Uwaga na konserwanty! Czy wszystkie suszone owoce są siarkowane?

Wydawałoby się, że do bakalii nie trzeba nas przekonywać. Zwłaszcza teraz, w zbliżającym się okresie świątecznym zyskują na popularności. Wiele tradycyjnych przepisów nie może obejść się bez suszonych owoców i orzechów. Kupując je należy jednak zwracać uwagę na etykiety a głównie na konserwanty.
image
Danuta Capiga

Wydawałoby się, że do bakalii nie trzeba nas przekonywać. Zwłaszcza teraz, w zbliżającym się okresie świątecznym zyskują na popularności. Wiele tradycyjnych przepisów nie może obejść się bez suszonych owoców i orzechów. Kupując je należy jednak zwracać uwagę na etykiety a głównie na konserwanty.

W przypadku suszu owocowego powszechnie wykorzystywanym środkiem konserwującym jest dwutlenek siarki stosowany w celu powstrzymania rozwoju pleśni i bakterii. Jego nadmiar może powodować zmianę aromatu, smaku i barwy.

Dwutlenek siarki jest konserwantem i przeciwutleniaczem, uzyskiwany  sztucznie przez spalanie siarki. Używany jako konserwant (E220) w sokach owocowych, przetworzonych ziemniakach, winach, suszonych owocach i bakaliach.

Dopuszczalne w prawie jego spożycie wynosi 0,7 mg/kilogram masy ciała. Z tym, że trudno przeliczać, ile dziś zjedliśmy siarkowanych moreli, śliwek czy rodzynek i czy zawarta w nich siarka w takiej ilości nam nie zaszkodzi. U osób wrażliwych może powodować nudności, bóle głowy, u osób chorych na astmę może wywołać problemy z oddychaniem.

Najlepiej zatem unikać siarki i wybierać produkty niesiarkowane.

Niesiarkowane owoce mają często inną barwę niż te z siarką. Przykładem są morele – siarkowane są jaskrawopomarańczowe, pięknie wyglądają, ale gorzej smakują. Z kolei niesiarkowane są brązowe, ale smaczne i bardzo aromatyczne.

Od pewnego czasu na rynku pojawiają się owoce suszone metodą puffingu. To jedna z metod próżniowego suszenia owoców w podciśnieniu i niskiej temperaturze. Dzięki niej owoce tracą wodę i stają się przyjemnie chrupiące. Zachowują swoje wartości odżywcze, kształt, zapach i wielkość.

Zdrowe zakupy to świadome zakupy. Warto zapłacić trochę więcej i mieć pewność, że wartość odżywcza takiego produktu jest wysoka i nie ucierpi na tym nasze zdrowie.

Ten, kto spróbuje, jak smakują prawdziwe, niesiarkowane owoce, nie będzie chciał już jeść tych z dwutlenkiem siarki.

Źródło: informacja prasowa Kamila Nowakowska

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟