Surówka z marchewki - królowa wśród dodatków
Surówka z marchewki - tradycyjny dodatek do dań
Surówka z marchewki to klasyczny, znany od lat dodatek. Niezależnie od pory roku, z chęcią dodajemy ją do obiadu. Świetnie smakuje z pieczonym mięsem, możemy ją podawać też z kotletem mielonym lub schabowym.
Warto zwrócić uwagę na wielkość i kształt marchwi. Do surówki sprawdzi się marchew o długim korzeniu. Jeśli chcielibyśmy zrobić z niej sok, lepsza będzie krótka i nieco grubsza.
Marchewki nie powinno się zbyt długo moczyć w wodzie. Staje się wtedy mniej jędrna, a dodatkowo traci swoje wartości odżywcze. Aby nie zwiotczała i nie zwiędła, najlepiej jest przykryć ją mokrą ściereczką.
Tradycyjna surówka z marchewki - przepis
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Marchewki myjemy, obieramy ze skórki.
2. Ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
3. Polewamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i cukrem. Gotowe.
Aby wzbogacić smak surówki z marchewki, możemy dodawać do niej inne składniki, jak na przykład jabłka lub chrzan. Poniżej zamieszczamy kilka naszych propozycji.
Surówka z marchewką i z jabłkiem - przepis
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i jabłko myjemy, obieramy ze skórki.
2. Ścieramy je na tarce, na dużych oczkach.
3. Mieszamy jogurt z sokiem z cytryny/octem, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Gotowe.
Surówka z marchewką i chrzanem i rodzynkami
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Marchewki myjemy, obieramy ze skórki.
2. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Mieszamy majonez z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Do surówki dodajemy chrzan. Na koniec posypujemy namoczonymi wcześniej rodzynkami. I gotowe.
Surówka z marchewki z owocami
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Ananasa z puszki kroimy w kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy.
3. Myjemy jabłko i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Łączymy wszystkie składniki.
4. Do surówki dodajemy rodzynki i śmietanę/majonez. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
4. Zamiast majonezu lub śmietany, możemy dodać oliwę z oliwek. Gotowe.
Surówka z marchewki z jabłkiem i z orzechami
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Marchew myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Jabłko także myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Składniki mieszamy ze sobą, polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą.
4. Oliwę mieszamy z imbirem i sokiem pomarańczowym, dodajemy je do naszej surówki.
5. Na koniec posypujemy surówkę orzechami i gotowe.
Smacznego!