Z niecierpliwością wyczekujemy świątecznych dni, które są okazją do spotkań z bliskimi i wspólnego biesiadowania przy suto zastawionym stole. Ale dla naszej wątroby kilkudniowe obżarstwo nie jest miłą perspektywą. Warto o niej pomyśleć zawczasu.
Rodzima kuchnia nie należy do najzdrowszych. Do kanonu świątecznych specjałów - zgodnie ze staropolską tradycją należą m.in.: białe i wędzone kiełbasy, szynka, chrzan, wykwintne sosy do przekąsek, pieczony drób, żury oraz wypieki - babki, mazurki, serniki. Ponadto sałatki majonezowe, duże ilości jajek nabijają licznik z kaloriami w zastraszającym tempie. Do tego długie przesiadywanie przy świątecznym stole lub przed telewizorem nie wróży niczego dobrego.
Układ pokarmowy, podobnie jak cały nasz organizm, ma ograniczone możliwości. Nie nadąża z trawieniem zbyt dużych ilości jedzenia. Wątroba przestaje być tak efektywna w oczyszczaniu krwi z toksyn, co skutkuje ogólnym obniżeniem szybkości trawienia pokarmów, zaleganiem ich i nadmiernym otłuszczeniem ścian wątroby. Obciążona zaczyna dawać o sobie znać bólem, poczuciem niestrawności, nudnościami, wzdęciami i zaparciami.
Jedz z głową
Choć pewnych niekorzystnych zwyczajów żywieniowych trudno nam się oduczyć, czego najlepszym przykładem są właśnie święta, to powinniśmy jednak pamiętać o zbilansowanej diecie bogatej w witaminy i mikroelementy, odpowiednio dobranej do naszych potrzeb. To co spożywamy ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję. Aby ułatwić pracę wątrobie i żołądkowi, zwracajmy szczególną uwagę na to, by każdy kęs żuć wolno, unikajmy napojów gazowanych, pikantnych potraw i tłustych mięsnych dań. Ograniczmy także spożywanie soli. Możemy ją łatwo zastąpić ziołami o działaniu stymulującym układ trawienny: imbirem, kozłkiem lekarskim, majerankiem oraz miętą. Nie mniej ważne jest dostarczenie organizmowi niezbędnej porcji witamin. Taką wyselekcjonowaną dawkę dobroczynnych dla wątroby substancji zawierają suplementy diety. Nie zapominajmy również o ruchu. Wiosenny spacer z rodziną po obfitym posiłku z pewnością przyniesie nam ulgę. Jeżeli już teraz pomyślimy o większym wysiłku – bieganiu, ćwiczeniach w parku, pływaniu – wówczas na pewno świąteczne biesiadowanie będzie udane i bez skutków ubocznych w postaci niestrawności i bólu wątroby.
Jak naturalnie wspomagać wątrobę?
Gdy po zjedzeniu ciężkostrawnych dań wielkanocnych cierpimy na dolegliwości związane z wątrobą, powinniśmy stosować preparaty ziołowe, zawierające naturalne i bezpieczne wyciągi roślinne, które skutecznie eliminują: zaburzenia trawienia tłuszczów, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, nudności. Postarajmy się, by były pod ręką w razie potrzeby i wcześniej zaopatrzmy w nie domową apteczkę.
Pomocny może okazać się suplement diety z wyciągu z karczocha. Karczoch, rosnący naturalnie w południowych Włoszech i w Portugalii, kryje w sobie wiele ważnych dla wątroby składników. Jego jadalne pączki kwiatowe i liście są bogate w cynarynę – bioflawonoid i przeciwutleniacz wiążący wolne rodniki, zapobiegając tym samym uszkodzeniom błon komórkowych wątroby i serca. Ponadto cynaryna działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodów żółciowych, żółciotwórczo, żółciopędnie, przeciwzapalnie i silnie odtruwająco. Sprzyja też usuwaniu z organizmu złogów soli i ciężkich metali oraz innych niepożądanych substancji. Oprócz cynaryny, wyciąg z karczocha zawiera także flawonoidy, garbniki, inulinę, enzymy, witaminy (prowitaminę A, witaminę C i PP) oraz minerały (wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo). Te i inne biologicznie aktywne składniki sprzyjają produkcji odpowiedniej ilości żółci, trawieniu białek i tłuszczów, zapobiegają rozwojowi zapaleniu woreczka żółciowego, który jest „pomocnikiem” wątroby w oczyszczaniu organizmu ze złogów.
Karczoch posiada też inną istotną właściwość – pomaga w profilaktyce miażdżycy ze względu na korzystne oddziaływanie na poziom cholesterolu we krwi. Liczne dane naukowe wskazują u 30% badanych, że po zażywaniu preparatów z wyciągiem z karczocha spadło stężenie tłuszczów nasyconych, a także na trwałe poprawił się metabolizm tłuszczów i obniżyła się ponowna synteza cholesterolu.
Wybieraj suplementy diety zawierające witaminy, które w dziennej dawce pokrywają całkowite na nie zapotrzebowanie. W jednej kapsułce powinny mieścić się witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz kwas foliowy i niacyna – niezbędne w syntezie aminokwasów, w przemianach tłuszczów i hormonów, wpływające korzystnie na układ trawienny i nerwowy. Suplementy będą skutecznie wspomagać pracę wątroby i obniżą ryzyko jej dysfunkcji, pomogą również dbać o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego.
Jeżeli przewidujemy, że i w tym roku nie będziemy w stanie się powstrzymać przy wielkanocnym stole, pamiętajmy o tym, by pomóc wątrobie odpowiednio wcześnie zbilansowaną dietą, codzienną gimnastyką i dobrze dobranymi preparatami ziołowymi. Wówczas unikniemy przykrych objawów i będziemy mogli cieszyć się świąteczną atmosferą.
Źródło: www.asa.eu