Ochotę na słodycze mamy w genach?

Dlaczego dawniej słodkie było zielonym światłem dla naszego organizmu, a dziś przyczynia się do wielu chorób? Dawniej słodkie to przede wszystkim owoce, niektóre warzywa, mleko, zboże, czy miód. A dziś...
image
Danuta Capiga

Smak jest jednym z podstawowych zmysłów, zależy głównie od receptorów smakowych, ale również od węchowych. Słodki smak wykształcił się jako jeden z pierwszych, a to dlatego, że ewolucyjnie odgrywał zasadniczą rolę – pozwalał nam przetrwać. Był paliwem dającym energię do życia, umożliwiał pracę wszystkich narządów ciała. Dlaczego dawniej słodkie było zielonym światłem dla naszego organizmu, a dziś przyczynia się do wielu chorób? Dawniej słodkie to przede wszystkim owoce, niektóre warzywa, mleko, zboże czy miód. A dziś...

- My dziś mamy dostęp do żywności w dużej mierze przetworzonej, do której w zatrważających ilościach dodaje się cukry proste, przede wszystkim sacharozę. Można powiedzieć, że cukier jest wszędzie: w chlebie, ketchupie, jogurcie, napojach, chipsach, gotowych daniach. Tego nasza natura nie przewidziała i to negatywnie odbija się  na organizmie – mówi Beata Straszewska, założycielka sklepu ze stewią.

Częściowo możemy być rozgrzeszeni, gdyż ochota na coś słodkiego jest w genach człowieka. Dziedziczymy nie tylko geny, ale także złe nawyki żywieniowe. Cukier znajduje się w bardzo wielu produktach i nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile go spożywamy w ciągu doby. Dzienne spożycie cukru nie powinno przekroczyć 50g (około 12 łyżeczek). Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy tylko 7g. Cukier jest substancją, która uzależnia. Przez niego możemy być nadpobudliwi, zmęczeni i senni. Czym możemy go zastąpić?

Jeżeli nie należymy do osób, które szybko tyją, możemy zastąpić go miodem. Bardzo dobrze sprawdzi się syrop klonowy, syrop z agawy, stewia, lukrecja.

Stewia to roślina, która zawdzięcza swój słodki smak glikozydom stewiolowym. Najsłodsze są liście tej rośliny. Jest ona naturalnym zamiennikiem cukru. Używana głównie jako słodzik, środek antyseptyczny w medycynie oraz jako przyprawa. Świeże liście mogą być dodawane do sałatek, suszone można traktować jako słodzik do napojów.

Dla zachowania zdrowia warto mieć pod kontrolą ilość spożywanego cukru oraz zwracać uwagę na to co jemy i pijemy.

Źródło: informacja prasowa Beata Straszewska i Maria Migdał

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟