Grzyby służą zdrowiu

Jesień to najlepszy czas na grzybobranie. Grzyby goszczą na naszych stołach pod różnymi postaciami. Suszone, marynowane lub jako składnik potraw - zawsze są doskonałe. Mają nie tylko ciekawy smak, ale też wyjątkowy aromat. To nie jedyne ich walory. Przede wszystkim posiadają liczne wartości odżywcze, a nawet antynowotworowe.
image
Jadwiga Olczak

W grzybach zawarte są witaminy A, C, D, PP i z grupy B, a także sole mineralne potasu, fosforu, wapnia, sodu i żelaza. Warto jednak pamiętać, że ich wartość odżywcza zależy od gatunku i pochodzenia grzybów. Ponadto, zawierają dużo wody (80-90%) oraz błonnika, dzięki czemu zalecane są osobom pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.

Borowiki szlachetne i pieprzniki jadalne, nazywane kurkami to powód do dumy każdego grzybiarza. Są one źródłem wapnia, białka, fosforu, żelaza oraz witamin z grupy B i PP. Cenione są także boczniaki ze względu na właściwości lecznicze. Wzmacniają one naczynia krwionośne, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz wpływają na większą odporność organizmu. Smaczne, łatwo dostępne i zdrowe są także pieczarki, których zaletą jest wysoka zawartość potasu, magnezu, selenu i sodu, a także obecność witamin z grupy B oraz witaminy C.

W składzie chemicznym boczniaka, borowika, pieczarki a także podgrzybka i grzybków Shitake czy Hiratake stwierdzono obecność beta glukanu.
- Jest to substancja bioaktywna o silnych właściwościach przeciwutleniających, pobudzająca pracę układu immunologicznego. Zwiększa ona również produkcję białych ciałek krwi w szpiku kostnym i neutralizuje wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania nowotworów. – mówi Joanna Zwolak, dietetyk z Centrum Nauturhouse w Lublinie. Poza tym zdaniem niektórych naukowców substancja aktywna pleuran znajdująca się w boczniaku może zmniejszać guzy nowotworowe, a przeciwutleniacz ergotioneina opóźnia procesy starzenia komórek oraz zapewnia im ochronę przed uszkodzeniami.

Aby zyskać to co najcenniejsze, warto wiedzieć, jak przyrządzać grzyby.

- Najzdrowszą metodą obróbki grzybów jest gotowanie, w czasie którego węglowodany ulegają rozkładowi na bardziej przyswajalne przez organizm cukry proste. Ponadto sposób ten w niewielkim stopniu zmienia właściwości grzybów. – radzi dietetyk z Naturhouse.

Uwielbiane przez wszystkich grzybki marynowane zawierają dużo kwasu octowego, co nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Zrezygnować z nich powinny osoby cierpiące na nadkwasotę żołądka, wrzody i anemię. Suszone są nieocenione do przygotowania świątecznych potraw, pozostawiają w naszym domu niezwykły aromat, posiadają dużą ilość białka, a zawierają mało witaminy C.

Grzyby są niestety ciężkostrawne, przez co nie są wskazane dla dzieci, ludzi starszych oraz chorych na nerki i zmagających się ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Poza tym spożywanie grzybów w połączeniu z alkoholem powoduje dodatkowe obciążenie żołądka, a tym samym bóle brzucha.

Warto jeść grzyby przez cały rok. Pamiętać jednak należy o zachowaniu ostrożności podczas ich zbierania oraz o przyrządzaniu ich w odpowiedni sposób. Dzięki temu będziemy czerpać z nich to, co najlepsze.

Źródło: informacja prasowa Ilona Lewkowicz

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥