Każdy, kto ukończył 35 lat powinien wykonać badania w kierunku raka jelita grubego. Nowotwór najczęściej powstaje z polipów, potrzeba na to 10-20 lat, dlatego coroczne wykonywanie badań profilaktycznych może ochronić nas przed rozwojem tej groźnej choroby. Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. W Polsce stanowi 7,5 % wszystkich nowotworów. Ponad połowa chorych umiera, gdyż choroba zostaje wykryta za późno. Ponadto co roku zachorowalność wzrasta o 3 %, a wynika to z braku wiedzy na temat choroby oraz wstydu przed krępującym badaniem.
Czynniki ryzyka:
czynniki genetyczne,wiek (najczęściej występuje u osób po 50. roku życia, ale może też pojawić się u młodzieży),złe nawyki żywieniowe (dieta bogata w kwasy tłuszcze, cholesterol, produkty pochodzenia zwierzęcego, a uboga w warzywa i owoce, błonnik i kwasy omega-3)palenie papierosów,spożywanie alkoholu,mała aktywność fizyczna,polipy,rak piersi, macicy czy jajników - kobiety, u których wykryto te choroby są bardziej narażone na zachorowanie na raka jelita grubego,wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Niepokojące objawy:
krew w kale,bóle żołądka,utrata masy ciała,wzdęcia,wymioty, zaburzenia wypróżniania i trawienia (kształt mas kałowych może przypominać ołówek lub tasiemkę).
Każdy, kto zauważy u siebie tego typu objawy, powinien wykonać test na obecność krwi utajonej w kale. Taki test jest dostępny w aptece bez recepty. Można go samodzielnie wykonać w domu. Wynik otrzymuje się już po 5 minutach. Cena testu wynosi około 15 złotych. Coroczna, profilaktyczna wizyta u lekarza pomimo pozytywnego wyniku testu jest jednak niezbędna.
Rodzaje wykonywanych badań:
coroczne badanie kału,badanie, podczas którego lekarz wprowadza palec przez odbyt, dzięki czemu aż 75 % nowotworów odbytnicy udaje się wykryć podczas tego badania,sigmoidoskopia - wykonuje się co 3-5 lat po ukończeniu 50 lat, polega na wziernikowaniu dolnej części jelita grubego oraz odbytnicy,kolonoskopia - wziernikowanie całej okrężnicy, przeprowadza się u osób między 35. a 40. rokiem życia, należących do grupy wysokiego ryzyka oraz co 3-5 lat, po ukończeniu 55 lat,badanie rentgenowskie.
Niekonwencjonalne sposoby ochrony przed rakiem jelita grubego:
wypijanie 2 filiżanek zielonej herbaty dziennie,zażywanie czosnku, cebuli oraz ziół bogatych w siarkę (codziennie, w niewielkich ilościach, surowe lub podgotowane),stosowanie diety bogatej w błonnik - 25 g (pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, warzywa i owoce, pozostawianie na ziemniakach, owocach i warzywach skórki, aby zwiększyć ilość błonnika),zażywanie codziennie 1000 mg wapnia z 400 jednostkami witaminy D.
Czynniki odgrywające rolę w profilaktyce raka jelita grubego:
dbałość o odporność (w miarę możliwości unikanie chorób i nadmiaru leków obniżających zdolności obronne organizmu),regularne wypróżnianie się,niepowstrzymywanie wydalania kału,unikanie częstego zażywania środków przeczyszczających,niespożywanie w nadmiarze węglowodanów bezbłonnikowych, tłuszczów, białek, produktów wędzonych, przygotowanych poprzez kwaszenie lub peklowanie oraz pokarmów nieświeżych.
Źródło: www.domowelaboratorium.pl