Pancakes – przepis na pyszne amerykańskie naleśniki

Pancakes to oryginalne, amerykańskie placuszki, podawane najczęściej z syropem klonowym. Można podawac je na śniadanie lub brunch, mogą być serwowane również w wersji wytrawnej, np. z bekonem lub serem. Jak je zrobić, aby były smaczne i puszyste?
Ewa Rosiecka

Pancakes – co to jest?

Pancakes to amerykańska wersja naleśników, z dodatkiem środka spulchniającego (proszek do pieczenia, drożdże lub soda). Zrobione są okrągłego, płaskiego, pulchnego ciasta na bazie jajek, mleka i mąki, smażonego na złocisty kolor z obu stron. Amerykanie uwielbiają je na śniadanie.

Naleśniki te, podobne do francuskich crepe, do Ameryki dotarły razem z kolonistami europejskimi. Były wśród nich bardzo popularne, zajadali się nimi podczas różnych uroczystości Francuzi, Anglicy i Holendrzy.

Pod koniec XVIII wieku do ciasta na pancakes zaczęto dodawać środki spulchniające – początkowo drożdże, a następnie sodę.

Tradycyjnie do przygotowania ich używa się mąki gryczanej, kukurydzianej lub pszennej. Dobrym dodatkiem do usmażonych placków są owoce (np. jagody), masło z miodem, jednak najczęściej stosowany jest syrop klonowy. W bardziej ekskluzywnej wersji do pancakes podaje się bitą śmietanę i świeże owoce.

Pancakes układa się na talerzu piętrowo, na samej górze umieszczając kostkę masła i polewa się wszystko wspomnianym już syropem klonowym. Można je podawać z jajkami, z plasterkami bekonu jako dodatek do głównego dania.

Pancakes – przepis

Potrzebne składniki:

2 duże jajka;
2 szklanki mąki pszennej;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 szklanki mleka;
75 g roztopionego i przestudzonego masła;
1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

1. Jajka roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną (powinny się delikatnie spienić).
2. Dodajemy masło i mleko i mieszamy.
3. Do powstałej mieszanki dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
4. Pancakes smażymy na nieprzywierającej, suchej patelni (ewentualnie z odrobiną oleju i masła) z obu stron. Odwracamy, gdy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki powietrza. Odkładamy na stosik.
5. Podajemy z syropem klonowym, bitą śmietaną lub owocami. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇