Glony na talerzu

Do glonów w diecie podchodzimy z rezerwą. Chętniej oglądamy je w morzu lub akwarium, niż na własnym talerzu. Nic dziwnego, bo ich wygląd nie zachęca i raczej nie pobudza kubków smakowych. I choć glonami na ogół brzydzimy się, to nawet nie wiedząc o tym, codzienne je spożywamy. A część z nich jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.
Aleksandra Powierska

Do najbardziej popularnych glonów należą algi morskie. Są powszechnie obecne w naszej diecie pod postacią substancji zagęszczających lub żelujących dodawanych do jogurtów, sosów, dżemów i wielu innych produktów, głównie ekologicznych. Do najpopularniejszych należy karagen (E 407) oraz agar (E 406). To zdecydowanie lepsze zagęstniki od chemicznych i sztucznych związków takich jak sorbitol, czy mannitol, które w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju chorób serca oraz cukrzycy.

Wśród alg największą popularnością cieszy się jednak spirulina, dostępna powszechnie w aptekach jako suplement diety. Zalecana jest przede wszystkim wegetarianom oraz weganom, gdyż jest cennym źródłem białka. Ponadto zawiera sporą dawkę witamin z grupy B oraz całą gamę minerałów z wapniem, potasem, cynkiem, fosforem i magnezem na czele. Według specjalistów spirulina, nie tylko wspomaga nasz układ odpornościowy, ale ma także działanie antynowotworowe. Ponadto dzięki dużej zawartości wapnia chroni nasze kości przed osteoporozą.

- Glony to przyszłość suplementacji. Zawierają niezwykle dużo wapnia, z którego niedoborem zmaga się współczesne społeczeństwo. Podobnie brakuje nam magnezu. Powodem jest zła dieta – oparta na produktach wysoko przetworzonych, nienaturalnych i zbyt obfita w cukry, które zabierają z naszego organizmu niezbędne witaminy i minerały – tłumaczy Agnieszka Sienkiewicz, dietetyk z Organic Farma Zdrowia.

Dlaczego jeszcze warto nie bać się glonów a algi bez obawy dodawać do posiłków?

- Algi oczyszczają krew z kwasów powstałych w wyniku spożywania rafinowanych produktów i mięsa. A ponadto ułatwiają rozpuszczanie tłuszczów i śluzu nagromadzonego w organizmie wskutek niewłaściwej diety. To dlatego często nazywa się je tranem XXI wieku – odpowiada dietetyczka.

Może zatem na zimę warto zainwestować w coś naturalnego, zdrowego i wspomagające nasz układ odpornościowy, czyli w glony?

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀