Peklowanie, gotowanie czy pieczenie może wydłużyć okres przydatności do spożycia. Istotnym czynnikiem jest też właściwe ułożenie produktów w lodówce. Na najwyższych półkach powinny znajdować się produkty, które nie wymagają wyjątkowo niskiej temperatury. Jak wiadomo, ciepło ucieka do góry i właśnie w najwyższych partiach lodówki jest najcieplej, dlatego tam powinniśmy układać napoje, warzywa, dżemy, musztardy, itp. Niżej powinny znajdować się produkty nabiałowe takie jak mleko, sery, jajka i jogurty. A na samym dole powinniśmy przechowywać mięso i wędliny.
Czystość również sprzyja dłuższemu przechowywaniu. Dlatego warto raz na jakiś czas wyjąć wszystko z lodówki i umyć ją wodą z sodą i dodatkiem soku cytrynowego. Mieszanka jest idealna do usunięcia drobnych zanieczyszczeń, jest pozbawiona chemii, która nie ma kontaktu z żywnością i dodatkowo zostawia przyjemny zapach.
Poniżej przygotowaliśmy małą ściągę z tego, jak długo możemy bezpiecznie przechowywać żywność, nie narażając na zatrucie siebie i swoich bliskich.
surowa wołowina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 6-12 miesięcysurowa wieprzowina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 4-6 miesięcysurowa jagnięcina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 6-9 miesięcysurowa cielęcina: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 4-6 miesięcygotowane mięso: w lodówce 4-5 dni, w zamrażalniku 2-4 miesiącezupa: w lodówce 2-3 dni, w zamrażalniku 2-3 miesiącesurowy kurczak: w lodówce 1-2 dni, w zamrażalniku 9 miesięcypieczony kurczak: w lodówce 3-4 dni, w zamrażalniku 4 miesiącewarzywa: w lodówce 3-5 dni, w zamrażalniku 6-8 miesięcy.
Produktów spożywczych nie trzymamy owiniętych w folię, bo ta znacznie obniża ich termin przydatności do spożycia.