Na zdrowie

Jesienią i zimą zapomnij o plastikowych truskawkach, które nie pachną i nie mają smaku. Nie kupuj zielonych bananów i twardych brzoskwiń, bo nie są smaczne. Wybieraj polskie owoce i warzywa sezonowe, rób z nich weki, susz, wyciskaj z nich sok, kiś i marynuj. To o wiele zdrowsze od owoców i warzyw, które zamiast w pełnym słońcu, rosły zimą w dojrzewalni albo przeżyły transport z zagranicy.
Magdalena Trawińska

Warzywa i owoce to źródło witamin, minerałów i cennych substancji bioaktywnych. Niestety szybko rozkładają się one w naszym organizmie i nie są magazynowane tak jak tłuszcze lub węglowodany. Dlatego zaleca się spożywanie warzyw i owoców nawet 5 razy dziennie. Wystarczy po 100 g. Na śniadanie szklanka soku, na drugie śniadanie jabłko, na obiad zupa jarzynowa i surówka z warzyw do drugiego dania, a na kolację np. kilka liści sałaty lub plasterków pomidora z cebulką.

Co powinnaś jeść jesienią i zimą, by zdrowo się odżywiać i przetrwać okres częstych infekcji i przeziębień?

Morele – poprawiają pamięć i wzrok. Zawierają dużo żelaza i witaminy A, a także wapń, potas i fosfor. Nie wszyscy wiedzą, że są lekarstwem na anemię. Na zimę powinnaś zrobić kilka słoików dżemu lub powideł z moreli. Jeść na śniadanie przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Jagody – owoce te są nie tylko pyszne, ale także bogate w witaminy i składniki mineralne. Jagody poprawiają wzrok, działają przeciwzapalnie, poprawiają mikrokrążenie, wzmacniają ścianki naczyń włosowatych i chronią naczynia krwionośne oraz skórę. Są jednym z lepszych źródeł witamin piękności – A, C i E – silnych przeciwutleniaczy. Ciemnoniebieski garbnik jagód niszczy bakterie: coli, pałeczki salmonelli, a nawet paciorkowce. Zrób z nich dżem, marmoladę lub sok i jedz przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Czarne porzeczki – to prawie cała tablica Mendelejewa. Zawierają witaminy z grupy B, C, E, H, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, bor, cynk i mangan. Porzeczki wzmacniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają żylakom i krwawieniu z nosa. Polecane także w schorzeniach dróg moczowych. Czarny garbnik i pektyny działają przeciw biegunce. Kilka razy w tygodniu powinnaś pić sok lub kompot z porzeczek.

Orzechy – teraz jest na nie sezon. Kup więcej i trzymaj w spiżarni. Powinnaś jeść je cały rok, a szczególnie jesienią i zimą. Orzechy laskowe i włoskie przeciwdziałają miażdżycy i nowotworom. Zawierają substancje hamujące nieprawidłowe przemiany białek. To bezcenne źródło witaminy E, która przeciwdziała starzeniu się skóry i chroni ją. Orzechy są odpowiedzialne za pamięć i koncentrację. Wystarczy garść orzechów tygodniowo.

Czosnek – to naturalny „antybiotyk”, niezbędny w sezonie częstszych przeziębień i infekcji. Poprawia odporność i działa bakteriobójczo. Zawiera potas, który przeciwdziała nadciśnieniu. To broń przeciw chorobom sercowo-naczyniowym. Poprawia płynność krwi, chroni naczynia krwionośne i serce. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim spożywany dziennie ząbek czosnku pozwala obniżyć poziom cholesterolu aż o 20%. Marynowanie nie pozbawia czosnku jego właściwości. W kuchni powinnaś mieć pod ręką także świeży czosnek, przyda się, gdy zachorujesz. Jedz wtedy co najmniej dwa ząbki tygodniowo.

Kapusta kiszona – to najlepszy koncentrat witamin: A, B, C, E oraz selenu i cynku. Podczas fermentacji nawet zyskuje witaminy, np. B12. Jedzenie kapusty korzystnie wpływa na układ nerwowy, w tym spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Kiedyś kisiło się całą beczkę, która stała w ciągu sezonu jesienno-zimowego w piwnicy. Teraz też możesz ukisić małą beczkę kapusty i pozostawić w piwnicy. Jeśli nie masz gdzie jej trzymać, nie polecam kisić w kuchni, bo zapach jest zbyt intensywny. Kupuj cały rok i jedz przynajmniej raz w tygodniu.

Śliwki suszone – dostarczają witamin A i E, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Mają sporą dawkę żelaza przeciwdziałającego anemii oraz błonnika odpowiedzialnego za sprawny proces trawienia. Najlepsze są te ciemne, zawierające więcej flawonoidów, które chronią przed nowotworami i chorobami serca oraz poprawiają wzrok. Śliwki są bogate w potas, magnez, sód i fosfor. Ususz je w piekarniku lub w specjalnej suszarce. Powinnaś jeść je codziennie lub pić sok ze śliwek – oczywiście lepszy własnej roboty niż ten ze sklepu. Polecane są zwłaszcza osobom z zaparciami, ponieważ je likwidują. Suszone mają więcej kalorii od świeżych, ale nie utyjesz, jeśli zjesz kilka sztuk dziennie.

Jabłka – ich składniki uszczelniają naczynia krwionośne, poprawiają stan płuc, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór jelita grubego, wzmacniają układ odpornościowy i dostarczają błonnik, który usprawnia trawienie. Ususzone razem ze skórką zawierają dużo witaminy C niszczącej wolne rodniki oraz witamin z grupy B, które dbają o naszą urodę, poprawiając wygląd włosów, skóry i paznokci. W skład jabłka wchodzi potas odpowiedzialny za pracę serca; bor pomocny w budowie kości; magnez kojący nerwy oraz fosfor – regulator przemiany materii, który dodaje energii, a także wzmacnia zęby. Jabłka chronią przed skutkami złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Zdrowsze są te czerwone, bo zawarte w skórce barwniki – antocyjany – to naturalne antybiotyki, zwalczające wolne rodniki i chroniące przed zbyt szybkim starzeniem. Codziennie powinnaś zjeść świeży owoc (przez całą zimę dostępne są późniejsze odmiany), wypić szklankę soku lub pochrupać suszone jabłka.

Pomidory – zawarte w nich przeciwutleniacze są pogromcą wolnych rodników. Zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów: prostaty, płuc, jelita grubego, trzustki i żołądka. Zawierają likopen, który zmniejsza ryzyko chorób serca. Są kopalnią witaminy C wzmacniającej odporność, co jest pomocne zwłaszcza dżdżystą jesienią. Zawierają moc obniżającego ciśnienie potasu. Powinnaś jeść je codziennie: w zupie, pasteryzowanym soku, a zwłaszcza w postaci sosu. Pomidor ma mało kalorii. Szklanka soku to tylko 26 kcal.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥