Moc owoców

Jesteś tym, co jesz. Jeśli chcesz być piękna i zdrowa, lepiej nie licz na sztuczne kuracje, tylko właściwie się odżywiaj. Dietetycy, pracując nad idealną dietą, coraz częściej dowodzą, że powinna ona zawierać moc owoców. To cenne źródło witamin, minerałów i substancji bioaktywnych.
Magdalena Trawińska

Jesteś tym, co jesz. Jeśli chcesz być piękna i zdrowa, lepiej nie licz na sztuczne kuracje, tylko właściwie się odżywiaj. Tradycyjna polska kuchnia opiera się głównie na wieprzowinie i ziemniakach. Podstawą diety nie powinny być tego typu produkty, które w zasadzie nie dają organizmowi nic poza energią najczęściej odkładaną w talii i biodrach. Dietetycy, pracując nad idealną dietą, coraz częściej dowodzą, że powinna ona zawierać moc owoców. To cenne źródło witamin, minerałów i substancji bioaktywnych.

W prawidłowej diecie liczy się różnorodność. To ona jest gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia. Dla zachowania właściwej równowagi codziennie powinnaś jeść: produkty mleczne (jogurt, ser, mleko, twaróg), proteiny (drób, czerwone mięso, jaja, ryby, skorupiaki), skrobię (ryż, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, makaron lub suszone owoce) i kilka różnych owoców lub warzyw w pięciu porcjach. Porcja to na przykład trzy łyżki sparzonych warzyw i jeden średniej wielkości owoc. Warzywa i owoce należy jeść w ciągu całego dnia, ale nie na raz, tylko o różnych porach, w małych porcjach.

Lato w pełni. Skorzystaj z daru natury, jakim są owoce. W piramidzie żywieniowej wraz z warzywami zajmują one ważne miejsce. Owoce to twoje lekarstwo i istotny element diety. Ich codzienne spożycie w ilości od 400 do 800 gramów zmniejsza prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwór. Wartościowa dieta, w której dużą rolę odgrywają owoce, zapobiega też innym plagom cywilizacyjnym: cukrzycy, otyłości, osteoporozie i chorobom układu krążenia. Jedzenie owoców kilka razy dziennie w niewielkich porcjach wydłuża życie. Zjadaj je na surowo, dokładnie umyte. Wybierz z poniższej listy lub skomponuj własną dietę owocową.

Awokado mylone często z warzywem, jest gruszkowatym owocem. Jest lekkostrawne. Dobrze zjadać je przed planowaną ciążą, bo zawiera kwas foliowy. W jego skład wchodzą kwasy: pantotenowy, adenylowy, orotowy i askorbinowy oraz mikroelementy: magnez, miedź, żelazo, wapń i potas. Niepolecane jest w diecie odchudzającej, bo ma aż 200 kcal i 30 g tłuszczu w 100 g. Jest to jednak bardzo zdrowy owoc. Dosłownie kopalnia witamin: A, B1, B2, B6, B12, E, D, C i K. Ma właściwości upiększające. Właśnie z tych powodów było wykorzystywane przez Majów i Azteków na przykład do wygładzania skóry. Wytwarzano z niego olej, którym smarowano ciało. Olej chronił przed wysuszającą działalnością wiatru. Podobne działanie ma oliwa z oliwek.

Grejpfruty to ukochane owoce wszystkich kobiet, bo wysmuklają sylwetkę. W ich miąższu jest błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu, oraz pektyny usprawniające trawienie. Znajdziesz w nich dawkę kwasu foliowego, dlatego ich jedzenie polecane jest zwłaszcza przed ciążą. O zdrowie komórek organizmu dbają zawarte w grejpfrutach flawonoidy, terpeny i limonoidy. Owoców nie obieraj dokładnie. Sporo wartościowych składników, a zwłaszcza witamin jest w białej skórce. Sokiem grejpfrutowym popijaj czerwone mięso, wtedy zawarte w nim żelazo jest lepiej przyswajalne.

Jabłka poprawiają stan płuc, zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów i ryzyko chorób serca. Chronią przed wpływem złego cholesterolu. Dostarczają błonnika, który usprawnia trawienie. Zjadaj je ze skórką, bo zawarta tuż pod nią witamina C obroni skórę przed przedwczesnym starzeniem. Witamina młodości niszczy wolne rodniki, a także zapobiega powstawaniu siniaków na ciele. Zawarte w jabłku witaminy z grupy B poprawiają wygląd włosów i paznokci. Potas dba o serce, bor pomaga budować mocne kości i pozwala lepiej wykorzystać energię z pożywienia, magnez koi nerwy, fosfor reguluje przemianę materii, wzmacnia zęby i dodaje witalności. Wybieraj czerwone. Zawarte w skórce czerwonego jabłka antocyjany są naturalnym antybiotykiem.

Jagody walczą z „pajączkami” - dzięki dużej zawartości witaminy A i C stanowią naturalną ochronę naczyń krwionośnych i skóry. Pomagają w mikrocyrkulacji i wzmacnianiu naczyń włosowatych – także oczu, więc wpływają korzystnie na wzrok. Zjadając je regularnie, walczymy z żylakami, pękającymi naczynkami, rumieniem. Niepolecane są osobom z nadwrażliwością jelit i cierpiącym na zaparcia, ponieważ działają przeciwbiegunkowo.

Kiwi nazywane jest inaczej owocem młodości, bo zawiera dużą dawkę witaminy C i E. Ten owoc bierze więc czynny udział w walce z procesem starzenia. Między innymi chroni przed upływem czasu mózg, płuca i oczy. Bogaty w witaminy z grupy B dba o włókna nerwowe. Jeśli palisz, powinnaś zjadać jeden owoc kiwi dziennie. Jeśli unikasz tytoniu, wystarczy ci jeden owoc tygodniowo.

Mango przedłuża młodość. Dostarcza dzienną dawkę żelaza. Zawiera sporo beta-karotenu, naturalnego samoopalacza. Tropikalny owoc jest więc odpowiedni właśnie na tę porę roku, gdy odkrywamy więcej ciała i spędzamy urlop w bikini. Mango ma także inne właściwości odżywcze – zawiera regulujący pracę jelit i wspomagający odchudzanie błonnik. Jest drogocennym eliksirem młodości, bo zawiera witaminy Ci E, które bronią przed atakiem wolnych rodników. Owoce mango chronią skórę, mózg i mięśnie przed przedwczesnym starzeniem.

Morele zawierają sporo żelaza i witaminy A, wapnia, potasu i fosforu. Poprawiają pamięć i dbają o wzrok. Powinnaś je jeść przy dużych niedoborach żelaza i podczas odchudzania, by nie zachorować na anemię.

Orzechy przeciwdziałają miażdżycy i nowotworom. Zawierają substancje hamujące nieprawidłową przemianę białek. Są źródłem witaminy E. Można je wziąć ze sobą na plażę i chrupać, bo chronią skórę przed słońcem i opóźniają proces starzenia. Niepolecane w za dużych ilościach – są ciężkostrawne i wysokokaloryczne.

Porzeczki to skarbnica wielu witamin, między innymi C, B, E, H, K i P. Wzmacniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają żylakom. Są dobre dla osób, które mają częste krwotoki z nosa. Czarne zawierają dwa razy więcej witaminy C, magnezu, fosforu i potasu niż czerwone czy białe porzeczki. Ich pektyny i garbniki działają przeciwbiegunkowo. Porzeczki są bogate w wapń, żelazo, miedź, bor, cynk i mangan.

Śliwki dostarczają witamin, które chronią komórki przed atakiem wolnych rodników, czyli A i E. Są bogate w potas, magnez, sód i fosfor. Mają też komplet dbających o skórę i włosy witamin z grupy B. Jedzenie śliwek polecane jest zwłaszcza w niedoborach żelaza, na przykład wspomagająco w leczeniu anemii. Zawarty w śliwce błonnik usprawnia trawienie. Sok ze śliwek lub śliwki suszone likwidują zaparcia. Surowe są mniej kaloryczne – 100 g to 45 kcal, 100 g suszonych to już ponad 100 kcal. Wybieraj zwłaszcza te bardzo ciemne. Jest w nich więcej flawonoidów chroniących przed nowotworami i chorobami serca i szkodliwym działaniem słońca. Śliwki możesz jeść razem z mięsem. Taki posiłek utrzymuje bowiem lepsze pH w organizmie.

Jemy za dużo, za tłusto i za słodko. Na szczęście co roku zwolenników owoców przybywa. Warto się do nich przyłączyć, by żyć dłużej i rzadziej uskarżać się na różne dolegliwości.

Wybrane dla Ciebie

Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity