Jak wyczyścić piekarnik? A może wybrać piekarnik, który czyści się sam?

Piekarnik, który czyści się sam, to marzenie każdego, kto choćby od czasu do czasu coś piecze. Czyszczenie piekarnika z przypalonego tłuszczu oraz zapieczonych resztek jedzenia to żmudna i niewdzięczna praca, nieraz obarczona ryzykiem niepowodzenia. Ale pieczenie ciasta w piekarniku zabrudzonym tłuszczem z mięsa albo przypalonym serem to bardzo kiepski pomysł… Istnieją na szczęście sprawdzone domowe sposoby umożliwiające utrzymanie urządzenia w czystości, a w przypadku silnych zabrudzeń możemy także skorzystać z pomocy gotowych środków chemicznych. Warto też skorzystać z nowoczesnych technologii, dzięki którym nasz piekarnik oczyści się sam.
imagejak wyczyścić piekarnik
Magdalena Białousz

Jak domowym sposobem wyczyścić zabrudzony piekarnik?

Niewielkie zabrudzenia piekarnika bez problemu usuniemy, stosując domowe i ekologiczne sposoby. Świeże, niezapieczone plamy z tłuszczu, które powstają praktycznie po każdym użyciu sprzętu, najlepiej jest wyczyścić mokrą gąbeczką z odrobiną płynu do naczyń. Regularne dbanie w ten sposób o piekarnik zapobiegnie powstawaniu nawarstwionych i przypalonych zabrudzeń, których usunięcie jest trudne oraz czasochłonne.

Z lekkimi zabrudzeniami bardzo dobrze radzi też sobie prosta metoda, jaką jest przemycie piekarnika roztworem octu spirytusowego i wody. Roztwór przyrządzamy w stosunku 1:1, co oznacza, że do 100 ml wody dodajemy 100 ml octu. Mieszanka ta pozwala odświeżyć wnętrze urządzenia i zlikwidować nieprzyjemny zapach.

W przypadku zaschniętych resztek jedzenia, w pierwszej kolejności trzeba je zmiękczyć i rozpuścić za pomocą pary wodnej. Do nagrzanego do 180[sub]o[/sub]C piekarnika wstawiamy miskę lub naczynie żaroodporne z wodą i podgrzewamy przez około 60 minut, korzystając z funkcji termoobiegu. Następnie zostawiamy piekarnik do wystygnięcia, po czym przemywamy jego ścianki mokrą ściereczką z dodatkiem płynu do naczyń.

Jeśli pomimo tego zabiegu nadal widoczne są zabrudzenia, możemy przygotować domową pastę czyszczącą, którą nakładamy w miejsce pozostałych plam. Do 2 łyżek sody dodajemy 2 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Miksturę aplikujemy na zabrudzenia i zostawiamy na około 15 minut, po tym czasie przemywamy piekarnik ostrą stroną mokrej gąbeczki. Soda ma świetne właściwości czyszczące, pochłania nieprzyjemne zapachy, nie rysuje żadnych powierzchni, a do tego jest ekologiczna i bezpieczna dla człowieka.

Czyszczenie przypalonego piekarnika

Jeśli nasz piekarnik jest już mocno zaniedbany i znajdują się w nim liczne przypalone plamy tłuszczu oraz jedzenia, to musimy wytoczyć ciężkie działa i przygotować się na żmudną walkę z zabrudzeniami. W pierwszej kolejności lepiej wypróbować domowe sposoby, dopiero jeśli te metody zawiodą, trzeba sięgnąć po środki chemiczne.

Standardowo najpierw rozmiękczamy zabrudzenia za pomocą pary wodnej. Następnie w miejsce najtrudniejszych plam nakładamy pastę z sody i wody, którą zmywamy gąbeczką po 15 minutach. Ostatnim etapem jest ręczne szorowanie pozostałych zabrudzeń przy użyciu szczoteczki lub ostrej strony gąbki i mieszanki soli, sody, wody oraz octu.

Z mocnymi przypaleniami możemy też sobie poradzić, sporządzając domowy środek na bazie boraksu, który ma działanie czyszczące i odkażające. Substancja ta jest niezastąpiona wszędzie tam, gdzie ocet i soda nie dają rady. Należy zmieszać 3 łyżki boraksu z 50 ml octu, 400 ml wody i kroplą płynu do naczyń.

Miksturę przelewamy do butelki ze spryskiwaczem i dokładnie spryskujemy nią zabrudzenia wewnątrz piekarnika. Następnie czekamy kilka minut i myjemy urządzenie wodą z dodatkiem płynu do naczyń. W razie potrzeby czynność powtarzamy.

Chcąc uporać się z trudnymi plamami przypalonego jedzenia oraz tłuszczu, możemy sięgnąć po gotowe środki chemiczne, które przeznaczone są specjalnie do czyszczenia piekarników. Decydując się na gotowe środki chemiczne, należy zachować dużą ostrożność i stosować je tylko zgodnie z zaleceniami. Bardzo ważne jest też dokładne spłukanie resztek preparatu. Nigdy nie należy też mieszać domowych metod z kupnymi produktami, ponieważ może powstać silnie toksyczna, a nawet wybuchowa mieszanka, niebezpieczna dla zdrowia oraz życia.

Piekarnik, którego nie trzeba czyścić. Pyroliza, a może samoczyszcząca powłoka?

Utrzymanie piekarnika w idealnej czystości wymaga sporo czasu i wysiłku. Istnieją jednak nowoczesne technologie, dzięki którym mozolne usuwanie przypaleń, zabrudzeń oraz plam z tłuszczu nie będzie już nas dotyczyło. Mowa tu o pyrolizie i specjalnych powłokach samoczyszczących, które stosowane są w piekarnikach marki Bosch. Umożliwiają one samoistne czyszczenie wnętrza urządzenia, bez brudzenia sobie rąk i bez użycia chemicznych środków.

Czyszczenie pyrolityczne to genialne w swojej prostocie rozwiązanie, które polega na rozgrzaniu wnętrza piekarnika do bardzo wysokiej temperatury (ok 480[sub]o[/sub]C), w efekcie czego wszelkie resztki jedzenia ulegają spaleniu na popiół. Dużym atutem tej metody jest niezwykle wysoka dokładność i efektywność, czyszczeniu podlegają bowiem wszystkie, nawet najtrudniej dostępne zakamarki. Po zakończonym procesie piekarnik jest lśniący, a nam, zamiast żmudnego szorowania, pozostaje jedynie wytarcie odrobiny popiołu przy pomocy wilgotnej ściereczki. W zależności od tego, jak często pieczemy, pyrolizę zaleca się stosować średnio co 1-2 miesiące.

Na rynku dostępne są też urządzenia ze specjalnymi powłokami samoczyszczącymi umieszczonymi na wewnętrznych ściankach. Bosch w swoich piekarnikach stosuje emalię zawierającą ceramiczne mikrocząsteczki (funkcja EcoClean Direct), która pochłania zabrudzenia i rozkłada je w procesie katalizy na CO [sup]2[/sup] i H[sup]2[/sup]O. Od pyrolizy metodę tę odróżnia to, że działa ona każdorazowo podczas pracy urządzenia, sprzęt ulega więc samoistnemu regularnemu czyszczeniu. Dzięki temu rozwiązaniu piekarniki z powłoką samoczyszczącą są wyjątkowo łatwe do utrzymania w nienagannym stanie. Pozwalają też oszczędzić użytkownikom sporo czasu, który można przeznaczyć na znacznie przyjemniejsze rzeczy niż szorowanie kuchennego sprzętu.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟