Jak ugotować dobre flaki wołowe?

Flaki wołowe czy wieprzowe mają tyle samo wiernych fanów, jak i zdecydowanych przeciwników. Danie to najczęściej przypada do gustu płci męskiej, choć to nie jest reguła. Zawierają więcej wapnia niż mięso, są bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Jak przyrządzić dobre flaki wołowe? Z czym podawać i jak uniknąć charakterystycznego zapachu? Dowiedz się z naszego poradnika!
Ewa Rosiecka

Flaki wołowe - co to za danie?

Flaki to tradycyjna polska potrawa mięsna, przyrządzana w formie gęstej zupy. Znana w kraju już od co najmniej XIV wieku, była jednym z ulubionych dań Króla Władysława Jagiełły.

W kuchniach innych krajów, takich jak Czechy, Francja, Niemcy czy Włochy znajdziemy odpowiedniki tego dania, nieco inaczej przyprawiane. W Turcji flaki są przyprawiane cytryną, czosnkiem i octem, uważa się je za jedną z narodowych potraw. W Bułgarii zaś dodawane do nich jest słodkie mleko.

Nazwa pochodzi od jednego ze składników - oczyszczonych i pokrojonych w paski części żołądka wołowego. Flaki można zrobić też z żołądków wieprzowych, łosia, daniela lub jelenia.

Na danie to możemy przeznaczyć każdą część żołądka: żwacz, trawieniec, czepiec i księgi. Uznaje się, że najbardziej użyteczne kulinarnie są żwacz i trawieniec.

Czy flaki wołowe są zdrowe?

Porównując flaki wołowe z innymi daniami, zupa ta odznacza się sporą zawartością białka, sodu, cholesterolu i wody. Bogate są w witaminę B3 (niacynę) oraz E.

Danie to zawiera duże ilości cynku, wapnia i selenu - niezwykle skutecznego mikroelementu zwalczającego wolne rodniki. Dzięki zawartości wyżej wspomnianego wapnia, spożywanie flaków może wzmacniać układ kostny, w tym również zęby.

Jak uniknąć nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania flaków wołowych?

Gotowanie flaków zwykle powoduje nieprzyjemny zapach, który na długo pozostaje w domu. Jest jednak sposób, aby go uniknąć: flaki powinniśmy obgotowywać minimum 4 razy, zawsze na świeżej wodzie, poprzednią za każdym razem wylewając.

Tradycyjne flaki wołowe - przepis

Potrzebne składniki:

                                        Sposób przygotowania:

                                        1. Flaki opłukujemy kilka razy w zimnej wodzie, za ostatnim razem dodajemy do wody sól. Jeśli nie są oczyszczone, to dokładnie je czyścimy.

                                        2. Flaki 4 razy obgotowujemy, za każdym razem wylewając wodę i nalewając świeżą. Po ich obgotowaniu zalewamy zimną wodą i gotujemy po przykryciem przez około 50 minut.

                                        3. Po ugotowaniu przekładamy flaki do gorącego bulionu tak, aby płynu było około 5 cm nad nimi. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, opcjonalnie uzupełniamy wrzątkiem.

                                        4. Myjemy marchew, seler, pietruszkę i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce na dużych oczkach i przysmażamy na odrobinie masła i dodajemy do flaków.

                                        5. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do flaków.

                                        6. Na pozostałym oleju smażymy papryki, po czym również dodajemy do zupy.

                                        7. Przez praskę przeciskamy obrany czosnek, dodajmy do zupy razem z imbirem, gałką muszkatołową, natką pietruszki i majerankiem. Gotujemy do miękkości warzyw, przyprawiamy pieprzem i solą. I gotowe.

                                        Smacznego!

                                        Wybrane dla Ciebie

                                        Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
                                        Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
                                        Diety cud nie działają. Działa…
                                        Diety cud nie działają. Działa…
                                        Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
                                        Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
                                        Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
                                        Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
                                        Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
                                        Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
                                        Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
                                        Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
                                        Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
                                        Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
                                        Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
                                        Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
                                        Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
                                        Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
                                        Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
                                        Urządzamy domowe biuro – o czym warto pamiętać?
                                        Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
                                        Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki
                                        Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity
                                        Sportowy casual - prostota i wygoda. Pomysły na cozy outfity