Jak ugotować dobre flaki wołowe?
Flaki wołowe - co to za danie?
Flaki to tradycyjna polska potrawa mięsna, przyrządzana w formie gęstej zupy. Znana w kraju już od co najmniej XIV wieku, była jednym z ulubionych dań Króla Władysława Jagiełły.
W kuchniach innych krajów, takich jak Czechy, Francja, Niemcy czy Włochy znajdziemy odpowiedniki tego dania, nieco inaczej przyprawiane. W Turcji flaki są przyprawiane cytryną, czosnkiem i octem, uważa się je za jedną z narodowych potraw. W Bułgarii zaś dodawane do nich jest słodkie mleko.
Nazwa pochodzi od jednego ze składników - oczyszczonych i pokrojonych w paski części żołądka wołowego. Flaki można zrobić też z żołądków wieprzowych, łosia, daniela lub jelenia.
Na danie to możemy przeznaczyć każdą część żołądka: żwacz, trawieniec, czepiec i księgi. Uznaje się, że najbardziej użyteczne kulinarnie są żwacz i trawieniec.
Czy flaki wołowe są zdrowe?
Porównując flaki wołowe z innymi daniami, zupa ta odznacza się sporą zawartością białka, sodu, cholesterolu i wody. Bogate są w witaminę B3 (niacynę) oraz E.
Danie to zawiera duże ilości cynku, wapnia i selenu - niezwykle skutecznego mikroelementu zwalczającego wolne rodniki. Dzięki zawartości wyżej wspomnianego wapnia, spożywanie flaków może wzmacniać układ kostny, w tym również zęby.
Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania flaków wołowych?
Gotowanie flaków zwykle powoduje nieprzyjemny zapach, który na długo pozostaje w domu. Jest jednak sposób, aby go uniknąć: flaki powinniśmy obgotowywać minimum 4 razy, zawsze na świeżej wodzie, poprzednią za każdym razem wylewając.
Tradycyjne flaki wołowe - przepis
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Flaki opłukujemy kilka razy w zimnej wodzie, za ostatnim razem dodajemy do wody sól. Jeśli nie są oczyszczone, to dokładnie je czyścimy.
2. Flaki 4 razy obgotowujemy, za każdym razem wylewając wodę i nalewając świeżą. Po ich obgotowaniu zalewamy zimną wodą i gotujemy po przykryciem przez około 50 minut.
3. Po ugotowaniu przekładamy flaki do gorącego bulionu tak, aby płynu było około 5 cm nad nimi. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, opcjonalnie uzupełniamy wrzątkiem.
4. Myjemy marchew, seler, pietruszkę i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach i przysmażamy na odrobinie masła i dodajemy do flaków.
5. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do flaków.
6. Na pozostałym oleju smażymy papryki, po czym również dodajemy do zupy.
7. Przez praskę przeciskamy obrany czosnek, dodajmy do zupy razem z imbirem, gałką muszkatołową, natką pietruszki i majerankiem. Gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy pieprzem i solą. I gotowe.
Smacznego!