Gotowanie na ekranie

Programy kulinarne zyskują szersze grona wiernych widzów. Kuchnie świata, kuchmistrzowie z różnych szerokości geograficznych, egzotyka i tradycja – dla każdego coś dobrego. Czy to nie paradoks w czasach, kiedy najważniejsza jest szczupła sylwetka, a jedzenie tak łatwo dostępne?
image
Marianna Kalinowska

Na kanale Kuchnia.tv gotują od rana do wieczora: kucharze z Polski i całego świata, blogerzy i profesjonaliści. Nigella Lawson, Jamie Olivier, Gordon Ramsay, Robert Makłowicz, Karol Okrasa, święto bigosu, nalewek, dzikich ziół, mistrzostwa świata w cukiernictwie, opowieści o dawnej kuchni i procesie powstawania serów; już od samego czytania programu telewizyjnego leci ślina. A kiedy tak patrzę, jak piękna i kobieca Nigella Lawson oblizuje lubieżnie tłuste od masła paluchy, bez namysłu lecę nocą do lodówki, wyżerać jak ona.

Nigdy nie ufałam chudym kucharzom. Wolałam Nigellę bardziej miękką i okrągłą. Jamie Oliver z każdym odcinkiem ma coraz więcej twarzy do umycia (i coraz mniej czasu na gotowanie – vide „15 minut w kuchni Jamiego”), co widać, kiedy porówna się nowe odcinki do starych. Jamie lubi gotować, ale i lubi jeść – znaczy: dobry człowiek w dobrym miejscu. Nigella schudła, i to bardzo, i już mnie tak nie zachwyca.

A skoro już mowa o gotujących i schudniętych, nie sposób nie wspomnieć o naszej kulinarnej celebrytce, Magdzie Gessler. Odchudzała się, oświadczając wszem i wobec, „bardzo drogą dietą”. Rzeczywiście, schudła znacznie. Znów – spadek notowań, przynajmniej u mnie, zwłaszcza po tym, jak podczas którejś swej peregrynacji do kuchni, którą miała uświetnić i przywrócić do życia, powiedziała, że danie jest, za przeproszeniem, „zajebiste”. Czy tak mówi dama, w obecności kamer i ludzi, których ocenia?

Sprawdzam, co myślą o niej internauci? Zdaje się, że nie jest lubiana. Oceniają ją jako mało kompetentną, chamską, wielu zarzuca jej brak higieny: kto to widział kucharkę z tak bujnymi lokami, jak potrząsa nimi nad garami? Wyrzuca się jej, że nie wie, jak wymawia się  nazwy dań obcych kuchni, że uczy buty i roszczeniowego podejścia do restauratorów, a jej głównym zadaniem jest kreowanie jej własnego wizerunku i podbijanie swojej wartości handlowej na rynku medialnym, a nie rzeczowa edukacja z zakresu sztuki kulinarnej.

Inną sprawą jest wartość odżywcza dań proponowanych przez kulinarnych celebrytów. Naukowcy przyjrzeli się przepisom z pięciu najlepiej sprzedających się książek kulinarnych w Wielkiej Brytanii w 2010 roku: Jamie Olivera, Nigelli Lawson, Hugh Fearnley-Whittingstall oraz Lorraine Pascale. Okazało się, że zawierają one setki niepotrzebnych kalorii – o wiele więcej niż zestawy obiadowe do podgrzania, które – zanim trafią do produkcji – muszą zmieścić się w restrykcyjnych normach. (Po ogłoszeniu wyników badań Jamie Olivier zaczął zamieszczać w swoich przepisach przybliżoną wartość kaloryczną dań). Dobra wiadomość dla tych, którzy nie gotują, ale lubią oglądać programy kulinarne, czyli tych, którzy jedzą przed telewizorem gotowe dania z mikrofalówki – to, co macie przed sobą na talerzu może być zdrowsze!

Zastanawiam się, co takiego jest w gotowaniu, że tak bardzo lubimy oglądać programy kulinarne? Oprócz oczywistości, że jedzenie jest wielką przyjemnością, można powiedzieć, że na pichceniu każdy zna się – lepiej lub gorzej, gotować każdy może. Dodatkowo gotowanie – zwłaszcza wspólne – zacieśnia więzi społeczne. Badania marketingowe mówią, że najczęściej oglądamy gotowanie z ciekawości – w poszukiwaniu nowych przepisów; później badani wskazywali chęć nauki: przyglądanie się, jak mistrzowie kuchni łączą stare, znane składniki na nowe sposoby ciekawi, uczy, sprawia przyjemność. Lubimy też obserwować sam proces twórczy.

Popularność programów telewizyjnych o gotowaniu (a także książek kucharskich, pisanych przez kulinarnych celebrytów) ma przełożenie na zainteresowanie młodych ludzi gotowaniem. Jak podaje „GW”, na jedno miejsce w średniej szkole gastronomicznej jest dwóch kandydatów i coraz mniej młodych ludzi trafia do tej szkoły z przypadku. A na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim utworzono nawet nowy kierunek: sztuka kulinarna. Młodzi mówią: chcemy mieć po szkole dobry fach, a dla kucharzy praca będzie zawsze, bo przecież wszyscy musimy jeść.
Trudno się nie zgodzić. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯