Przestań ziewać, jedz sery!
Senność, rozdrażnienie oraz problemy z koncentracją. Zwykle pojawiają się one u osób, którym brakuje witamin i składników mineralnych. Świadczy to o ogromnej roli właściwej diety. Nie bez znaczenia jest także odpoczynek oraz aktywność fizyczna. To wszystko pozwoli zregenerować siły i cieszyć się słońcem.
- Wśród wiosennych witamin niezbędnych do poprawy zdrowia i nastroju po okresie zimowym, specjaliści wymieniają te z grupy A, C, D, E i B. Jednak mało kto wie, że dobrym źródłem znacznej części tych związków są twarde, dojrzewające sery żółte dobrej jakości. Zawierają one m.in. witaminy A, D i B. Dzięki spożywaniu sera żółtego w odpowiedniej ilości oraz innych produktów, odzyskamy dobre samopoczucie i poprawimy kondycję organizmu. – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Źródła witamin:
Witamina A - inne produkty mleczne, żółtka jaj, ryby i warzywa np. marchewka oraz pomidory (większość z nich zawiera także witaminę D);Witamina C - owoce np. pomarańcze, kiwi i maliny;Witamina E - orzechy, ziarna zbóż i pestki dyni oraz słonecznika;Witamina B1 - fasola, ziemniaki i ryż;Witamina B2 - wszystkie przetwory mleczne.
Źródło: informacja prasowa www.msm-monki.pl