Konserwanty. To dlatego czujesz się źle!

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na różnego typu alergie. W Polsce tempo wzrostu chorób alergicznych jest nawet większe niż w Europie Zachodniej. Jako przyczynę tego zjawiska wskazuje się rosnące zanieczyszczenia środowiska, chemizację życia, w tym chemizację żywności.
image
Danuta Capiga

W ostatnich latach obserwuje się wzrost  zachorowań na różnego typu alergie. W Polsce tempo wzrostu chorób alergicznych jest nawet większe niż w Europie Zachodniej. Jako przyczynę tego zjawiska wskazuje się rosnące zanieczyszczenia środowiska, chemizację życia, w tym chemizację żywności.

Aby utrzymać atrakcyjny wygląd produktów i długą przydatność do spożycia, producenci wykorzystują chemiczne konserwanty. Choć stosowane są w produkcji żywności zgodnie z dopuszczalnymi normami, to spożywane regularnie gromadzą się w naszym organizmie i mogą z czasem poważnie zagrozić zdrowiu.

Są przyczyną różnych chorób alergicznych, w tym: pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, zapalenia błony śluzowej nosa, astmy oraz niebezpiecznej dla życia człowieka reakcji anafilaktycznej. Szczególnie alergicy, dzieci i osoby nadwrażliwe powinni umiarkowanie spożywać produkty zawierające konserwanty. Można to ograniczyć czytając uważnie etykiety informujące o zawartości środków konserwujących.

Wśród wielu stosowanych aktualnie dodatków do żywności, najbardziej niebezpieczne to kwas benzoesowy i benzoesany (E-210-213). Występują w majonezach, keczupach, sosach, konserwach warzywnych i rybnych, w napojach gazowanych, dżemach, marynatach. Głównym zadaniem benzoesanów jest zabijanie bakterii powodujących psucie żywności. Niestety nie potrafią działać wybiórczo i są zabójcze również dla pożytecznych bakterii jelitowych.

Substancje chemiczne, które są przyczyną problemów ze zdrowiem to również; dwutlenek siarki, kwas sorbowy (E200), glutaminian sodu (E 621), azotany (E 249-252), siarczany (E 221-228).

Każde kolejne pokolenie jest słabsze i bardziej podatne na alergie niż poprzednie, na co wpływa nasz codzienny sposób odżywiania. Aby uniknąć nadmiaru konserwantów, należy wykluczyć z diety produkty wysoko przetworzone, być świadomym konsumentem i przed zakupem zapoznać się ze składem produktu.

Źródło: informacja prasowa Dorota Liszka, Paulina Lubońska

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀