Jak długo przechowywać żywność?

W dzisiejszym zabieganym świecie ciężko jest znaleźć czas, aby codziennie chodzić na zakupy i zaopatrywać się jedynie w świeże produkty. Wolimy jechać raz czy dwa razy w tygodniu do supermarketu i kupić wszystko, czego nam potrzeba na nadchodzące dni. Powstaje jednak pytanie, jak długo możemy przechowywać żywność. Oczywiście na etykietach mamy dane dotyczące terminu przydatności do spożycia, jednak ważne jest, w jaki sposób przechowujemy jedzenie.
Martyna Kamińska

Peklowanie, gotowanie czy pieczenie może wydłużyć okres przydatności do spożycia. Istotnym czynnikiem jest też właściwe ułożenie produktów w lodówce. Na najwyższych półkach powinny znajdować się produkty, które nie wymagają wyjątkowo niskiej temperatury. Jak wiadomo, ciepło ucieka do góry i właśnie w najwyższych partiach lodówki jest najcieplej, dlatego tam powinniśmy układać napoje, warzywa, dżemy, musztardy, itp. Niżej powinny znajdować się produkty nabiałowe takie jak mleko, sery, jajka i jogurty. A na samym dole powinniśmy przechowywać mięso i wędliny.

Czystość również sprzyja dłuższemu przechowywaniu. Dlatego warto raz na jakiś czas wyjąć wszystko z lodówki i umyć ją wodą z sodą i dodatkiem soku cytrynowego. Mieszanka jest idealna do usunięcia drobnych zanieczyszczeń, jest pozbawiona chemii, która nie ma kontaktu z żywnością i dodatkowo zostawia przyjemny zapach.

Poniżej przygotowaliśmy małą ściągę z tego, jak długo możemy bezpiecznie przechowywać żywność, nie narażając na zatrucie siebie i swoich bliskich.

surowa wołowina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 6-12 miesięcysurowa wieprzowina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 4-6 miesięcysurowa jagnięcina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 6-9 miesięcysurowa cielęcina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 4-6 miesięcygotowane mięso: w lodówce 4-5 dni, w zamrażalniku 2-4 miesiącezupa: w lodówce 2-3 dni, w zamrażalniku 2-3 miesiącesurowy kurczak: w lodówce 1-2 dni, w zamrażalniku 9 miesięcypieczony kurczak: w lodówce 3-4 dni, w zamrażalniku 4 miesiącewarzywa: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 6-8 miesięcy.

Produktów spożywczych nie trzymamy owiniętych w folię, bo ta znacznie obniża ich termin przydatności do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥