Konserwanty i dodatki do żywności

Konserwanty są złem koniecznym. Chociaż niszczą naturalne wartości pożywienia, nadają mu inny zapach, smak, kolor, to jednak w dzisiejszych czasach trudno ich uniknąć. Są powszechne, a my nie mamy żadnego wpływu na substancje dodawane do produktów, które codziennie kładziemy na stół. Możemy jedynie czytać etykiety na opakowaniach i nie kupować tego, co w swoim składzie ma całą tablicę Mendelejewa.
Anna Gawryluk

Ponoć dodawanie konserwantów do żywności jest koniecznością. Jednak stosowanie tych substancji nie jest przypadkowe. Każda dawka konserwantu musi być oznaczona i zgodna z aktualnymi przepisami. Przepisy regulujące stosowanie substancji konserwujących w środkach spożywczych i używkach w Polsce określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 22 listopada 2010 (Dz.U. 2010 nr 232 poz. 1525).

Rodzaje konserwantów

Weźmy do ręki jakikolwiek produkt spożywczy i spójrzmy na etykietę. Co tam zobaczymy? Symbole, które niewiele mówią przeciętnemu konsumentowi. Jedni nie zwracają w ogóle uwagi na skład chemiczny, inni czytają i robią wielkie oczy. Co tak naprawdę oznaczają symbole konserwantów?Symbole zaczynają się literą E, po której następuje ciąg cyfr. Litera E oznacza, że dodatek był testowany, zarejestrowany w Unii Europejskiej i uznany za nieszkodliwy dla zdrowia. Cyfry następujące po niej pozwalają zidentyfikować, do czego określony dodatek służy.

1 - barwnik

Najczęściej spotykane to: kurkumina (E 100), witamina B12 (E 101), czerwień żywnościowa (E 122), żółcień chinolinowa (E 104);

2 - konserwant

Najczęściej spotykane to: kwas sorbowy (E 200), benzoesan sodu (E 211), nizyna (E234), natamycyna (E 235), heksametylenoczteroamina (E 239), azotyn sodu (E 249) i azotyn potasu (E 250);

3 i 4 - środki stabilizujące

Najczęściej spotykane to: kwas askorbinowy, czyli witamina C (E 300), galusan propylu (E 310), galusan dodecylu (E 312), alginian sodu (E 401), guma arabska (E 414);

5 - kwasy i zasady

Najczęściej spotykane to: wodorotlenek sodu (E 524), wodorotlenek magnezu (E 528), siarczan glinu (E 520).

Czy konserwanty są szkodliwe?

Nie są zdrowe, ale są bezpieczne - to znaczy, że możemy je spożywać. Jednak starajmy się ich unikać, bo nie wszystkie konserwanty są obojętne dla naszego organizmu. Niektóre z nich powodują alergie, uczulenia, bóle brzucha, głowy czy nawet wymioty. Oto lista konserwantów, których radzę unikać:

amarant (E 123) - dodawany do napojów, szczególnie szkodliwy dla alergików, zaliczany do substancji rakotwórczych;erytrozyna (E 127) - barwnik dodawany do owoców koktajlowych, szczególnie szkodzi osobom mającym problemy hormonalne;kwas benzoesowy (E210 - E213) - dodawany do napojów gazowanych, majonezów, konserw warzywnych i owocowych, szkodzi astmatykom i alergikom;dwutlenek siarki (E220 - 228) - najczęściej występuje w piwie, winie, sokach owocowych, suszonych owocach, tartym chrzanie, a spożywając go narażamy się na: bóle głowy, nudności, bóle brzucha, bóle gardła czy zaczerwienienie skóry;azotyn sodu (E250) - dodawany do mięs i foliowanych wędlin; źródło trujących i rakotwórczych nitrozamin;octan potasu (E261) - dodawany do różnego rodzaju marynat, sosów, szkodzi na nerki i serce;E230 - E237 - grupa konserwantów dodawana do owoców przed transportem, aby się nie psuły, powodują silne zatrucia pokarmowe i uczulenia;guma tragakantowa (E 413) - występuje w galaretkach i wyrobach cukierniczych, wywołuje podrażnienia, wysypki i zapalenie skóry;guma arabska (E 414) – występuje w gumie do żucia, napojach bezalkoholowych i wyrobach cukierniczych, powoduje uczulenia;wodorotlenek sodu (E 524) - środek żrący, który znajduje się w kosmetykach, np. szamponach, a także słonych paluszkach.

Po co stosuje się konserwanty?

Po przeczytaniu listy szkodliwych konserwantów i skutków ubocznych, które wywołują, nasuwa się pytanie, po co w takim razie takie dodatki w żywności?

konserwanty zapobiegają psuciu się produktów spożywczych i przedłużają ich trwałość, niektóre z nich działają przeciwutleniająco;dzięki konserwantom produkty nie trąca swojego koloru i aromatu;niektóre grupy konserwantów hamują wzrost bakterii, grzybów, mają działanie antyoksydacyjne;konserwanty zapobiegają jełczeniu i psuciu się żywności;konserwanty nadają odpowiednią konsystencję produktom.

Istnieją naturalne odpowiedniki konserwantów. Witamina C i E stosowane są jako przeciwutleniacze - jednak zarówno ich niedobór jak i nadmiar może powodować obniżenie odporności. Niektóre gatunki ziół i przypraw mają działanie konserwujące oraz nadają żywności wyraźny smak i aromat, a nawet kolor. Jednak ziołowe przyprawy potrafią zdominować naturalne cechy produktu, więc nie można ich stosować do wszystkiego.

Obok chemicznego konserwowania żywności można zastosować pasteryzację, mrożenie, suszenie czy sterylizację - jednak nie dotyczy to wszystkich produktów, bo nie wszystko da się w ten sposób konserwować. Skoro nie da się konserwantów wyeliminować, starajmy się je ograniczać - przynajmniej przy spożywaniu!

Źródło: Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym się smarujesz, Bill Statham, Warszawa 2006

Wybrane dla Ciebie

Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity
Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity