Karp i slow food idą w parze!

Świąteczne menu nierzadko jest sennym horrorem dla miłośników light food i zdrowego odżywania. Zupełnie niesłusznie, bo nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić świąteczne potrawy tak, by były zdrowe i lekkostrawne. Podpowiadamy, jak przygotować świątecznego karpia w wersji light.
image
Magdalena Białousz

Karp jest tłusty i niezdrowy? To mit!

Karp zaliczany jest do ryb średnio tłustych, czyli takich, które zawierają od 2 do 7% tłuszczu. Znajduje się w tej samej grupie co sum, pstrąg i tuńczyk. Natomiast okrzyknięty zdrowym łosoś jest rybą tłustą. Zawartość tłuszczu w łososiu zawiera się w przedziale 7 do 15%. Nietrudno zauważyć, że w ekstremalnej sytuacji łosoś może mieć nawet siedem razy więcej tłuszczu niż karp. Zaliczanie karpia do ryb tłustych jest niczym nieuprawnione.

Przy tym warto zauważyć, że karp jest o połowę mniej tłusty niż mięso wołowe i cztery razy mniej tłusty niż wieprzowina, po którą sięgamy często i chętnie. Tym samym mit o dużej zawartości tłuszczu w karpiu trzeba włożyć tam, gdzie jego miejsce – między bajki.

Karp jest rybą lekkostrawną, polecaną jako alternatywa dla potraw mięsnych i źródło cennego białka. Tego ostatniego jest w karpiu bardzo dużo, bo aż 18 gram na każde 100 gram ryby. Mniej niż w drobiu, ale więcej niż w wieprzowinie. Jeśli chodzi o wołowinę, to ilość białka w mięsie i karpiu jest porównywalna. Nie ma więc żadnego powodu, dla którego karp nie mógłby stać się alternatywą dla mocno zakorzenionych w polskiej tradycji potraw mięsnych.

Białko to nie wszystko. Karp zawiera też duże ilości mikroelementów, w tym fosforu, potasu, wapnia i magnezu oraz znaczne ilości kwasów tłuszczowych niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Trzeba też koniecznie podkreślić, że karp zawiera bardzo dużo kolagenu, niezbędnego w diecie, bo warunkującego prawidłowe funkcjonowanie stawów i chrząstek. Pod tym względem karp bije na głowę inne ryby.

Nietłusty, smaczny, lekkostrawny, bogaty w białko i mikroelementy. Jedzmy karpie!

Karp duszony – przepis
Przydadzą się:
– dzwonka lub filety z karpia,
– zioła do smaku (można kupić gotowe mieszanki przypraw komponowanych specjalnie do karpia),
– sok z jednej cytryny.

Karpia skrapiamy sokiem z cytryny, aby był bardziej wytrawny, obsypujemy ziołami, układamy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem i wstawiamy do piekarnika, na minimum godzinę. Ustawiamy niską temperaturę i wyłączamy termoobieg. Taki zabieg sprawi, że karp nie tyle upiecze się, co właśnie udusi w sosie własnym. O gotowości potrawy będzie świadczył kolor karpia – mięso powinno być białe, widelec lub patyczek wbije się lekko, nie poczujemy oporu. Tłuszcz, który wytopi się z karpia, można zużyć do przyrządzenia galarety lub zupy rybnej.

Jeśli chcemy czegoś bardziej oryginalnego niż sam duszony karp, możemy dodać dowolne warzywa lub grzyby. Z karpiem dobrze komponuje się włoszczyzna, papryka, brokuły, pomidory i szpinak.

Nie chcesz smażyć karpia? Nie musisz!

Karp smażony to tradycja i obowiązek wigilijny? Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Chociaż w Polsce przyjęło się robienie karpia w galarecie lub właśnie smażenie, są i inne, zdrowsze warianty potraw z tej ryby.
Karp ze względu na swoją delikatną naturę doskonale nadaje się do przyrządzania dań zgodnie z filozofią slow food. Tu nie ma miejsca na pośpiech. Jest za to czas na powolne gotowanie lub duszenie, niespieszne smakowanie, doprawianie, delektowanie się zapachem przyrządzanej potrawy i w końcu powolne, majestatyczne smakowanie.

Dietetycy są zgodni – to właśnie potrawy gotowane i duszone zawierają najmniej tłuszczu, są najzdrowsze i przy tym najsmaczniejsze. Wbrew pozorom smażenie nie sprzyja doznaniom smakowym.

Jeśli zależy nam na przygotowaniu karpia w wersji fit, trzeba zrezygnować z ciężkich sosów. Nie będzie to ze szkodą dla potrawy, bo karp jest tak smaczny, że nie potrzebuje dodatków w postaci wyrazistych w smaku sosów.

Karpia można ugotować lub udusić solo albo z dodatkiem lekkich warzyw i ziół. Ta druga opcja sprawdzi się doskonale, jeśli karp ma być nie tylko przystawką, ale daniem głównym. Warto zrezygnować z typowo polskiej tradycji podawania ryby z ziemniakami, zamiast nich lepiej sprawdzi się ryż, pełnoziarnisty makaron lub dowolna kasza.

Karp gotowany – przepis

Przygotowanie gotowanego karpia wbrew pozorom nie polega na wrzuceniu surowej ryby do wrzątku. Można oczywiście to zrobić, ale walory smakowe tak przygotowanej ryby będą bardzo miałkie.
Potrzebne będą:
– karp (najlepiej cały),
– wywar z włoszczyzny lub surowa włoszczyzna,
– sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy do smaku,
– opcjonalnie inne zioła lub warzywa.

Karpia najlepiej podzielić na dzwonka, nie usuwać ości. Dzięki temu nie rozpadnie się w gotowaniu. Dla lepszego smaku karpia gotuje się z głową i płetwami pozostałymi po sprawieniu ryby.

Dzwonka karpia wkładamy do wrzącego wywaru z warzyw lub gotującej się wody z warzywami, głową i płetwami. Gotujemy chwilę, zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż mięso zbieleje. To kolejna potrawa przyrządzana w duchu slow food.

Gotowanego karpia można podać na ciepło lub na zimno. Wykorzystuje się go między innymi do przygotowania karpia w galarecie i karpia po żydowsku.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇