwia przemianę tłuszczu płynnego w postać stałą, czyli margarynę, bez powstawania szkodliwych tłuszczów trans. Dodatkowo wiele z tych produktów jest wzbogacana o składniki blokujące wchłanianie cholesterolu w jelicie cienkim. To tzw. margaryny prozdrowotne. I faktycznie to działa.

W przypadku margaryn twardych wciąż zalecana jest ostrożność. Kiedy na etykiecie znajduje się informacja” „nie zawiera izomerów trans”, „trans < 1g” lub „trans 0,5g”, jest to produkt dobrej jakości i praktycznie nie zawiera niekorzystnych dla nas składników. Jeśli jednak na etykiecie znajdziemy napisy: „tłuszcze uwodornione”, „częściowo uwodornione” lub „utwardzone”, wtedy najlepiej unikać takich produktów. Jeśli na opakowaniu producent nie chwali się informacją na ten temat, zrezygnujmy z zakupu.

Zagrożone nie tylko serce

Specjaliści nie mają wątpliwości – tłuszczów trans należy unikać, ponieważ wywierają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Powodują wzrost masy ciała, a w konsekwencji powstanie najgroźniejszego, tak zwanego trzewnego typu otyłości.

Tłuszcze obniżają poziom dobrego cholesterolu HDL i podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Zalepiają tętnice w sposób prowadzący do powstania bardzo trwałych zatorów, czego efektem może być miażdżyca, wylew czy zawał serca. Pogorszają koncentrację i pamięć. Częste spożywanie produktów bogatych w utwardzone tłuszcze może wywoływać rozwój insulinooporności, która zwiększa niebezpieczeństwo wystąpienia cukrzycy typu 2.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥